Navigant Researchin tutkimusraportin mukaan keveiden sähköajoneuvojen, sähköisten moottoripyörien ja sähköskoottereiden markkinat kasvavat hurjaa vauhtia.

Ajoneuvoryhmään kuuluu useita erilaisia kevyitä sähköisiä ajoneuvoja (LEV = Light Electric Vehicles). Ne valtaavat alaa vastauksena ruuhkiin, huonoon ilmanlaatuun sekä kuljetusmarkkinoilta puuttuvaan kapasiteettiin eri puolilla maailmaa. 

Erilaiset LEV:it parantavat henkilökohtaista liikkuvuutta ja samanaikaisesti ne vähentävät saasteita liikenteessä. Näitä asioita ajavat sekä hallitukset että yksityishenkilöt. Toisin kuin yksityisautot, LEV:it vievät liikenteessä paljon vähemmän fyysistä tilaa, ja vähentävät ruuhkia. Samalla ne tarjoavat paljon enemmän joustavuutta siinä, mihin niillä voi ajaa, ja mihin ne voi pysäköidä. Lisäksi nämä ajoneuvot ovat hankintahinnaltaan yleensä edullisempia kuin täysikokoiset autot.

Kasvava urbanisaatio sekä halu päästä täysikokoisista autoista moottorisoituun kuljetukseen avaa mahdollisuuksia LEV:eille. Ryhmään kuuluvat low speed EV:t (LSEV) ja electric-powered two-wheel (e-PTW) -kulkuneuvot, kaksipyöräiset sähkövoimalla liikkuvat ajoneuvot; sähkömoottoripyörät, -mopot ja -skootterit.

Kiinassa LSEV-myynti on räjähtämässä, sillä yhä useammat kuluttajat vaativat halpoja käyttökustannuksia ja umpikorilla varustettuja nelipyöräisilä ajoneuvoja, joilla pystyy kuljettamaan enemmän tavaraa kuin kaksipyöräisillä. Lisäksi kampus-tyyppiset ilmapiirit kuten yliopistot, eläkeläisyhteisöt, sotilastukikohdat ja teollisuuslaitokset ottavat yhä enemmän käyttöön LSEV:jä erityisesti Pohjois-Amerikassa niiden matalien käyttökustannusten, mukavuuden ja päästöjen puuttumisen vuoksi. 

Navigant Researchin mukaan globaali LEV-myynti vuonna 2017 nousee jo 9,3 miljardiin dollariin, 8,7 miljardiin euroon. Lisäksi markkina yli kaksinkertaistuu 23,9 miljardiin dollariin vuoteen 2026 mennessä.

Tutkimuksen avainkysymyksiä ovat:

  • – Paljonko liikevaihtoa LEV:it synnyttävät seuraavan 10 vuoden aikana
  • – Miten monta LEV:iä myydään jaksolla eri mittarein mitattuna
  • – Mitkä ovat ne alueelliset avaintrendit, jotka muokkaavat markkinaa LEV:eille
  • – Miten kaupunkien ja kansalliset politiikat vaikuttavat globaaleihin LEV-markkinoihin
  • – Mitkä yritykset ovat avainvalmistajia, osatoimittajia ja palveluntarjoajia markkinassa
  • – Mitkä LEV-teknologiat tarjoavat eniten kasvumahdollisuuksia

Lisätietoja Navigant Researchin sivuilta.