– Tällä viikolla varmistui, että Seinäjoen lentokentällä järjestetään 28.5 West Coast Street Cup:in kiihdytysajot. Tämä on todella hienoa, sillä kilpailupaikkana harrastajien piireissä Seinäjoen lentokenttää arvostetaan. Se tarjoaa huippuolosuhteet kisojen läpiviemiseen. Vaikka Sunrise Cruisers on vaasalainen yhdistys, niin yleisö tulee enimmäkseen maakunnasta, iloitsee Seinäjoen kiihdytysajojen pääkoordinaattori Roope Lundström joka itsekin toi rakentamansa moottoripyörän Bikeshow:hun Seinäjoen Areenalle.

Sunrise Cruisers on panostanut paljon junioritoimintaan, joka näkyi heidän osastollaan Bikeshow:ssa. Esillä olleet pyörät ovat nimenomaan juniorbikeja.

Tulot junioritoimintaan

Sunrise Cruisersin junioreille tarkoitettu kiihdytyskisapyörä.

Sunrise Cruisersin junioreille tarkoitettu kiihdytyskisapyörä.

– Suurin osa tuloista käytetään junioritoimintaan. Ostimme heidän käyttöönsä junior draxterin ja tuon pienemmän nyt nähtävillä olevan junior biken. Niillä lapset voivat ajaa ja osallistua "kiihdytyskouluun" Junior Teamin opastuksella maksettuaan 15 euron jäsenmaksun. Ensimmäinen kokeilukerta on täysin ilmainen. Näin kynnys aloittaa harrastus on matala. Vanhempien ei heti alkuun tarvitse satsata kisapyörään tai muihinkaan varusteisiin, sillä kerholta löytyy myös ajoasuja neljää eri kokoa, kertoo Juha Lehtinen. Harjoituksia järjestetään kesäisin Vaasan lentokentän varakiitoradalla joka toinen keskiviikko kello 18.00.

Satsaus on kannattanut. Yhdistyksessä on jäseniä yli sata, joista junioreita on lähes kolmannes. Ikähaarukka on vauvasta vaariin. Tämä näkyy myös kisatuloksissa. Viime vuonna Biken kiihdytyskisojen Juniori-SM-kultaa voitti yhdistyksen Valtteri Kaisla ja SM-hopeaa Eppu Pihlajaniemi.

Valtteri Kaislan kisatyökalu.

Valtteri Kaislan kisatyökalu.

– Valtteri lopetti jalkapallon pelaamiseen ja kun kysyin, mitä hän haluaisi alkaa tekemään, niin hän vastasi että moottoriurheilua. Hän oli tuolloin yhdeksänvuotias. Koska olen yhdistyksen perustamisesta alkaen pyörinyt tässä porukassa, niin pojan toiveeseen oli helppo suostua. Ostin aluksi halvan 300 euroa maksaneen mopon ja hänen tämänhetkinen kisapyöränsä maksoi 1000 euroa. Näihin ei tarvitse hirvittävästi laittaa tai rakentaa jatkuvasti lisää, junioriteamin valmentaja Matti Kaisla summaa.

"Junioreista tulee jäätävän taitavia"

Sunrise Cruisersin väki uskoo yhteistyöhön ja junioritoimintaan.Oikealta Sari Harsunen, Juha Lehtinen, ja Matti Kaisla.

Sunrise Cruisersin väki uskoo yhteistyöhön ja junioritoimintaan.Oikealta Sari Harsunen, Juha Lehtinen, ja Matti Kaisla.

Alaikäraja kisoissa on 8 vuotta, jolloin pyörä saa olla enintään 125 kuutiosenttinen. Juniorisarjoja on kaikkiaan viisi, joista vanhimmilla 16-18 vuotiailla ei enään konerajoituksia ole. Aikuiset ajavat kiihdytyskisoissa urku auki, mutta junnujen kiihdytyskisassa on aikaraja. 200 metriä saa ajaa korkeintaan 9,9 sekuntiin. Kisavoiton määrää reaktioaika/tasaisuus. Kaikki kilpailijat tulevat yleensä 0,1 sekunnin sisällä, Juha Lehtinen selventää.

– Junioreista tulee jäätävän taitavia kuskeja, Sari Harsunen lisää.

– Jos haluaa oikeasti harrastaa lapsensa kanssa yhdessä, niin tämä on juuri sitä. Jääkiekkohajoituksiin vain heität muksun ja haet muutaman tunnin päästä pois hallilta. Tässä saat oikeasti olla koko ajan kersojen mukana, sanoo Juha Lehtinen.

Roope Lundström.

Roope Lundström.

Vaikka Sunrise Cruisers -yhdistyksen jäsenet rakentavat amerikkalaisia autoja ja osa ajaa Drag Racea, niin kukaan ei erottele onko itse auton vai pyörän parissa tai rakennatko vai ajatko kilpaa.

Seinäjoen Kiihdytysajojen lisäksi kerho järjestää West Coast Street Cup:in osakilpailut Kalajoella 20.8 sekä Street Racen Mustasaaressa 18.6 ja 27.8 Seinäjoella, jolloin katu laitetaan kiinni ja ajetaan perinteisesti katuradalla, lisää Roope Lundström

Lisää kerhon toiminnasta ja Kiihdytysajojen aikatauluista löytyy kerhon sivuilta.

Valtteri Kaislan kisatyökalu vähän lähempää.

Valtteri Kaislan kisatyökalu vähän lähempää.