Ministeri Anne Berner (kesk) esitteli liikenneverkkoselvityksen julkisuudessa viime torstaina lausuntokierrosta varten. Berner kertoi tiedotteessaan, ettei yhtiömuotoinen toimintamalli saanut kannatusta. Hänen mukaansa liikenneverkon kehittämiseksi ei ole liiketaloudellisia edellytyksiä, jonka vuoksi selvitys keskeytetään.

Iltalehden mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi aloitteen keskeyttää selvitys tulleen ministeri Berneriltä.

- Selvityksen lähtökohta oli, että liikkumisen kustannukset eivät nouse. Pääministeri Sipilän kanssa on sovittu, että autoverosta ei luovuta, ja sen vuoksi liikenneverkkoyhtiö ei voisi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja. Liiketaloudellisia edellytyksiä liikenneverkon kehittämiseksi ei siten ole olemassa, joten keskeytämme selvityksen, Berner sanoo tiedotteessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö esitteli liikenneverkkoselvityksen viime viikolla. Selvitykseen kuului muun muassa ehdotus autoveron poistosta, mikä ajoi hallituksen ministerit keskinäiseen kiistaan, jossa toisaalta kyse oli selvityksen sisällöstä, mutta ministerit syyttelivät toisiaan myös liikenneuudistuksen toimintatavoista.

Kokoomuksen vastuuministeri Kai Mykkänen ihmetteli muun muassa sitä, että autoveron poistamisesta ei seurantaministereiden kokouksissa keskusteltu. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) tyrmäsi yhtiöittämisen alkuunsa ja totesi aiemmin, että liikenneverkkojen yhtiöittäminen ei etene ministeriön selvityksessä olleella tavalla.

Pääministeri Sipilä kertoo, että liikenneverkon kehittämistä mietitään seuraavaksi rauhassa hallituspuolueiden kesken, ennen kuin seuraavista askelmerkeistä päätetään. Pääministerin mukaan autoveron osalta tulleen palautteen perusteella on selvä, että autoveron poisto ei voi olla osa liikenneverkkoyhtiöratkaisua.

Paitsi ministereiden välistä kiistaa selvitys aiheutti valtavaa hälyä somessa, ja kunnallisvaaleihin on enää lyhyt aika.