Tähän asti Green Cardin eli vihreän kortin on saanut omasta vakuutusyhtiöstä tulostettuna vihreälle paperille, josta kortin nimikin tulee. Vihreä kortti -järjestelmä on YK:n alainen, ja Suomen edustajana järjestelmän kehittämisessä toimii Liikennevakuutuskeskus (LVK). Järjestelmän jäsenvaltiot ovat voineet omalla päätöksellään 1.7.2020 alkaen ottaa käyttöön asiakkaille lähetettävän pdf-tiedoston sekä valkoisen värin korttiin. Suomessa toimivat vakuutusyhtiöt voivat siis jatkossa antaa vihreän kortin myös pdf-tiedostona asiakkaalle, joka voi tulostaa kortin itse käyttöönsä. Kortti voi olla väriltään myös valkoinen, vihreä väri ei ole enää pakollinen.

Muutos nopeuttaa kortin saamista, kun korttia ei tarvitse enää noutaa konttorilta tai lähettää postitse. Vaikka vihreä kortti annettaisiin asiakkaalle sähköisessä muodossa, se tulee edelleen tulostaa paperille käyttöä varten. Itse tulostettavat kortit ovat mustavalkoisia ja A4-kokoisia.

– Sähköisesti ladattava ja itse tulostettava kansainvälinen liikennevakuutustodistus on hyvä uudistus ja nopeuttaa kortin saamista asiakkaan kannalta. Toivon, että jossakin vaiheessa todistuksen eli vihreän kortin voisi esittää myös täysin sähköisessä muodossa vaikkapa kännykän ruudulta. Asiasta on kuitenkin sovittava kansainvälisessä yhteistyössä, ja kehitystyö ottaa siksi aikansa. Tämä on hyvä välietappi, LVK:n johtaja Janne Jumppanen kehuu.

Vakuutusyhtiöt päättävät itse tarjoavatko vihreitä kortteja asiakkaalle postitse, tai konttorilta valmiina tulosteina, vai itse tulostettavina pdf-tiedostoina, vai molempina. Yhtiöt voivat päättää myös, ovatko valmiina tulosteena asiakkaalle lähetettävät kortit vihreitä vai valkoisia. Asiakkaan itse tulostettavissa oleva kortti on valkoinen. Vakuutusyhtiöt alkavat ottaa uudenlaisia asiakkaan itse tulostettavissa olevia vihreitä kortteja käyttöön syksystä 2020 alkaen. Itse tulostettavan pdf-muotoisen vihreän kortin saatavuutta voi tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä. Liikennevakuutuskeskus ei myönnä vihreitä kortteja.

– Muutos ei vaikuta nykyisten vihreiden korttien voimassaoloon. Mikäli sinulla on voimassa oleva vihreä kortti, voit käyttää sitä myös jatkossa. Voimassaoloaika on merkitty korttiin, LVK:n lakimies Minna Anttonen huomauttaa.

Vihreä kortti kannattaa ottaa mukaan, kun matkustaa moottoripyörällä tai autolla ulkomaille. Kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille. LVK:n verkkosivuilla kerrotaan, missä maissa vihreä kortti on pakollinen ja missä suositeltava: www.lvk.fi/vihreakortti

Aiheesta aiemmin: 

Brexit iskee: muista ottaa liikennevakuutustodistus, ns. vihreä kortti mukaasi, kun matkustat autolla tai moottoripyörällä Britanniaan