Sanontahan kuuluu, että “Ei merta edemmäksi kalaan”. Moni ei tiedäkään, kuinka paljon pelkästään Keski-Suomen alueella on nähtävää ja hyviä matkakohteita. Olen kiinnostunut näkemään luontoa, joten oma matkailu kohdistuu erilaisiin luontokohteisiin. Näitä riittää varmasti jokaisen lähiympäristössä paljon. Näiden kohteiden mainostaminen ei vain ole juurikaan kenenkään intressissä. Tämän takia hienojen paikkojen tietoisuus on vähäistä.

Tällaiseen matkailuun soratiekelpoinen moottoripyörä soveltuu erinomaisesti. Ei tarvitse murehtia uhkaavista kiveniskemistä auton maalipinnassa tai töyssyistä, jotka hyvillä maastoajo-ominaisuuksilla varustettu moottoripyörä nielee huomaamattomasti.

Näihin kohteisiin ei pääse julkisilla liikennevälineillä. Lajia enemmän harrastavalle eivät myöskään lihasvoimin kulkevat välineet riitä, koska matkat tulevat helposti liian pitkiksi. Moottoripyörä on tähän ympäristöystävällisin ratkaisu. Nykyaikaisen matkaenduron päästöt ovat puolet pienemmät omaan autooni verrattuna.

Jutun aloituskuvassa on esimerkkinä Orivedeltä löytyvä hieno riippukallio ja luola, jossa voi yöpyä taivasalla kallion kieleke suojana. Oriveden kohteen sijainnin kartalla löydät täältä.

Yleisessä keskustelussa kohtaa helposti väitteen, että moottoripyöräily aiheuttaa turhia päästöjä. Tyypillisesti näiden väitteiden esittäjät harrastavat kuitenkin myös itse matkailua esimerkiksi lentämällä vuosittain ulkomaille. Mielestäni moottoripyörällä tapahtuva matkailu luontokohteisiin on ihan yhtä tarpeellista, kuin muukin matkailu. Meidän on pidettävä huolta henkisestä hyvinvoinnista. Päästöjä tällainen lähimatkailu tuottaa tosin vain murto-osan, verrattuna lentomatkailuun. Esimerkiksi yksi edestakainen lentomatka Thaimaaseen vastaan 20 000km ajomatkaa moottoripyörälläni.

Otsikon kysymykseen vastaukseni on kyllä, moottoripyöräily on ympäristöystävällisin tapa harrastaa luontomatkailua!"

Teksti ja kuvat: Seikkailu Endurolla -sivusto. Julkaistu tekijän luvalla. Alkuperäisen jutun voit käydä lukemassa täällä. Seikkailu Endurolla -Facebook-sivulle pääset tästä