Zenith Irfani on pakistanilainen nuori nainen, joka viime vuonna teki matkan Pakistanin Lahoresta Kashmiriin oman maansa sosiaalisia rajoja uhmaten. Hän ylläpitää "Credit: 1 Girl 2 Wheels" -nimistä blogia Facebookissa, jossa hänen ajatuksiinsa ja matkoihinsa voi tutustua.

Hän kuvaa itseään 21-vuotiaaksi kauriiksi, joka on tarunomaisella moottoripyörämatkalla Pakistanin maisemissa ilman mitään muuta kuin oma pidäkkeetön sydämensä. Hän toivoo, että hänen bloginsa ja videonsa inspiroivat tulevia seikkailijoita, jotka pyrkisivät lopettamaan sukupuolistereotypiat Pakistanista.

Zenithin mukaan hänen nuorena kuollut isänsä toimi inspiraationa hänen matkalleen. Kun Zenith oli 12-vuotias, hän katseli kuviaan perheestään ja suvustaan äitinsä kanssa. Silloin äiti kertoi, että isä oli aina halunnut matkustaa ympäri maailman moottoripyörällä, että se oli ollut hänen suuri unelmansa, jota hän ei ollut koskaan kyennyt toteuttamaan, koska oli elänyt niin lyhyen elämän.

Perintönä maailmanympärysmatka

– Silloin äitini sai sen hullun idean, että minun pitäisi toteuttaa tämä unelma, ja ottaa se isäni perintönä vastaan. Aivan senkin vuoksi, koska meidän kulttuurissamme olemme yleensä sidottuja tiettyihin rajoituksiin, kuten että vanhemmat eivät anna lastensa lähteä matkoille tai pitää hauskaa ympäröivän kulttuurin vuoksi. Se on hyvin rajoittava kulttuuri, Zenith Irfani kertoo.

Vuoden 2015 elo- ja syyskuussa Zenith astui noiden kulttuuristen rajojen ulkopuolelle ja ajoi halki Pakistanin äitinsä ja veljensä rohkaisemana.

Koko matkalla Zenith sai vain yhden kielteisen kommentin siitä, että hän on naisena tekemässä moista matkaa.

– Kun olin ajamassa Khunjerabin solan läpi, rajatarkastuspisteen lähellä mies sanoi minulle, ettei minun saisi ajaa moottoripyörällä, ja että minun pitäisi lähteä takaisin kotiin. Minä vain hymyilin hänelle, ikäänkuin siten ohittaen hänen sanomansa. Se oli ainoa kielteinen kommentti minkä sain osakseni. Minua ei koskaan uhkailtu.

Maisemaa Pakistanista.

Maisemaa Pakistanista.

– Profeetta Muhammed sanoi "älä kerro, miten hyvin koulutettu olet, kerro minulle miten paljon olet matkustellut". Tämä lainaus iski suoraan sydämeeni. Se tieto, mitä saamme kirjoista ja opiskelusta voi avata mielikuvituksemme, mutta se ei avaa ovea kokemukselle. Matkustaminen, puissakiipeily ja perhosten pyydystäminen avaavat aistimme. Pieni keskustelu kyläläisen kanssa, joka poimii puuvillaa läheisiltä pelloilta avaa tiedon ja kokemuksen ikkunat ja avaa mahdollisuuden oppia kulttuuria ja tarinoita, tarinoita, jotka eivät koskaan ole päätyneet kirjallisuuteen.

– Moottoripyörät ovat vaarallisimpia matkantekovälineitä. Senpä vuoksi haluaisin kaikkien matkustavan moottoripyörillä autojen sijaan. Moottoripyörän selässä sinulla on 360 asteen näkökenttä maailmaan ympärilläsi. Näet ilman ja auringon ja menet kirjaimellisesti läpi jokaisen kokemuksen fyysisesti, mentaalisesti ja henkisesti. Rohkaisen kaikkia ottamaan moottoripyörän matkantekokumppanikseen, Zenith päättää.

Zenithistä kertoi mm. Globalvoices. Hänen Facebook-blogiinsa pääset tästä.