Ajoimme perjantaina Kuhmosta Saariselälle, ja siinä matkan varrella tuli tunne, ettemme koskaan ole nähneet näin paljon poroja teitten varsilla aikaisempina vuosina kuin tänä kesänä ja näin aikaisessa vaiheessa. Poroja näkyi niinkin etelästä kuin Hyrynsalmelta lähtien, ja määrä sen kuin kasvoi, mitä pohjoisemmas etenimme. Oli siis pakko ottaa selvää, oliko kyse vain mielikuvasta, vai oliko havainnollamme todellisuuspohjaa.

ELY Lapin liikenneturvallisuusinsinööri Merja Lämsä totesi, että kevät on ollut poikkeuksellinen: Lapissa on ollut kahteen edelliseen kesään verrattuna paljon erilaisia sääskiä.

– Voi olla, että se ajaa poroja teiden varsille, Lämsä pohtii.

Lämsä kehotti soittamaan Lapin paliskuntain yhdistyksen laatuvastaavalle Matti Särkelälle, joka on myös toinen Porokello-sovellusidean alkuunpanijoista.

Mäkäriä riittää

Särkelä kertoi olleensa viimeiset kaksi viikkoa Varsinais-Suomessa, joten häneltä puuttui viimeisin tieto asiasta.

– Mäkärä on ainakin ollut aivan mahdoton, joten sillä on vaikutuksensa. Yleensä ajatellaan, että porot tulevat vilvoittelemaan teiden varsille, kun siinä puhaltaa tuuli. Tosiasiassa ne tulevat piiloon verenimijöiltä: kuumasta asvaltista nouseva lämpö ja ilmavirtaukset sekoittavat hiilidioksidipäästöjä ja estävät hyönteisiä 'haistamasta' porojen sijainnin, Matti Särkelä kertoo.

Ajantasaisten tietojen saamiseksi hän kehotti soittamaan Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajalle, Anne Ollilalle, joten tuumasta toimeen.

– Kannattaa muistaa sekin, että porojen käyttäytyminen on aina ennakoimatonta liikenteessä. Räkkä on tänä kesänä aika paha, hyönteisiä on paljon maastossa, joten voi olla, että porot tulevat "turvaan" normaalia aikaisemmin. Porot tulevat silloin mielellään teiden varsille, mutta alueellisia eroja asiassa on, Anne Ollila korostaa.

Miten väistää poroa ja toimia porokolarin sattuessa?

– Aina, kun poronhoitoalueella liikkuu, joutuu poron kohtaamisen vaaraan. Jos joutuu porokolariin, pitää ensin varoittaa muita tielläliikkujia ja soittaa sitten hätänumeroon. Hätänumeroon kannattaa soittaa ja tehdä ilmoitus vaikka vain poron hipaisemisesta, sillä poro loukkaantuu helposti. On tärkeää, ettei poro jää turhaan kitumaan, Anne Ollila muistuttaa.

Kysyimme vielä Särkelältä, miten tiellä oleva tai sille pyrkivä porotokka kannattaa ohittaa, ja hänellä oli hyviä näkemyksiä plus tärkeä vinkki pikkupakkasille

– Kannattaa yrittää porojen peräpuolelta ohi, kun vaan tietää, mihin päin ne ovat pyrkimässä. Ensisijainen neuvo on olla kärsivällinen ja odottaa, kyllä ne siitä lopulta menevät. Yksi hyvä vinkki on pikkupakkasia ajatellen: kun on pakkassää, niin sivuikkuna auki ja Prisman tai Citymarketin muovipussia kun sopivasti ravauttaa pakkasessa, niin siitä lähtee sellainen ääni, että porot lipeävät paikalta välittömästi, Särkelä myhäilee.

Porokello varoittaa - myös motoristeja - porohavainnoista porokellon kilkatuksella.

Porokello varoittaa - myös motoristeja - porohavainnoista porokellon kilkatuksella.

Muista ilmainen Porokello-sovellus; varoita ja saa varoitukset

Porokello-sovellus on ilmainen ja saatavilla kaikkiin älypuhelimiin. Sovelluksen voit ladata puhelimesi sovelluskaupasta. Käynnistämällä Porokellon ennen ajoa, saat varoitukset automaattisesti puhelimeen.

Sovellus on helppokäyttöinen, eikä se häiritse ajoasi. Rekisteröitymällä Porokello -sovelluksen valikon kautta, saat oikeuden myös antaa porovaroituksia nähdessäsi poron tiellä tai sen lähettyvillä. Näin jokainen meistä pystyy osaltaan vaikuttamaan kaikkien turvallisuuteen liikenteessä.

Motoristi pystyy käyttämään Porokelloa varoitusten kuunteluun Bluetooth-kuulokesetin avulla.

Varsinkin motoristien kannattaa ottaa sovellus ilman muuta käyttöön, kun ajomatka suuntautuu poronhoitoalueelle. Räkkä on jo meneillään - ja porot tulleet teiden varsille.

Aiheesta aiemmin:

Porokello-sovellus varoittaa myös motoristeja poroista – muistathan ladata sovelluksen, ja myös käyttää sitä

Porokellon varoitusominaisuus laajenee: nyt sinäkin voit varoittaa poroista tiellä