Kuopiolainen Helena ja italialainen Giovanni löysivät toisensa ja yhteisen harrastuksen moottoripyöräilyn parista. He osallistuivat moniin hauskoihin mp-tapaamisiin Italiassa. Yksi näistä pidettiin Bondenossa. Tapaamisen ajan tämä pikkukaupunki oli kuin yhtä suurta motoristiperhettä. Kylän keskusta rauhoitettiin tapahtuman ajaksi sen käyttöön. Se oli tyypillinen italialainen ralli, ruoka oli hyvää kuten viinikin ja ihmiset iloisia. Kun Gio sittemmin jäi eläkeelle ja muutti Suomeen Helenan luo Kuopioon, näytti hetken siltä että homma on finita - loppu. Mutta Giovanni totesi, että eipä ole loppu vaan tästä eteenpäin on se vasta onkin oikea FINITA.

Giovanni Franchi on FINITA:n perustaja, idean isä ja puuhamies

Gio ja Helena järjestivät ensimmäisen FINITAn Rauhalahdessa 1997. Nyt tapahtuma on palannut juurilleen ja järjestetään Rauhalahdessa. Tapahtumia on ollut tähän mennessä 18 kertaa, vuorovuosin Italiassa ja Suomessa. Itävalta on mukavasti matkan varrella ja niinpä siellä järjestetään matkalaisille Dopo-Finita, eräänlaiset jatkot jompaan kumpaan suuntaan paluumatkaa tekeville finitalaisille.

Eero Lehto ja Eveline Mayer - kuva edellisestä Suomen Finitasta Tuusniemeltä 2013. Maaottelu Eero Lehdon Lekasteel Oy:n kehittelemän mp-ajosimulaattorilla ajamisessa. Eveline järjestää Dopo FINITA-tapahtuman Itävallassa puolivälin etapissa yhdessä miehensä Alberton kanssa. Dopo eli jälki-Finita on St. Oswaldissa Haslachin lähellä.

FINITA on hyvien ihmisten juhla, ystävien lämminhenkinen tapaaminen. Uskollisimmat ovat olleet mukana jokaisessa tapaamisessa, niiden aikana on pidetty häitä, kisailtu pilke silmäkulmassa milloin juustonheiton, milloin mato-onginnan mestaruudesta. Vuosien varrella FINITA-porukka on kasvanut, kun mukaan on tullut motoristeja Venäjältä, Itävallasta ja Hollannista.

Tänä vuonna FINITA järjestetään 19. kerran ja tapahtuma on kaikille avoin. Ajellaan yhdessä kauniissa maisemissa, vieraillaan erilaisissa kohteissa, tavataan ystäviä ja pidetään hauskaa yhteisissä illanvietoissa.

Poimintoja ohjelmasta: 6.8. ovat rantasaunat lämpimänä läheltä ja kaukaa saapuneille osallistujille, karaokea, ilta jatkuu kahteen asti. 7.8. tehdään mp-retki Savon maisemiin, kohteina ainakin Hanx Oravikoskella ja Konnuksen kanava Leppävirralla. Retki on kaikille avoin, osallistuminen maksaa 5 €. Illalla Rauhalahden leirintäalueella Kuopiossa on elävää musiikkia ja yhdessäoloa.

8. päivä on perinteinen maaottelu Suomi-Italia + muut kansallisuudet (laji vielä salaisuus), samana päivänä vieraillaan Lasilinkissä. Illalla nautitaan juhlaillallinen, ja jaetaan palkintoja erilaisista ansioista (pisin matka naiset/miehet yms). Kokoontumisajon järjestää KMC Kuopiosta.

Maaottelulajina juustonheitto FINITA:ssa 2012 Petrigiano di Assisissa Perugiassa, jossa isäntänä toimi Motoclub Jarno Saarinen. Kisan päätteeksi pelivälineet syötiin ja huudeltiin alas viinillä.

Kisa vaatii ankaraa keskittymistä.

Peliväline kovilla.