– Koronapandemia on vakava asia, ja tehokas testaaminen on parhaita keinoja rajoittaa sen leviämistä, ylilääkäri Pipsa-Riitta Ronkainen-Myrskylä toteaa. – Testattu henkilö saa tiedon mahdollisesta tartunnasta, ja osaa sen jälkeen toimia vastuullisesti tautia levittämättä, ja mikä tärkeintä, hänet saadaan hoitoon saman tien.

Koronavirus aiheuttaa (covid-19-taudin) hengitystieinfektion. Koronavirustartunnan tavallisimmat oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin muissa lievemmissä hengitystieinfektioissa: kuume, yskä, lihassärky ja väsymys. Koronan oireet voivat olla myös muunlaisia, kuten suolisto- tai silmäoireita. 

– Jos sinulla on joitakin seuraavista hengitystieinfektion oireista: nuhaa, yskää, kurkkukipua, hengenahdistusta, lihassärkyä tai kuumetta. Muutoksia maku- tai hajuaistissasi, tai joitakin epäselviä suolisto-oireita, kuten pahoinvointia tai ripulia. Tai silmätulehdukseen viittaavia oireita, kuten rähmimistä, punoitusta tai silmien vetistämistä, niin sinun on syytä ajaa testattavaksi, Ronkainen-Myrskylä kehottaa.

Taudin itämisaika, eli aika tartunnasta ensioireisiin on keskimäärin noin 5–6 päivää, mutta oireiden alkamiseen voi kulua jopa 14 päivää.

Koronatestiin tulo-ohjeet. Kuva testaajan toiselta toimipisteelta.

Koronatestiin tulo-ohjeet. Kuva testaajan toiselta toimipisteeltä. Kuva: Pia Korhonen / Mehiläinen.

Testaaminen järjestetään osoitteessa Mariankatu 2, Helsinki, ja se on testattaville ilmainen. Testaukseen ei pitäisi kulua aikaa jonotuksineen paria minuuttia enempää ja testaustelttaan mahtuu ajamaan sisälle kaksi moottoripyörää rinnakkain.

– Kyse on Mehiläisen kädenojennuksesta motoristeille. Ajokausi alkaa virallisesti tänään, ja onhan se mukavampi tietää ajavansa terveenä. Ja jos onkin saanut tartunnan, saa mahdollisimman nopeasti hoitoa, ja ehtii toivottavasti tervehtyä kesään mennessä, Ronkainen-Myrskylä, joka itsekin on motoristi, uskoo.

Palvelu avataan tänään, ja testaus on avoinna arkipäivisin klo 8.00-16.00. Lisätietoja Mehiläisen nettisivuilta täältä. Muista ottaa mukaan henkilötodistus tai passi, pelkkä ajokortti ei riitä henkilöllisyyden todistamiseen.

Testauspiste on avoinna ainakin toukokuun loppuun.

Teksti Erkki Mäki, kuvat Pia Korhonen / Mehiläinen