Matti Natri oli toteuttamassa hänet kohdatessamme yhtä suurista intohimoistaan eli pelaamassa lentopalloa. Kotas-rallin ohjelmassa oli lauantaille joukkueittain pelattava lentopalloturnaus, ja osa innokkaimmista harjoitteli jo tulevaa kisaa varten. Tosin ei kovin vakavamielisesti. Matti Natri on harrastanut lentopalloa jo yli 40 vuotta, ja näkyihän se otteissakin.

Mies on kutakuinkin jokavuotinen vieras rallissa, miksi ei olisi, kun tapahtuma on hänen keksimänsä. Ensimmäinen kokoontuminen toteutettiin kutsuvieraspohjalla.

Lentopallo ja urheileminen ovat Natrin elämän intohimoja. Mies kuvassa selin kameraan.

Natri oli nuorempana vähän villimpi tapaus. Vaikea suhde alkoholisti-isään vei miehen jengeihin ja lopulta vankilaan, samalla moottoripyöräharrastus jatkui kovalla vauhdilla ja nuoret miehet ajoivat kaikista säännöistä piittaamatta. Kotas-rallin juottola, Pelso-pubikin on saanut nimensä Pelsonsuon vankilasta, jossa Natri oli kerran suorittamassa tuomiotaan.

Vuonna 1981 kaikki muuttui, kun Natri vankilassa ollessaan tuli uskoon. Siitä lähtien hän on viettänyt uskovaisen miehen tasapainoista elämää, valmistunut nuorisosihteeriksi ja on kolmilapsisen perheen pää.

Tuttu treenipaikka

Kotas-järvestä tuli aikanaan rallipaikka, kun Natri kavereineen oli usein ollut alueella ajelemassa. Hän ajoi nuorempana sekä motocrossia että supermotoa myös kilpaa ja menestyikin lajeissa.

– Paikka on pysynyt hyvin samanlaisena kuin silloinkin. Kun perustimme tätä tapahtumaa, en vielä ollut uskossa, ja olimme aina kavereiden kanssa urheilemassa. Sen vuoksi täällä nytkin pelataan lentopalloa. Ja katsotaan aikuisviihdefilmejä. Niiden mukaanotto oli aikanaan sellaista kypsymättömien nuorten miesten puuhaa, Natri nauraa. 

Kotas-rallin käynnistäjä ja Jyväskylän Moottoriklubin perustaja.

– Täällä on myös pelattu jalkapalloa ja sählyä sekä harrastettu montaa muuta urheilumuotoa. Olen aina ollut intohimoinen urheilija ja harrastanut myös eri mp-lajeja motocrossin lisäksi.

Natri on nykyään lähetystyössä Albaniassa, jonne hän muutti seitsemän vuotta sitten. Työ on poikinut kosovolaisen kristityn moottoripyöräkerhon sekä paljon työtä albanialaisen ajokulttuurin hyväksi.

– Paikallisessa liikenneturvallisuudessa on paljon parantamista sekä motoristien että muun liikenteen osalta, Natri pohtii.

"Moottoripyöräily on hyvä harrastus"

Natri on perustanut paitsi Kotas-rallin ja Jyväskylän Moottoriklubin JMK:n, myös tuonut Suomeen CMA:n, Christian Motorcyclist Associationin, jolla on toimintaa jo 55:ssä maassa. Natrin myötä myös Albaniassa.

– JMK on hyvä kerho ja saanut paljon hyvää aikaan monen pojan elämässä. Moottoripyöräily ja yhteisö sen ympärillä on jo itsessään jotain sellaista, joka pitää nuoren miehen kaidalla tiellä ja elämän kunnossa.

– 1980-luvulla minä olin kerhosta ensimmäinen, joka tuli uskoon, sittemmin moni muukin on seurannut samaa polkua. Olen huomannut, että motoristeista moni etsii elämälleen tarkoitusta. Se selittää myös sen, että johonkin Liedon motoristikirkkoon saattaa osallistua esimerkiksi 3500 motoristia.

Natrilla on kiire jatkaa lentopallon pelaamista, varsinkin kun pelikaverit odottavat vähän kärsimättöminä. Kentälle mennessään hän kuitenkin huikkaa vielä, että "olen tosi iloinen, että olen uskossa: ei ole rapulaa eikä rahapulaa ja saan olla sellainen kuin olen". 

Uskotaan. Miehestä paistaa rauhaa kauas.

Tyytyväinen mies, mutta kiire pelaamaan lentopalloa.