Kirsi Kainulainen palasi maanantaina Assenissa viime viikonloppuna ajetuista kisoista. Kysyimme hänen tämän hetken kuulumisiaan ja samalla saimme jälleen todisteen Kainulaisen vankkumattomasta intohimosta ja tahdonlujuudesta, millä hän suhtautuu ratamoottoripyöräilyyn.

Kainulainen oli tyytyväinen viikonloppuna ajettuun kisaan.

– Kierrosajat paranivat jälleen koko ajan ja pääsin ajamaan kilpailun, vaikka kaaduin aika-ajoissa. Sen seurauksena pyörästä hävisi melkein kaikki mahdollinen vasemmalta puolen. Syylärikin vääntyi ja moottorin koppa melkein kului puhki, niin että oli vaurioittaa jo moottoria mutta onneksi oli milleistä kiinni. Ja tietenkin ne normi kulutustavarat kuten jalkatapit, tangot ja kahvat hävisivät. Toiset aika-ajot jäivät väliin, mutta mekaanikot tekivät hyvää työtä. Kolmessa tunnissa he saivat pyörän kuntoon ja pääsin ajamaan itse kisan, Kainulainen iloitsee.

Pyörän vasemmat katteet. Tai mitä niistä oli jäljellä.

Jos pyörän vasen puoli hävisi, niin kuinka itsellesi kävi?

– Kiitos kunnollisen ajopuvun, pakaraan tuli vain pieni palovamma ja rystyset ottivat myös hieman osumaa, Kainulainen vähätteli.

Kirsille kaatumisen seurauksena tullut 'pieni' palovamma.

Kirsille kaatumisen seurauksena tullut 'pieni' palovamma.

– Ennen varsinaista kisaa oma aikani meni juostessa ympäri Assenia, kun mistään Assenin tai lähikunnan sairaalasta eikä apteekista löytynyt tarpeeksi suurta haavalappua. Piti tehdä hirvee viritelmä, että saatiin haava suojattua. Tarkoitus oli palata sunnuntaina kotiin, mutta ensin piti saada vuoto pakarasta rauhoittumaan, kun koko "seutu" oli siinä moskassa. Vasta tultuani Suomeen, sain tarpeesi ison lapun suojaksi, kertoi myöhään maanantaina Assenista palannut Kainulainen.

Lähikuva ajopuvusta, jonka perusteella voi kuvitella tulleen palovamman.

Näimme kuvan Kirsille tulleesta palovammasta. Kuvan näkeminen veti hetken hiljaiseksi.

Nyt kun kisa on ajettu, voitko myöntää, että paikat on kipeänä?

– Aika kipeänä. Yleensä vie pari päivää toipua. Käsi nyt ei paljoa haittaa, kun sillä ei nostele tai paina juuri siihen, mihin osui. Ei minulla enää siinä kohtaa ole muutenkaan rystysiä tai rystysiä on, mutta nimettömän ja pikkusormen kohdalla ne ovat jo aika olemattomat kun menneinä vuosina on kolhuja tullut niihin ennenkin, joten ei yksi kuoppa lisää haittaa, jatkaa Kainulainen vähätellen.

Kauden aikana, pienistä vastoinkäymisitä huolimatta, kierrosaikasi ovat parantuneet joka kisassa. Mitä muuta koet oppineesi tähän mennessä?

– Yamaha on minulle ihan uusi pyörä. Sen runko on erilainen, mihin aikaisemmin olen tottunut. Olen oppinut "lukemaan" miten se käyttäytyy. Jokaisen ajon jälkeen istun miettimään, miten pyörä on missäkin kohti käyttäytynyt, mitä ja miten voisin toimia paremmin. Kun menen radalle, niin en lähde päättömästi hakemaan nopeinta kierrosaikaa, vaan katselen rauhassa jarrupaikkoja. Haluaisin mennä pidemmälle jarruun.

Pyörän kulmaa muuttamalla sain kaarteita nopeammaksi. Olen kevyt kuski ja kun muuttaa jotain, niin se on aina jostain muualta pois. Täytyy hakea kompromisseja, mikä toimii kaikkein parhaiten. Eli olen kehittynyt kuskina lukemaan pyörää paremmin ja tottakai loppukautta kohdin varmuus tullut tekemiseen takaisin, kun taukoa oli soolossa aktiiviajamisessa, selitti Kirsi Kainulainen.

Kirsi Kainulainen Assenin radalla. Kuva Henk Mannes.

– Seuraava kisa ajetaan lokakuun alussa Belgian Zolderissa. Nyt on kuukausi aikaa parantua ja lähteä taas parantamaan tuloksia, toteaa vielä Kirsi Kainulainen lopuksi.

Tämä oli jälleen osoitus Kainulaisen sisukkuudesta. Pienistä ei valiteta ja hommat hoidetaan aina loppuun asti. Assenin kisoissa 20.nä lähtenyt Kirsi Kainulainen rutisti itsensä maaliin 16.sta. Kuten alussa mainitsimme huutokauppa on vielä tämän päivän voimassa Motouutisten Facebook-sivuilla, josta pääset tästä. Linkki ohjaa Motouutisten Facebook-sivulle, josta saat selaamalla 23.8. päivän kohtaan näkyviin taulun huutokaupan.

Kuvan taulun Kirsi Kainulaisesta 'Kun mikään ei riitä', voi huutaa itselleen vielä tänään.

Kuvan taulun Kirsi Kainulaisesta 'Kun mikään ei riitä', voi huutaa itselleen vielä tänään. Kuva Antti-Jukka Tuomela

Taulu postitetaan korkeimman summan huutaneelle ja huutokaupasta saadut varat menevät lyhentämättömänä Kirsi Kainulaisen hyväksi.

Edit 5.9. klo 12.06: lisätty kuva Kirsin lonkkaan tulleesta palovammasta.

Aiheesta aiemmin: Ulla Kuljun piirtämä taulu Kirsi Kainulaisesta huutokaupataan Motouutiset.fi:n Facebook-sivuilla Kainulaisen tukemiseksi