Oheisilla mielenkiintoisilla lainkohdilla saattaa olla historiallista taustansa, mikä on aikanaan aiheuttanut niitten synnyn, mutta moni on tainnut vähintään elää aikansa, vai mitä mieltä olet?

17. Ohiossa on laitonta päästää polttoaine loppumaan pyörästäsi

Jos ajelet moottoripyörälläsi Youngstownissa Ohiossa, on laitonta päästää polttoaine loppumaan ajoneuvostasi. Eli kannattaa seurata silmä tarkkana polttoainemittaria, ellet halua joutua maksamaan hinausta, polttoainetta ja sakkoa samalla kertaa.

Oikeastiko joku haluaisi, että bensa loppuisi kesken ajon?

16. Virginia: Valepuvussa tai naamiaisasussa ajo kielletty

Entäpä jos olet tosielämän Batman ja sinun pitäisi ajaa Batbikellasi Virginiassa. Ei olisi helppoa, pidätyshän siitä todennäköisesti seuraisi. 

Laki on tarkoitettu aikanaan siihen, etteivät motoristit käyttäisi naamioita ajaessaan. Joka tapauksessa voit ajaa laillisesti, jos olet osallistumassa asiaan liittyvään festivaaliin, tai sinulla on ammatillinen tai lääketieteellinen syy pukeutua täten.

15. Massachusetts: gorillan kuljettaminen matkustajana kiellettyä

Kuvituskuva: Leopardi. Kuva Rabhuthangamani27, Wikimedia Commons.

Ottaisitko leopardin takatarikalle matkustajaksi? Entä, jos tulisi erimielisyyttä menosuunnasta? Kuva Rabhuthangamani27, Wikimedia Commons.

Muistathan jättää lemmikkigorillasi kotiin, kun seuraavan kerran ajat moottoripyörälläsi Massachusettsin osavaltioon? Itse asiassa siellä on kaikenlaisten villieläinten kuljettaminen matkustajana kiellettyä. Koirat ja kissat ovat ookoo, mutta jos matkustajasi on kovin karvainen olematta gorilla, kannattanee sen verta siistiä partaa, että ihoa näkyy jostain kohdasta etukasvoa, ettei tule väärinkäsityksiä.

Jotenkin mietitytti tämän lainkohdan tarpeellisuus, sillä oletamme, että luonnollinen selektio toimii tällaisissa tilanteissa nopeasti. Jos kyydissä on esimerkiksi 6-metrinen anakonda joka tuntee itsensä nälkäiseksi, saattaa kuskin matka loppua joka tapauksessa lyhyeen.

No, ehkä amerikkalaisille on parempi selittää asia etukäteen?

14. Pennsylvania: pysähdyttävä joka mailin päässä ja annettava valomerkki, näytettävä valoa tai ammuttava valoraketti

Tuntuu, että tämäntapainen ajokäytös pidentäisi matkaan käytettävää aikaa tolkuttomasti sekä tietysti loputon pysähteleminen ja matkaan lähteminen lisäisivät turhia riskejä liikenteessä.

Mutta ei tässä vielä kaikki: sen lisäksi sinun on odotettava merkin antamisen jälkeen 10 minuuttia, varmistaaksesi, ettei reitilläsi ole karjaa. Toimituksessa vallitsi kohtuullisen yksimielinen epäily siitä, että kaikki tielläliikkujat kaikilla Pennsylvanian teillä eivät noudata tätä lainkohtaa. 

13. Länsi-Virginia: ei ole sallittua ajaa moottoripyörällä omien kykyjensä yli

Tässä on jotain ideaa, mutta toinen puoli asiassa on, että jollet ymmärrä rajojasi ja nimenomaan moottoripyörällä ajamisen osaamisen rajojasi, lopputulos saattaa pidemmän päälle olla huolestuttava joka tapauksessa.

Jollet tiedä, miten ajaa moottoripyörällä, niin parempi ettet aja, tai aloitat homman kunnollisen ajokoulutuksen kautta.

Ehkä Länsi-Virginiassa tai siellä päin liikkuessa kannattaa joka tapauksessa varmuuden vuoksi ottaa ajotunti tai pari? Eihän sitä voi tietää, miten poliisi valvoo tätä lain pykälää, ja puuttuu siihen tien päällä nähdessään omasta mielestään kuskin kykyjen yli menevää ajamista?

12. Minnesota: Kaikkien mp-ajokoulutukseen osallistuvien pitää pukeutua pitkiin housuihin

Jos ajattelit ajella lämpimänä sunnuntai-iltapäivänä mukavasti shortseihin pukeutuneena, niin eipä onnistu Minnesotassa. Lisäksi sinulla pitää olla ajokäsineet, -asu ja ajokengät. Ihme juttu, etteivät shortsit olekaan sallittuja?

Tämä taitaa sinänsä olla järkevin näistä yksittäisistä laeista, asvaltti-ihottuman jäljet eivät ole kivaa katsottavaa. Eikä se kipukaan ole mukava asia.

11. New York: Motoristin on pidettävä jalkansa polkimilla

Kuvituskuva, ei liity aiheeseen.

Ei sitä ole ennenkään pelkillä pedaaleilla ajettu.

Eli jos olet liian lyhyt ylettymään pyöräsi pedaaliosastolle, et voi ajaa New Yorkissa. Tälle voi kyllä myhäillä tai nauraa aivan avoimesti, sillä voi ihmetellä aivan vilpittömästi sitä, että miten ihmeessä tällainen laki on saatu vietyä läpi? Ehkä pitäisi olla jotenkin suorastaan imponoitunut siitä lobbaustyöstä tai poliittisesta lehmäkaupankäynnistä, mitä tämä on edellyttänyt!

Enpä usko, etteikö jokainen, joka haluaa oppia ajamaan, pysty ajamaan moottoripyörällä ilman, että molemmat jalat ylettyvät yhtäaikaa polkimille tai edes maahan sen puoleen. Ja jos se on ongelma, niin aina saa pyörään rakennettua nappivaihteet ja etujarrukahvasta molempiin pyöriin vaikuttavat jarrut.  

10. Minnesota: sakkoriski on olemassa, jos pyöräsi renkaat ovat likaiset

Mikäli ajat moottoripyörällä, jossa on likaiset renkaat, sinua pidetään "kiusankappaleena, joka häiritsee julkista rauhaa, turvallisuutta ja yleistä hyvinvointia". Ja sellaisena voit saada sakkolapun iloksesi.

On tietysti hyvä pitää moottoripyörä puhtaana, mutta mietityttää, miten likaisia moottoripyörän renkaita Minnesotassa on oikein nähty, että tällainen kohta on pitänyt kirjata lakiin? Tai miten pienisieluisia ihmisiä lakia on ollut laatimassa?

9. Maryland: Kiroileminen ajon aikana on kiellettyä

Niin, jos olet jumissa liikennevaloissa, ja mieleesi tulee livauttaa kuuluville muutama kirosana, kannattaa se Marylandissa tehdä vähän samalla tavalla kuin yskiminen influenssaepidemian aikana: omaan kainaloon päin ja vaimennetulla äänellä. Muuten saatat yllätykseksesi saada sakkolapun.

Englannin kielen sana "curse" tarkoittaa sekä kiroilemista että manaamista noitumismielessä, mutta emme kuitenkaan usko, että edes sikäläinen lainsäätäjä olisi ajatellut, että kirosanoja syytävä synkeä motoristi olisi manaamassa jotain liikenteellisesti tai toisten hyvinvointiin liittyvää toimintoa, vaan kyse on ihan rehellisesti kiroilusta.

Tiukan paikan tullen voi tilanteessa käyttää tietenkin korvikesanoja kuten esimerkiksi "pyhä pumpernikkeli", "voi kertakaikkiaan", "voihan Onni-Klovni" ja vaikkapa vielä "kanittavat kaniinit" joitakin noin muistisäännön tapaan opiskeltavaksi, jos satut olemaan menossa Marylandiin.

Ihme laki joka tapauksessa. Heittäköön kiven jne.

8. Alabama: pyörääsi pitää olla asennettuna lyhty, jos aiot ajaa yksisuuntaista katua väärään suuntaan

Kuvituskuva. Kuva Matias Mäki.

Toimitus jäi epätietoisena pohtimaan, täyttääkö tämä 'lyhdyn' määritelmän. Kuva Matias Mäki.

Jotta sinua ei pidettäisi lainrikkojana Alabamassa, sinulla on oltava asennettuna lyhty pyöräsi etupäähän. Ei ole aivan selvää, voitko pitää lyhtyä kädessäsi ajon aikana, vai pitääkö se olla kiinnitettynä fyysisesti pyörän etuosaan. 

On epäselvää myös ainakin meille, riittääkö tavallinen moottoripyörän ajovalo lyhdyksi? Laki kuulostaa hieman vanhahkolta, mutta lienee syytä ottaa vakavasti ainakin Alabamassa. Ehkä perinteinen myrskylyhty pyörän etuosaan kiinnitettynä on muutenkin juuri se oikea väline, jolla varmistetaan turvallinen ajo vastavirtaan yksisuuntaisella tiellä (miksi ihmeessä ajaa vastavirtaan yksisuuntaista katua pitkin)?

7. Florida: 78 dollarin sakko jalankulkijaan törmäämisestä

Mikäli törmäät moottoripyörälläsi jalankulkijaan nimenomaan Sarasotassa Floridassa, voit pitää itseäsi onnenpekkana tai -pirkkona. Vain pieni 78 taalan sakko, ja olet vapaa jatkamaan matkaasi. Toisaalta aika paljon mukavampaa on olla törmäilemättä ylipäätään kehenkään.

Tämäkin laki haiskahtaa vanhalta ja periytynee ajoilta, jolloin 78 taalaa on ollut iso summa.

6. Kalifornia: Matkustaja ei saa hypätä moottoripyörän kyydistä yli 105 kilometrin tuntivauhdissa

Jos aiot hypätä moottoripyörän kyydistä, niin varmista, että vauhtia on alle 105 km/h. Tämä laki kuulostaa "hieman" hassulta, mikä turvaraja tai vastaava juuri 105 km/h on? Ovatko poliisisedät tai juristit käyneet keskenään pitkää keskustelua kieltolain pirtunhuuruisessa tilassa juuri tehdyn takavarikon turvin siitä, minkä vauhdin ihmisen nahka tai keho vielä kestää, jos haluaa hypätä moottoripyörän kyydistä kesken ajon? 

Entä, jos se on ainoa keino välttää esimerkiksi kolari päällekarkaavan toisen ajoneuvon kanssa? Ja vauhtia onkin 106 km/h. Silloin sitten kai vain pannaan silmät kiinni ja todetaan, että "nyt en voi hypätä, kun vauhtia on liikaa. Tulee vielä sakko."

Useimmat meistä tietänevät, että pyörän kyydistä poistutaan vasta, kun se on täysin pysähtynyt.

5. Arkansas: Torvea ei saa toitottaa kello 21 jälkeen paikoissa, joissa tarjoillaan kylmiä juomia tai kerrosvoileipiä 

Tämä lainkohta sai lyötyä toimituksen ällikällä (mikä se sitten onkaan). Eli jos olet kadulla, ja joku edelläajava on nukahtanut rattiin, on parempi ensin tarkistaa, että kello ei ole vielä 21 ja toisekseen, ettet ole tarjoilualueen lähistöllä. 

Väki Arkansasissa nukkunee alkuyönsä rauhallisemmin tietäessään, että tämä laki suojaa heidän viatonta untaan. Eikä kukaan toitottele torveaan heidän nauttiessaan kylmästä juomastaan ja sandwichistään kello 21 jälkeen.

4. Tennessee: metsästäminen (paitsi valaiden) ei ole sallittua liikkuvasta moottoripyörästä

Eli niin kauan kuin vielä saamme metsästää valaita, voimme tehdä sitä liikkuvan moottoripyörän selästä Tennesseessä. Hmm. Ajattelemisen aihetta antava asia, ei niinkään se vuoksi, että kukaan sitä varmaankaan haluaisi tehdä, mutta olisi hauska tietää, millaisissa olosuhteissa tämä laki on syntynyt.

Onko joku lakiasäätävästä porukasta ollut kypsynyt lakimiesjargoniin ja poliittiseen jaaritteluun ja heittänyt läpällä ehdotuksen, että "pannaan siihen sentään mukaan valaitten metsästämisen mahdollisuus, ettei kielto kuulosta liian ehdottomalta", ja joku tosikko on sitten kirjannut sen ylös?

Yhtä mielenkiintoinen kysymys on, että missä ihmeessä päin Tennesseetä on valaita? Silmämääräisesti lyhin matka esimerkiksi Chattanoogasta meren rannalle Charlestoniin on noin 650 kilometriä.

3. Alabama: Silmät peitettynä ajaminen on kiellettyä

Tämä laki on sillä tavalla hupaisa, että se tehtiin, kun joku oikeasti yritti ajaa silmät sidottuina moottoripyörää. Niin se vain on, että tarvitaan vain yksi ihminen törttöilemään, niin samalla kaikkien muiden huvi on peruuttamattomasti pilattu!

Jos homma on laitonta Alabamassa, niin miten muualla Yhdysvalloissa? Entä Suomessa, jollei sitä ole erikseen lakiin kirjattu?

Oikeasti tämä saattaa olla aivan hyvä ratkaisu lakiinkin kirjattuna?

2. Kanada: kulttuuriin kuuluvalla päähineellä voi korvata kypärän

Tämä lainsäädännön kohta tarkoittaa sitä, että kuka tahansa saamelaiset sukujuuret omaava voi ajaa Kanadassa pelkkä neljäntuulen hattu päässään kypärän sijasta syyllistymättä mihinkään luvattomaan. Onko se sitten järkevää, on toinen juttu.

Esimerkiksi turbaanin käyttö kypärän korvikkeena tuli mahdolliseksi Kanadassa vuoden 2018 huhtikuussa osana kansalaisten oman kulttuuritaustansa ilmaisun osoittamisen vapautta.

1. Vain päivänvalossa ajaminen on sallittua

Mikäli satut harrastamaan moottoripyöräilyä ja asumaan Boisessa, Twin Fallsissa, Idaho Fallsissa ja / tai Lewistonissa, saat ajaa moottoripyörälläsi vain päivänvalon aikaan. Tämä onneksi koskee vain niitä, jotka harjoittelevat opetusluvalla.

Ja voinemme turvallisella mielellä olettaa, että tätä(kään) lainkohtaa ei tottele kukaan, jota se koskee.

Aiheesta kertoi ensin Hotcars.