Saila Haaparanta on Kangasalla asuvat lähihoitaja ja perheenäiti. Hänen perheeseensä kuuluu aviomiehen lisäksi kaksi poikaa. Kaikilla neljällä on jokin kaksipyöräinen moottoroitu kulkuneuvo. Sailalla ja hänen miehellään Harrikat ja pojilla mopot. Vanhempi pojista aikoo myös suorittaa kevarikortin. Motoristiperhe siis.

Hallituksen ajoneuvoverokaavailut sattuvat lähelle perheen arkea. Jos veron suuruus per ajoneuvo on esimerkiksi 300 euroa, niin Haaparannan perheessä se tarkoittaisi jo nyt 600 euroa, ja siinä vaiheessa, kun taloon tulee vielä kevari, 900 euroa lisämenoja per vuosi.

– Hallituksen toiminta veron osalta on ollut todella salailevaa ja epämääräistä. Oletettavaa siltä pohjalta on, että kun se kerran on keksinyt, että harrasteita voi verottaa, niin veropohja laajenee myös mopoihin, kelkkoihin ja mönkijöihin. Vero olisi parasta saada torpattua tässä vaiheessa ennen kuin on myöhäistä, Haaparanta tuskailee.

Kansalaisaloitteeksi?

Haaparanta huolestui toden teolla, kun kukaan ei tehnyt mitään asian eteen.

– Seuraan aktiivisesti monia sivustoja, joilla käytiin hyvää keskustelua veneille ja moottoripyörille kaavaillun veron järjettömyydestä ja kielteisistä vaikutuksista. Kukaan ei kuitenkaan tehnyt mitään konkreettista asian eteen, joten aloin miettiä, toisiko addressi mitään tulosta. Se, että tällä hetkellä allekirjoittaneita on jo 23 300, kertoo siitä, että aloite oli tarpeen.

– Olen myös monelta saanut yksityistä viestiä siitä, että kannattaisiko tehdä asiasta kansalaisaloite? Se pakottaisi hallituksen käsittelemään asiaa. Ehkä se on se seuraava askel sitten.

– Selvittelin toki asiaa, ja kansalaisaloitteen tekeminen on helpompaa sitten, kun laki on jo voimassa, jolloin voi tosissaan ruveta vääntämään vastaan.

Ymmärtävätkö ihmiset mistä on kyse?

– Erikoiseksi koko tämän jutun tekee se, että Suomen hallitus ilmeisesti aikoo tunkea tämän vaivihkaa liikennekaaren sekaan. Hallitus vääntää tätä salassa, kiireellä ja piilossa. Itseäni huolestuttaa se, että ymmärtävätkö ihmiset oikeasti, mitä kaikkea tämä tulee koskemaan? Asiasta puhutaan vene- ja mp-verona, mutta käsittääkseni tämä koskee myös kaikkia heitä, jotka harrastavat kaksipyöräisillä moottoriurheilua.

Entä mopot, skootterit. mönkijät ja pikkuhiljaa kaikki muutkin: jollei heti panna stoppia, niin vero liu'utetaan mukaan kaikille. Hallitus ei osaa ajatella seurauksia tai ajatella laajemmin.

– On vaikea ymmärtää hallituksen toimia. Se syytää rahaa hölmöihin asioihin ja valtionvelka kasvaa. Kannattaako meidän nikottelematta niellä tätä? Minun mielestäni ei, Saila Haaparanta pohtii.

Haaparantaa huolettaa myös veron epäoikeudenmukaisuus.

– Vero perustuu pelkkään omistamiseen. Eduskuntaan asia on tulossa ilmeisesti valmiina esityksenä vuoden 2017 puolella viikolla 9. Halusin nostaa asian esille addressin kautta. Olen varma, että kaikki eivät vielä ole kuulleet asiasta, eivätkä ymmärrä sen merkitystä, Haaparanta päättää.

Saila Haaparanta on kokenut moottoripyöräilijä. Hän on itse ajanut moottoripyörällä jo 15 vuoden ajan.  Hän ajaa silloin, kun pääsee ajamaan. Pojat ovat jo sen verran isoja, että nyt alkaa olla enemmän aikaa ja mahdollisuuksia siihen.

Haaparannan addressin sivuille pääset allekirjoittamaan tästä.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Kansalaisaddressi vene- ja mp-ajoneuvoveroa vastaan pystytetty - voit vaikuttaa

Ehdotus hallituspuolueesta: moottoripyörien verotus mieluummin laskuun kuin uutta veroa putkeen

MMAF: "Hallituksen varmistettava oikeudenmukaisuuden toteutuminen moottoripyörien verotuksessa"

Suomen Motoristit tiukkana: hallitus yrittää tehdä kerralla selvää koko mp-alasta