Sami Saarinen, Mikko Almgren ja Jaana Klami jättävät keskiviikkona eroilmoituksensa Pyhtään hyvinvointilautakunnan jäsenyydestä. He katsovat, etteivät voi vaikuttaa kunnan kehittämiseen, koska lautakunnalta on käytännössä viety päätöksentekomahdollisuudet.

Eroamassa olevien lautakunnan jäsenten mukaan esimerkiksi Pyhtään mopotallin kohtalo oli jo päätetty, ennen kuin se tuotiin hyvinvointilautakuntaan. He myös katsovat, että kunta päätyi ratkaisuun huhupuheiden perusteella, eikä mopotallia pitäneelle yhdistykselle annettu suunvuoroa.

Pyhtään kunta irtisanoi joulukuussa sopimuksen mopotallia ylläpitäneen yhdistyksen kanssa ja aloitti valmistelut mopotallin pitämiseksi kunnan omana toimintana.

Saarinen ja Almgren pyysivät hyvinvointilautakunnassa lisäselvityksiä muun muassa kunnan oman mopotallin käynnistysaikataulusta ja kustannuksista. Lautakunnan tiistaiseen kokoukseen tuodut vastaukset eivät olleet Saarisen mielestä riittäviä. Lautakunnan enemmistö oli kuitenkin selvitykseen tyytyväinen ja asian käsittely päättyi siihen.

— Koen tällä hetkellä niin suurta luottamuspulaa kunnan viranhaltijoita ja hyvinvointilautakuntaa kohtaan, että en voi jatkaa lautakunnan jäsenenä, Saarinen toteaa Ylen mukaan. Samalla kannalla ovat myös Almgren ja Klami.

Almgren toteaa, että mopotalli on vain yksi tyytymättömyyden syy. Erityisesti hän kritisoi sitä, että edes vastauksia epäselviin kysymyksiin ei saisi pyytää, vaan pitäisi luottaa sokeasti viranhaltijoiden sanaan.

Jaana Klami kertoo tilanteen jatkuneen pitkään sellaisena, ettei hyvinvointilautakunnan jäsenellä ole vaikuttamismahdollisuuksia. Hän on sitä mieltä, että on hyvä, että nuorille tulee toimintaa, mutta ei pidä tavasta, jolla asiaa on hoidettu. Mopotallin toimintaa aiemmin hoitaneesta yhdistyksestä on hänen mukaansa esitetty erilaisia huhupuheita, eikä yhdistyksen edustajille ole annettu mahdollisuutta esittää omia näkemyksiään.

Kalliimpi kunnan mopotalli - vasta tekeillä

Kaiken kukkuraksi kunta on vuokrannut uudelle mopotallille tilat entisestä kauppakiinteistöstä. Tiloja remontoiminen on vasta alkamassa, vaikka mopotallitoiminnan piti jatkua keskeytyksettä sen jälkeen, kun kunta irtisanoi sopimuksen mopotallia ylläpitäneen yhdistyksen kanssa.

Hyvinvointilautakunnan jäseniä ihmetyttävät lisäksi aiempaa korkeammiksi nousevat kustannukset, joiden oli määrä pysyä Hutikan mopotalliyhdistyksen eli aiemmalla tasolla. Lautakunnasta eroavien mielestä kunnan nuorisotoimi on antanut puutteellisia selvityksiä mopotallitoiminnan kustannuksista. Esimerkiksi remontointikustannukset puuttuvat kustannusarviosta.

Kunta tuki yhdistyksen mopotallitoimintaa 1 500 eurolla kuukaudessa. Uuden mopotallin vuokrakustannukset entisessä kauppakiinteistössä ovat 2 300 euroa. Hoivayhtiö Attendo on ilmoittanut tukevansa mopotallia taloudellisesti 800 euroa kuukaudessa.

Sopimus päättyi vuodenvaihteessa, ja Hutikan mopotalli jäi ilman kunnan tukea. Hutikan mopotalli jatkaa kuitenkin ainakin toistaiseksi toimintaansa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin kunnan mopotalli aloittaa toimintansa, ja kuka sitä vetää.

Kunnajohtaja tiukkana blogissaan

Ettei soppa olisi liian yksinkertainen, todettakoon, että Pyhtään kunnanjohtaja Olli Nuuttila otti tiukasti kantaa Hutikan mopotallin asiaan kunnan sivuilla pitämässään blogissaan joulukuussa. Blogikirjoitukseen pääset tästä.

Tapahtumia etäältä seuranneena tulee mieleen, ettei savua ilman tulta. Nuuttila väittää, ettei kunta ole saanut Hutikan mopotallilta pyydettyjä selvityksiä tilanteesta. Tässä kolme hyvinvointilautakunnan jäsentä puolestaan toteaa, ettei niitä ole koskaan pyydettykään.

Kunnanisät eivät myöskään ole kuulemma kunnanjohtajan mukaan tavanneet Hutikan mopotallin puolesta mieltään osoittaneita nuoria, koska nämä ovat olleet olleet kokouksen aikaan paikalla.

Aiheesta aiemmin:

Nuoret osoittivat mieltään Hutikan mopotallin puolesta - kunnanisät lopettivat tallin ja luikkivat takakautta pakoon

Onko moponuoriso aina uhka, vai voiko se ollakin mahdollisuus? Hutikan mopotalli kuntapäättäjien pyörityksessä

Pyhtään kunta irtisanoi sopimuksen Hutikan mopotallista - tilalle monikansallinen hoivayhtiö Attendo

Kunnallista kiemurtelua: Hutikan ylistetty mopotalli loppuu nuorten nuuskankäytön takia?