– Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin. Viime yön nukuimme taivasalla Schwangaun linnan parkkipaikalla tähtitaivasta ihaillen, mutta nyt olemme vaihteeksi majoittuneena hotellissa, Topi Rautjoki kertoo.

– Alunperin mukaan ottamani teltan heitimme jo Englannissa matkasta, kun se piti paremmin vettä sisä- kuin ulkopuolella. Ranskasta löysimme retkeilyvarusteita myyvän outlet-myymälän, josta saimme hyvän Haltin teltan edullisesti. Yleensä moottoripyöräreissuille otan mukaan halpoja varusteita, että ne voi tarvittaessa jättää matkasta, eikä tarvitse olla niin huolissaan, että mitään varastettaisiin pyörän ollessa parkissa.

Topi ja Anne ovat yöpyneet matkan aikana useasti 'IBA'-hotellissa.

Helteiden takia telttaa ei ole aina tarvinnut tai haluttu pystyttää. Kun hikoilee kuusi litraa päivässä, niin mielummin nukkuu pelkän makuupussin suojassa, raikkaassa ulko-ilmassa. Ihmiset eivät ole reagoineet millään lailla siihen, että olemme nukkuneet pyörän vieressä. Se on jäänyt positiivisesti mieleen, että hirveän moni on tullut näyttämään peukkua, "Aa you from Finland", Topi naureskelee.

Netin toimiminen onnenkauppaa

Puhe siirtyi keskiviikkoiseen huonoon puhelinlinjaan ja yleisesti ottaen netin toimivuuteen eri maissa.

– Netti on toiminut vaihtelevasti. Alpeilla korkeuserot ovat suuret ja linkkejä ei välttämättä ole aivan joka nurkalla. Eilen oli haasteellista saada edes messenger-viestejä matkaan. Espanjan ja Portugalin välillä oli pitkä väli, jossa signaalit olivat niin heikot, ettei puhelin jaksanut pyörittää edes gps:ää, joten pelkän navigaattorin turvin ei Eurooppaan kannata lähteä.

Wi-fin toiminnassakin on suuria eroja, esimerkiksi Lichtensteinissa on koko kaupungin laajuinen toimiva, ilmainen Wi-fi -verkko, mutta taas Englannissa, eritoten Lontoossa ei kannata missään nimessä käyttää kaupungin omaa verkkoa, sillä se jumittaa koko puhelimen. Mielenkiintoista nähdä, miten yhteydet toimivat tästä eteenpäin kun huomenna jatkamme matkaa Sloveniaan, tästähän on sinne vain 30 kilometriä.

GWB-tarra pääsi arvoiseensa seuraan Stars ´N´ Bars'issa Monacossa.

– Annen kanssakin on mennyt ihan ok. Matkan aikana on tullut pikkusen erimielisyyksiä, mikä on ihan odotettavissa, kun kaksi toisilleen entuudestaan vierasta ihmistä lähtee yht´äkkiä yli kuukauden kestävälle reissulle. Sitä löytää itsestään sellaisia tapoja, joita ei tiennyt entuudestaan olevankaan, Topi Rautjoki nauraa.

Tarrat löytävät paikkansa

– Yhdessä oemme matkassa, joten päätöksetkin pitää tehdä yhdessä ja näin olemme toimineet. Alkuun kiersimme paikkoja, joita olin etukäteen sopinut ja nyt kun ei ole enää niin paljon ihmisten tapaamisia, niin nyt mennään puolestaan sinne, mihin Anne on halunnut. Esimerkiksi tänään hän huomasi, että Arnold Schwarzenegger -museo osuu reittimme varrelle, joten menimme käymään siellä. Se oli aivan älyttömän hieno paikka. Sinne jätettiin "Arskalle" terveiset. GWB -tarra löytyy vieraskirjasta, Topi vinkkaa.

– Good Will Biker -tarroja olemme jättäneet paikkoihin, joissa olemme käyneet ja lisäksi niitä on annettu tapaamillemme ihmisille. Esimerkiksi tänään lähti tarrat Ranskalaiselle vaeltajalle, joka lupasi viedä tarran Pariisiin ja jenkkiläiselle alumiinipainon omistajalle, joka lupasi viedä vastaavasti tarran omalle paikkakunnalleen USA:han. He ottavat kuvan ja "tägäävät" kuvaan #goodwillbiker. Näin tarrat löytävät paikkansa ja näitä paikkoja, joista GWB -tarran voivat muutkin bongata, tulee pikkuhiljaa koko ajan lisää.

Tässä elävä esimerkki eteenpäin toimitetun GWB -tarran tarinasta: ’Topi Rautjoki ja Anne Hartikka kävivät kylässä Torreviejassa ja jättivät meille Goodwillbiker tarroja. Yhden niistä veimme eilen viihtyisään Cafe Retroon. Paikan omistaja oli oikein innoissaan asiasta ja liimasi tarran heti ikkunaan,’ tägäsivät Silja ja Kari GWB-sivustolle.

Matkalaisilla oli torstaina takanaan 12 500 kilometriä. Pyörään tehtiin 10 000 kilometrin huolto Montpellierissä. Kuinka pyörä on muuten toiminut?

– Pyörä on toiminut moitteettomasti. Seuraava huolto tehdään Puolassa Max Motorsissa, jolloin pyörään vaihdetaan muun muassa tulpat, ilmansuodatin ja öljyt. Yksi ajovaloista on palanut ja ennen huoltoa pitää käydä jossakin varaosaliikkeessä hakemassa takajarrupalat. Jarrut olivat hieman kovilla Alpeilla ajettaessa. Nuo kaikki ovat ihan normaaleja kuluvia osia, mutta muuten kaikki on toiminut tosi hyvin.

Mikä tähän mennessä on ollut kaikkein mieleenpainuvinta tällä matkalla?

– Maana Portugali, yksittäisenä kohteena Schwangaun linna ja sitten paikkana Alpit. Olisin hyvin voinut pistää pyörän lukkoon ja jäädä Alpeille. Siellä ei mikään ole huonosti. Jos joskus tulen takaisin, niin ehdottomasti vaeltamaan tai vastaavaa, eikä laskettelemaan. Ilmasto on aivan uskomaton. Voit päättää haluatko olla kylmässä tai kuumassa. Ylhäällä on viileämpää ja vastaavasti alempana lämmintä tai jäädä siihen keskivälille, kertaa Topi.

No man's landillä

Anne Hartikka tulee juuri suihkusta ja ehtii puhelimeen. Kuinka voit?

– Oli vähän nihkeä olo taivasalla nukutun yön jäljiltä, mutta nyt on ihan ok, kun pääsin käymään suihkussa. Nukkuminen makuupussissa, pelkkä taivas kattona, ei ole minulle mitään uutta. Jo ensimmäisellä polkupyöräreissullani Ruotsissa nukuin tällä lailla taivasalla. Olin silloin yksinkertaisesti niin väsynyt, etten jaksanut pistää telttaa pystyyn ja kun oli makuupussin kestävä keli, niin siihen kopsahdin polkupyöräni viereen.

– Kankkukin on tottunut pitkiin ajorupeamiin, mitä joskus häntäluu kipeytyy. Tosin nyt jalat ovat kipeät. Niitä särkee kun kävelin koko matkan alas Le Bréventiltä. Nyt on kipeänä sellaisia lihaksia, mitä ei polkupyörällessä tiedä edes olevankaan. Moottoripyörän päältä nouseminen on vähän haasteellista.

Tästä kävellen alas. Matka näyttää lyhyeltä ja ainakin maisemat ovat kohdillaan. Le Brévent, alastuloreitiltä löytyy tietenkin GWB -tarra.

– Koska tänne lähdettiin näin nopealla aikataululla, niin ennakko-odotuksia ei hirvittävästi ollut. Ihan mahdotonta sanoa, mitä odotti. Aikaisemmin oltiin Topin ja nyt "minun maillani" ja tästä eteenpäin ollaan niin sanotusti "no man´s landillä". Portugali oli hieno maa ja Ranskan Alpit Mont Blanc, Matterhorn ja Schwangaun linnaan halusin ehdottomasti tulla käymään. Ihan mahtava paikka, Anne listaa.

Mutkatonta matkantekoa

Kävitte tänään Arnold Schwarzenegger -museossa. Olisko se sinulle entuudestaan tuttu paikka vai kuinka hoksasitte sinne mennä?

– Kävin siellä ensimmäisen kerran. Joskus aikanaan luin siitä jutun iltapäivälehdestä ja siitä jäi kaupungin nimi mieleeni. Huomasin, että hetkinen, kyseinen kaupunkihan jää reittimme varrelle, joten pysähdyimme käymään. Sinne jätettiin GWB-tarra ja muutenkin olemme jakaneet tarroja, joten siltäkin osin matka on mennyt hyvin, kertoo Anne Hartikka ja lähtee valmistautumaan lähteäkseen syömään.

10 000 kilometrin huolto tehtiin Montpellierissä.

– Päivittäisiä ajoreittejä suunnitellaan vähän etukäteen, mutta meillä ei ole koskaan mitään tiettyä kilometritavotetta. Kun ajetaan kaksi päällä ja pyörä on täysissä matkavarusteissa, niin yli 1000 kilometriä käy tosi raskaaksi. Lisäksi ajo-olosuhteet vaikuttavat ihan älyttömästi. Kaatosateessa tai helteellä ajettaessa ajomatkatkin lyhenevät. Ei ole mitään järkeä yrittää mitään ennätyksiä. Se on ihan itsemurhaa. Yksin pystyy kevyesti ajamaan 1 600 kilometriä päivässä, eli terveelle normikuntoiselle ihmiselle rautaperseajo on ihan helppo toteuttaa, Topi toteaa.

– Huomenna perjantaina jatkamme tästä matkaa Sloveniaan, tästä on sinne 30 kilometriä, siitä sitten Kroatia, Unkari, Slovakia, Tšekki, Puola, Valko-Venäjä, Latvia, Liettua ja Viron kautta Suomeen. Mitään tarkkaa kotiinpaluun päivämäärää meillä ei ole.

Haltialaan keskiviikoksi?

Joko alkaa olla koti-ikävä?

– No ei, täytyy sanoa, että toisten päin. Kotia ei ole ikävä yhtään. Joka tapauksessa olemme Helsingissä keskiviikkona tai torstaina. Keskiviikkona on Haltialan kokoontumisajot, jos me keritään sinne, niin me mennään sinne. Jos ei, niin sitten ei, toteaa Topi Rautjoki vielä lopuksi.

Topi Rautjoki ja Anne Hartikka jatkoivat sunnuntaina matkaansa Unkarissa, josta matka jatkuu edellä maittua reittiä eteenpäin.Jos satut tietämään ketään tästä loppumatkan varrelta, joka voisi tarjota esimerkiksi yöpaikkaa, niin voit laittaa viestin osoitteeseen topirautjoki@gmail.com

Motouutiset.fi toivottaa turvallista loppumatkaa.

Huikeat alppimaisemat tarjoaa myös Matterhorn.

Lista, mistä Good Will Biker -tarroja voi jo bongata: 

Listaa tarkennetaan lähiaikoina, jolloin varmistuu tarkat osoitteet. Lisäksi GWB-tarroja on jaettu ihmisille, joten paikkoja on taatusti näitäkin enemmän.

 • – Huolto-kaksikko, Manulankatu 8, 42100 Jämsä
 • – Ace corner, Veistämönkatu 1, 15140 Lahti
 • – Ravintola Simppa, Leinikkitie 20, 01350 Vantaa
 • – ABC Renkomäki, Simolanmutka 1, 15680 Lahti
 • - ABC Lahdesjärvi, Automiehenkatu 39, 33840 Tampere
 • – Penna Garage Cafe, Sastamalankatu 34, 38210 Sastamala
 • – Ruotsista, Hotel Småland, Åkaregatan 2, 568 92 Skillingaryd. Se on myös huoltoasema.
 • – Rosenlund Bed&Breakfast, Ralgyden 18, Skovsgårde, Tanska
 • – E45 mod Flensborg
 • – Lyypekki. Siellä on tarra keskustassa
 • – Hampuri. Siellä on myös, mutta sijaintitiedot katosi navigaattorista
 • – Nature Camping de Roos, Beerzerweg 10, 7736 PJ Beerze, Alankomaat. Oikein oiva paikka motoristeille. Edullinen telttamajoitus. Siellä on mahdollisuus käydä suihkussa ja pestä pyykkiä.
 • – Shell, Hazeldonk 5002, 4836 LZ Breda, Alankomaat
 • – B&B de Liedjestoren, Lostraat 184, 9920 Lovendegem, Belgia
 • – Lontoon ohitustiet kaatosateessa
 • – Tietenkin Littles't Rescuesta Bristolista löytyy tarra ja voi jäädä tekemään vähän hyväntekeväisyyttä välipäivänä. Eläinten lisäksi täällä on mahtavia ihmisiä.
 • – KFC Springfied, Wigan, United Kingdom
 • – B&B Black Jacks Mill, Blackjacks Lock, Harefield, Middlesex UB9 6HL, Yhdistynyt kuningaskunta
 • – Ace Corner London, N Circular Rd, London NW10 7UD, Yhdistynyt kuningaskunta
 • – Shell Baie De Somme, A16, 80970 Sailly-Flibeaucourt, Ranska
 • – Aire De Maucomble Shell station A28 Direction Rouen, Aire de repos de Maucomble, 76680 Bosc-Mesnil, Ranska
 • – Coolín Hossegor, 20 Place des Landais, 40150, Soorts-Hossegor, Ranska
 • – Villabona, Basque Autonomous Country, Spain ????
 • – Cafe Retro, Centro Comercial Urbania, Ctra Benidorm - La nucia, 03502 Benidorm
 • – Salsas, Braganca, Portugali ???
 • – Dolçario Marío, Rua Cândido dos Reis, 141 4600-055 Amarante, Portugal
 • – El Chiringuito Tarifa Lounge Beach Restaurant, 11380 Tarifa, Cádiz, Espanja
 • – Spepss Preparation, 61 Rte de Murviel, Saint-Georges-d´Orques, Languedoc-Roussillon, (Montpellier) Ranska
 • – Stars ´N´ Bars, 6 Quai Antoine 1er, 98000 Monaco
 • – Scarmagno, Italia
 • – Matterhorn, Sveitsi
 • – Le Brévent, 74400 Chamonix-Mont-Blanc Ranska GWB-tarra on kävelyreitin varrella. Joka kuvaa itsensä kyseisen tarran kanssa, saa GWB-paidan.
 • – Nangijala, Via Alps 43, 7180 Disentis/Mustér, Sveitsi
 • – Gasthaus Adler, Hauptstraße 27, 88316 Isny im Allgäu, Saksa
 • – Neuschwanstein Castle, Neuschwansteinstraße 20, 87645 Schwangau, Saksa
 • – Schloss Hohenschwangau, Alpseenstraße 30, 87645 Schwangau, Saksa
 • – Arnold Schwarzenegger Museum Thal, Linakstraße 9, 8051 Graz, Itävalta

Aiheesta aiemmin:

Topi Rautjoki ja Anne Hartikka lähtivät matkaan jatkaakseen Good Will Bikerin aloittamaa työtä koulukiusattujen lasten ja nuorten hyväksi

Topin ja Annen matka jatkuu kaatosateesta helteeseen - mukana myös uusi matkakumppani