Joillekin on periaatekysymys vastata puhelimeen, olla aina tavoitettavissa riippumatta siitä, miten haastava tilanne on. Joskus on suuri kiusaus vastata puhelimeen, vaikka lyhyestikin, ”olen nyt pahassa paikassa, soitan sinulle tunnin päästä.”

Hankalia paikkoja on lukuisia. Kännyköihin saatetaan vastata lyhyesti vaikkapa kokouksessa, illallispöydässä tai auton ratissa.

Liikenneturvan teettämän selvityksen mukaan neljä viidestä suomalaisautoilijasta vastaa ajon aikana puhelimeen. Heistä 41 prosenttia kertoi tutkimuksessa joutuneensa jonkinlaiseen vaaratilanteeseen ajon aikana puhelimen käytön vuoksi.

Kännykkä voi häiritä myös romantiikkaa. Amerikkalaisen Baylorin yliopiston tutkimuksen mukaan lähes puolet parisuhteessa elävistä kärsivät kumppanin kännykänkäytöstä. 23 prosentille se oli aiheuttanut riitaa. Puhelinta vilkuillaan tai käytetään sellaisinakin yhteisinä hetkinä, jolloin huomion pitäisi olla vain kumppanissa.

Automaattivastauksesta apua - myös motoristille?

Aina ei pysty vastaamaan puhelimeen, vaikka haluaisikin. Monissa töissä ei voi olla koko ajan puhelimen ääressä. Samoin luennolla, teatterissa tai elokuvissa kännykkä on yleensä äänettömällä, eikä siihen vastata. Myös useimmat motoristit pitävät periaatteenaan olla vastaamatta puhelimeen moottoripyörällä ajaessaan, vaikka heillä olisikin mahdollisuus yhdistää puhelimensa kypäräpuhelimeen. Monilla motoristeilla ei myöskään ole käytössä kypäräpuhelinta, joten heillä ei edes ole mahdollisuutta vastata ajaessaan.

Mikäli puheluun ei vastata, soittaja jää tyhjän päälle, koska hän ei voi tietää, milloin voisi palata asiaan uudelleen: onko se 15 minuutin vai kuuden tunnin kuluttua?

Suomalaisen startup-yrityksen kehittämä älypuhelinsovellus BusyRelax ratkaisee näitä tilanteita. Jos sovelluksen käyttäjä ei vastaa puhelimeen, BusyRelax lähettää soittajalle automaattisesti vastaustekstiviestin.

Viestissä käyttäjä voi kertoa mitä haluaa. Tärkein tieto on se, mihin aikaan hän tällä kertaa vapautuu. Ajan saa asetettua sovelluksessa yksinkertaisesti kelloa pyöräyttämällä. Näin soittaja tietää, milloin palata asiaan.

Sovelluksen käyttäjä taas voi pitää puhelimen vaikka taskussa tai laukussa. Kännykkäpäivystämisen sijaan voi keskittyä palaveriin, ajamiseen tai mitä kulloinkin onkaan tekemässä.

Android-puhelimiin saatava BusyRelax on perusversiona ilmainen, ja se löytyy Googlen Play -kaupasta.

Parin euron lisähintaan sovelluksen saa toimimaan täysin automaattisesti ja ilman mainoksia. Tällöin myös viesti on täysin personoitavissa ilman sovelluksen mainoslausetta.

Automaattitoiminta onnistuu yhdistämällä sovellus Googlen kalenteriin. Siitä saa tiedon, milloin käyttäjä on varattu. Mikäli tällöin tulee vastaamaton puhelu, BusyRelax lähettää automaattisesti viestin kalenterista saatavalla vapautumisajalla. Silloin sovellusta ei tarvitse edes laittaa päälle, vaan se hoitaa kaiken automaattisesti.