Poliisimuseo on mielenkiintoinen ja ilmainen käyntikohde kaikenikäisille. Perusnäyttely kertoo suomalaisesta poliisista ja sen työtehtävistä keskiajalta nykypäivään asti.

- Vielä ehtii tutustua myös Poliisi fiktiossa -erikoisnäyttelyyn, joka esittelee kirjallisuuden, elokuvien ja tv-sarjojen suosikkipoliisihahmoja. Museovieraat viihtyvät varmasti pidempäänkin erikoisnäyttelyssä vaikkapa dekkareita lukien tai elokuvia katsellen, kertoo tutkija Maritta Jokiniemi.

Lapsille puuhaa Pokelassa

Lapsille riittää tekemistä museon lastenosastolla, poliisikamari Pokelassa. Siellä lapset voivat pukea päälleen poliisiunivormun ja kokeilla rosvona olemista Pokelan putkassa.

Ja mikäs olikaan vinkkamies?

- Myös aarteenetsintää on tarjolla: perheen pienimmät voivat selvittää Orava Ovelaisen aarteen salasanan ja päästä osalliseksi aarteesta. Kaikki lapsivieraat saavat muistoksi mukaan poliisihatun, ja eskari-ikäisille on saatavilla lisäksi kiva tehtäväkirja.

Museovierailun tunnelmia voi jakaa Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa merkinnällä @Poliisimuseo tai #Poliisimuseo. Voit kuvata itsesi vanhassa epäiltyjen rekisteröintituolissa tai mustanmaijan kyydissä. Museon mobiilisivuilla toimii myös vieraskirja ja palautelaatikko.

Poliisi fiktiossa -erikoisnäyttely

Poliisi fiktiossa -erikoisnäyttely kertoo, miten kotimainen fiktiivinen kirjallisuus, elokuvat ja tv-tuotannot ovat muovanneet kansalaisten mielikuvia poliisista ja poliisin työstä. Näyttely alkaa 1800-luvun alun pilkkarunoista päätyen nykypäivän monimuotoiseen ja -ilmeiseen tuotantoon.

Näyttely keskittyy fiktiivisiin suomalaisiin poliisihahmoihin ja poliisityön kuvauksiin, joten esimerkiksi salapoliisi Pekka Lipponen tai yksityisetsivä Jussi Vares eivät esiinny näyttelyssä.

Poliisimuseo järjesti keväällä 2012 leikkimielisen äänestyksen suosikkipoliisihahmoista. Unohda faktat - keskity fiktioon -äänestyksessä Facebookissa ylivoimaisiksi voittajiksi selviytyivät Reinikainen ja komisario Palmu apulaisineen. Näiden kahden suosikkipoliisihahmon lisäksi näyttelyssä esiintyy paljon muitakin poliisihahmoja.

Näyttelyssä kuullaan myös virassa olevien poliisien näkemyksiä dekkarien poliisihahmoista ja poliisityöstä annetuista mielikuvista. Poliisien näkemyksiä verrataan myös tavallisten kansalaisten käsityksiin.

Lisäksi nykypäivän kirjoittavat poliisit Marko Kilpi, Mikko Karppi ja Pasi Lönn kertovat osana näyttelyä, miten he ovat yhdistäneet poliisin ja kirjailijan työn.

Näyttely avautui 5.4.2013, ja se on esillä 31.10.2014 asti.

Virtuaalinen poliisimuseo

Poliisimuseoon voi tutustua myös virtuaalisesti Internetin ja selaimen välityksellä täältä.

Fyysinen poliisimuseo sijaitsee Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä Hervannassa, noin kahdeksan kilometriä etelään Tampereen keskustasta. Löydät perille seuraamalla Polamkin opasteita Hervannan valtaväylältä. Poliisimuseon osoite on Vaajakatu 2, Tampere. Museo on avoinna ti - pe 10 - 15, la 12 - 17, ma ja su suljettu. Poliisimuseoon ei ole sisäänpääsymaksua.

Perusnäyttely 900 vuotta poliisin historiaa Suomessa antaa kokonaiskuvan Suomen poliisin toiminnasta keskiajalta nykypäivään asti.