Elena Myers on ratamoottoripyöräilyn ammattilainen ja kotoisin Kaliforniasta. Hän on ensimmäinen nainen, joka koskaan on voittanut ammattilaisten kisan Daytona International Speedway -tapahtumassa. Naisen lopetettua 20-vuotiaana kisauransa, hänen sadattuhannet Facebook-faninsa jäivät hämmentyneinä ihmettelemään, miksi noin lupaava nuori nainen lopettaa urheilun, jota niin kovasti rakastaa.

Lopulta hän oli valmis kertomaan tarinansa, ja se alkaa vuonna 2014, jolloin hän oli kisaamassa New Jersey Motorsports Parkissa Millvillessä. Lauantaina ajetussa kisassa Myers kolaroi moottoripyöränsä ja sai pikku vammoja. Naisen polvi oli turvonnut, ja hänen selkäänsä koski, joten hän varasi itselleen urheiluhieronnan Philadelphialaisessa Loews Hotellissa, missä nainen oli majoittuneena.

Hieronnan teki Jerome McNeill, joka oli saanut hierojan lupakirjansa viisi kuukautta aiemmin.

Myers oli aiemminkin käynyt mieshierojilla, hänelle säryt ja kivut olivat vain osa työtä. Hierojan sukupuolella ei ollut merkitystä.

Mitä Myers ei tiennyt maatessaan hierontapöydällä oli, että vain kahta kuukautta aiemmin asiakas oli syyttänyt McNeilliä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Tosin jury vapautti hänet syytteestä viime vuoden lopulla.

Myers ei myöskään tiennyt, että McNeill oli ollut syytettynä 12-vuotiaan tytön raiskaamisesta 2007. Raportin mukaan tämä oli raiskannut tytön kolmesti. Syytteistä luovuttiin, koska avaintodistaja ei koskaan päässyt oikeuteen asti.

Ei pelkästään Myers

Mitä Myers kertoi hieronnasta, täsmää kahden muun naisen tarinaan, jotka olivat olleet Loewsin hotellissa McNeillin hieronnassa. Toinen heistä nosti asiasta myös oikeusjutun.

Sen mukaan, mitä oikeusjutussa Myers kertoi oikeusjutussaan McNeilliä sekä hotellia ja sen kylpylää vastaan, McNeill ahdisteli seksuaalisesti Myersiä hieronnan aikana. Myers väittää, että McNeill kosketteli hänen sukuelimiään vaatteiden läpi hieronnan aikana sekä hyväili hänen pakaroitaan ilman Myersin lupaa.

Myers kertoi kertakaikkiaan jähmettyneensä tilanteessa.

– Olen ollut ehkä satoja kertoja hieronnassa. Mikään niistä ei edes etäisesti muistuttanut sitä, mitä tapahtui. Olin shokissa, Myers kertoi Phillymagille. – Hän oli paljon isompi kuin minä, enkä halunnut tilanteen kärjistyvän. Se oli kauhistuttavaa.

Hän ei ole varma, miten kauan tilanne kesti, mutta lopulta "hieronta" oli ohi, ja McNeill poistui huoneesta.

Pukeutumisen jälkeen Myers raportoi välittömästi tapahtuneesta kylpylän työntekijälle, joka ei ollut kiinnostunut asiasta. Tämä tarjosi vain mahdollisuutta viestin jättämiseen kylpylän johtajalle.

Kylpylän johtaja Frank Baer tarjosi lohdutukseksi Myersille ilmaisen aterian hotellin ravintolassa, ja pahoitteli, ettei tämä ollut tyytyväinen palveluun.

Baer kävi vielä keskustelun sähköpostitse hotelli Loewsin toimitusjohtajan Sean Clancyn kanssa aiheesta. Clancy totesi, että hotelli pesee kätensä tilanteesta.

Loppukommenttina Baerille Clancy totesi kärsivällisyytensä olleen lopussa asian suhteen, ja kuittasi nuoren naisen väitteet seksuaalisesta ahdistelusta hymiöllä.

Elena radalla.

Elena radalla.

"Halusin unohtaa"

Myers palasi kotiin, eikä ilmoittanut poliisille tapahtuneesta. Hän kertoi harkinneensa asiaa, mutta ei vain halunnut käsitellä sitä.

– Halusin mennä eteenpäin ja unohtaa koko asian.

Myers selvitti haasteessaan, että vaikka oli raportoinut asiasta moneen kertaan hotellin ja kylpylän johdolle, niin kukaan ei ollut noteerannut hänen kertomaansa seksuaalisesta ahdistelusta, vaan sitä oli vain vähätelty ja väheksytty.

– Tämä aiheutti sen, etten mennyt oudossa kaupungissa kertomaan asiasta poliisille, missä minulta olisi kyselty lisää ja minun olisi pitänyt nähdä kasvoista kasvoihin kyseinen henkilö ja todistaa jälleen. Sillä hetkellä en tuntenut pystyväni siihen.

– Nyt tiedän, että asiasta kertominen hotellin ja kylpylän johtajille ei ollut tarpeeksi estämään muiden naisten ahdistelua. Ennen tätä oikeusjuttua pyysin asianajajaani ilmoittamaan ahdistelusta Philadelphian syyttäjänvirastoon ja he tekivät niin. Mutta silloin oli jo liian myöhäistä estää muitten naisten ahdistelu Loews Philadelphia hotellissa. Toivon, että olisin tehnyt tämän aiemmin, ja kannan syyllisyyttä siitä, mutta tiedän tehneeni enemmän kuin hotelli ja kylpylä ovat koskaan tehneet suojatakseen asiakkaitaan seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Pelko ja ahdistus sai lopettamaan

Myers kertoi, että asian mukana katosi hänen vahvuutensa kamppailla. Uskaliaasta ja rohkeasta nuoresta kilpa-ajajasta tuli pelokas ja ahdistunut. Radan kiitäminen yli 250 kilometrin tuntinopeudella oli muuttunut joksikin sellaiseksi, johon hän ei enää pystynyt. Hän ei ole kilpaillut vuoden 2015 syyskuun jälkeen.

– Olin hyvin onnellinen henkilö aiemmin, Myers kertoo. – Hyvin ulospäinsuuntautunut, eikä minulla ollut ongelmia. Mutta minusta tuli hyvin pelokas henkilö, jota en kyennyt tunnistamaan. Minulle tuli ahdistuneisuushäiriöitä.

Mutta sitten tapahtui jotain, joka muutti pelon ja ahdistuksen vihaksi: – Kuulin toisesta tapauksesta.

Kolme viikkoa sen jälkeen, kun Elena Myers lähti Philadelphiasta, kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli esittänyt vakavia, dokumentoituja syytteitä McNeilliä vastaan hotellin johdolle, toinen nainen, "Rachel" (nimi muutettu), joutui vielä pahemman seksuaalisen ahdistelun ja hyväksikäytön kohteeksi. Rachel teki ilmoituksen kylpylän vastaanottotiskillä olevalle henkilölle, joka ei ollut kiinnostunut asiasta.

Rachel meni sen jälkeen suoraan poliisin pakeille. Sairaala todisti tapahtuneen ja hänen vammoistaan otettiin valokuvia. Aikanaan McNeill pidätettiin ja häntä syytettiin törkeästä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, seksuaalisesta ahdistelusta sekä toisen henkilön vaarantamisesta. Oikeudenkäynti McNeilliä vastaan pidetään heinäkuussa.

Hotelli ja kylpylä joutuivat maksamaan miljoona euroa korvausta tapahtuneesta.

Jatkuuko ura?

– Kyse ei ole rahasta, toteaa Elena Myers, viitaten kanteeseen, jonka hän nosti viime syyskuussa. – Tämä on siksi, että saataisiin viesti maailmalle. Että saataisiin muutkin uhreiksi joutuneet naiset tulemaan esiin.

Hän on keskustellut vielä ainakin kahden muun naisen kanssa, jotka ovat joutuneet vastaavan teon kohteiksi samassa hotellissa.

Myersin tapauksessa hotelli totesi, ettei ole vastuussa tapahtuneesta, koska kylpylä oli vuokrattu eteenpäin 12th Street Gymille, ja McNeill oli heidän työntekijänsä.

Vaikka oikeusjuttu jatkuukin, Elena Myersin ura on edelleen jäissä.

– Kiinnostukseni moottoripyöräilyyn on ollut nolla, Myers kertoo. – Mutta tilanne saattaa olla muuttumassa.