Moottoripyöräilyn myönteisistä terveysvaikutuksista on tehty useita tutkimuksia, ja tunnetuin niistä on tri Ryuta Kawashiman Tohokun yliopistossa tekemä. Yliopisto on erikoistunut aivojen toiminnan kuvaamiseen, ikääntymiseen ja syöpätutkimukseen.

Tutkimuksen mukaan moottoripyörällä ajaminen stimuloi kuljettajan aivoja. Eroja aivojen käytössä ja niiden stimuloitumisessa voitiin havaita motoristeilla, jotka ajavat jatkuvasti säännöllisesti verrattuna heihin, jotka eivät ole ajaneet pitkään aikaan (yli kymmeneen vuoteen).

Ajaminen moottoripyörällä päivittäin parantaa useita kognitiivisen osaamisen alueita (erityisesti otsalohkon alueella) ja sillä on myönteisiä vaikutuksia sekä mielenterveyteen että emotionaaliseen terveyteen, kuten stressin vähenemiseen.

Muisti ja tilanhahmottaminen paremmiksi, stressitasot alas

Tutkimuksessa vertailtiin kahta ryhmää: niitä, jotka ajavat päivittäin töihin, ja niitä, jotka eivät aja. Niillä motoristeilla, jotka ajavat päivittäin, oikea puoli otsalohkosta aktivoitui ajamisen aikana, mikä kertoo korkeammasta keskittymistasosta. Sitten ex-kuljettajat komennettiin ajamaan kuukausien ajaksi. Tulokset olivat mielenkiintoisia.

Heidän aivojensa kognitiivisten toimintojen, erityisesti niiden, jotka vaikuttavat muistamiseen ja tilanhahmottamiseen, kapasitetti kasvoi dramaattisesti. He myös kertoivat, että heidän stressitasonsa oli laskenut merkittävästi ja he tunsivat henkisesti olonsa paljon positiivisemmaksi.

Kawashima selitti tuloksia seuraavasti: "Menneisyydessä tehtiin monia tutkimuksia autolla ajamisesta. Auo on mukava laite, joka ei aktivoi aivojamme. Se tapahtuu vain, kun ajamme rautatien tasoristeykseen, tai jos joku hyppää eteemme. Moottoripyöräilemällä enemmän voimme saada aikaan myönteisiä vaikutuksia aivoihimme ja mieleemme."

Elämäsi seikkailut kädenulottuvilla

Jokaisen motoristin on helppo yhtyä tähän: moottoripyöräily antaa todellisen tunteen vapaudesta, mitä monet muut asiat eivät pysty antamaan. Olemme vapaita ajamaan minne haluamme; metsäteille, aukeille, valtateille, vuoristoon, kaupunkeihin, mihin vain. Ja lisäksi nauttimaan siitä.

Lisäksi kuka hyvänsä voi lähteä elämänsä seikkailulle moottoripyörä ratsunaan. Norjaan, Etelä-Afrikkaan, USA:han, Saariselälle, kiertämään kaikkein pienimmät kylät, mitä Suomesta löytyy tai Mongoliaan tai Alpeille. Mikä itse kullekin on seikkailua.

Ja työmatkojen ajo moottoripyörillä voi olla hermolepoa verrattuna autolla ajamiseen.

Paino ja kolesterolit alas

Lisäksi on näyttöä siitä, että moottoripyöräily saattaa auttaa alentamaan veren kolesterolipitoisuutta. Se perustuu yksinkertaisesti siihen, että moottoripyöräillessäsi "työskentelet" fyysisesti enemmän kuin autolla-ajon aikana. Lisäksi olet alttiin sään vaihteluille; kylmyydelle, kuumuudelle, sateelle ja tuulelle. Pyörän ohjaaminen on jatkuvaa fyysistä työtä, joka polttaa kaloreitasi. Rata-ajon aikana huomaa varsinkin, miten hiki tulee nopeasti. On arvioitu, että moottoripyörällä ajaminen kuluttaa noin 200-300 kaloria tunnissa - siis yhtä paljon kun kevyt kävely.

Suuntaa maastossa-ajoon endurolla, ja paino tippuu kuin pudotuskisassa. Kanadalaisen tri Jamie Burrin tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että säännöllinen maastoajo on tehokas tapa pudottaa painoa ja kasvattaa lihaksia, parantaa kestävyyttä sekä myös alentaa verenepainetta.

Burr totesikin, että maastoajon vaikutukset ovat "samantapaisia kuin hölkkäämisen ja punttisalilla käynnin". Offroad-pyörällä tasapainoilu vastaa istumista tasapainoilupallon päällä ja ohjaustangon hallinta vastaa penkkiprässejä jne. Metsään kannattaakin pyörällä mennä, sillä on arveltu, että kaloreja palaa tunnissa jopa 600.

Eli kun seuraavan kerran innostut kuntoilemaan, unohda kuntosalijäsenyytesi, ja osta toinenkin moottoripyörä itsellesi. Asiasta kirjoitti ensin Ride Advice.