– Kansainvälinen FIM-ralli on vähän kuin matkamotoristien MM-kisat. Se on tärkein kokoontumisajo ja järjestetty jo vuodesta 1936 lähtien, kertoo rallin järjestelytoimikunnan jäsen Timo Toikkanen.

69. FIM-Ralliin on ilmoittaunut 950 henkilöä 23 eri maasta, kauimmaiset Kanadasta ja Yhdysvalloista. 

– Suomalaiset voivat osallistua FIM-ralliin Suomessa vain järjestäjinä, Toikkanen muistuttaa. 

Tuokiokuva Ranskasta viime vuodelta.

Järjestämisoikeudet kuin olympialaisissa

FIM-Rally järjestetään vuosittain eri maissa ja sen järjestämisoikeuksia haetaan aivan kuin olympialaisten tai jalkapallon MM-kisojen.

– Suomi haki rallin järjestämisoikeuksia kolme vuotta sitten, ja siitä lähtien tapahtumaa on rakennettu. Mukana on ollut noin kymmenen hengen työryhmä sekä noin 120 vapaaehtoista talkoolaista.

Suomi voitti FIM-rallin viime vuonna - jo seitsemännen kerran tapahtuman historiassa. Saavutus on hyvä, kun muistaa, että suomalaiset ovat osallistuneet ralliin vasta vuodesta 1972 lähtien. Toikkanen on ollut mukana joka rallissa vuodesta 1974 lähtien. Itse ralli on järjestetty kerran aikaisemmin Suomessa, Kuopiossa vuonna 1988. Silloin kävijöitä oli lähes 1800.

Suomalaiset juhlimassa voittoa viime vuoden FIM-Rallissa.

Suomi kiinnostaa

– Toisaalta vaikka Suomi on kaukainen ja pohjoinen maa, ja vielä lauttamatkan takana useimmille, niin silti tulossa on enemmän väkeä kuin Ranskaan viime vuonna ja Puolaan sitä edellisenä vuonna, Toikkanen iloitsee. – Suomi kiinnostaa.

Väkeä on tulossa esimerkiksi Italiasta 121, Ruotsista 212, Venäjältä 33, Belgiasta 45, Ranskasta 38, Saksasta 51, Tanskasta 46, Sveitsistä 30, Iso-Britanniasta 28 ja vaikkapa Norjasta 90 sekä muut maat tähän päälle.

Varsinainen FIM-Rally kestää tiistaista 1.7. torstaihin 3.7 asti. Väkeä alkaa kuitenkin jo saapua Tampereelle jo huomisin ja osa järjestelyjen rakentajista on jo paikalla.

Suomen osasto Ranskassa.

Ohjelma näkyy tamperelaisille

Tiistai on virallinen ilmoittautumispäivä. Silloin kaikki osallistujat ajavat maittain Tampereen keskustaan ja virastotalon edessä pidetään papereiden tarkastus sekä soitetaan kaikkien maiden kansallislaulut. Pyörät jäävät kaupunkilaisten ihailtaviksi torin alueelle koko päiväksi.

Keskiviikkona on puolestaan retkipäivä, jolloin osallistujat viedään vesibussisightseeingille ja Viikin saareen, jossa on mm. tukkilaisnäytös ja muuta suomalaista kansalliseksotiikkaa komeitten maisemien ja luonnon lisäksi.

– Torstaina on paraati, jossa koko pyöräletka ajaa Tampereen keskustan läpi. Tapahtumaa nimiteään Kansojen paraatiksi. Joka maalla on omat kansallislippunsa näkyvissä pyöriensä kyydissä., samoin eri kerhojen viirit ja muut tunnukset. Illalla on päättäjäiset ja palkintojen jako, ja perjantaina melko iso osa osallistujista poistuu jo maasta.

Tämänvuotista kansojen paraatia odotellessa kuvaa viime vuodelta Ranskasta.

Toikkanen pyytää kaupunkilaisilta kärsivällisyyttä, sillä näin ison yhtenäisen moottoripyöräletkan ajo läpi kaupungin kestää helposti 15-20 minuuttia ja saattaa aiheuttaa keskusta ruuhkaantumista.

Tiistain ja torstain ajoreitit näet tästä kartasta.

Tampere on hyvä valinta

– Tampereen valinta FIM-Rallin pitopaikaksi johtuu sekä kaupungin myötämielisestä ja aktiivisesta suhtautumisesta että halustamme korostaa vihreitä arvoja ja ympäristöä. Tampere ja sitä ympäröivä seutu on kaunista, ja se tarjoaa paljon nähtävää ulkomaisille vieraillemme, FIM-Rallin tiedottaja Nita Korhonen kertoo.

Tapahtuman päätarkoitus on motoristien kansainvälisen yhteenkuuluvuuden vahvistaminen ja kansallisten kulttuurien esitteleminen sekä tutustuminen paikalliseen kulttuuriin.

FIM Rallyn päämajapaikkana toimii Härmälä Camping. Iltajuhlat ja palkintojenjako sen sijaan järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. 

FIM-Rallista lisätietoa täältä.

Kunnes taas tapaamme!