Captain America lienee tosissaan maailman ikonisin moottoripyörä. Samalla se saattaa olla maailman rakennelluin tai kopioiduin chopper-versio.

Peter Fondan Easy Rider -elokuvassa ajama Captain America on peräisin Gordon Grangerin kokoelmasta Yhdysvalloista. Pyörän hinnaksi arvioidaan 300 000 - 500 000 dollaria, mutta jos se todella on aito, saattavat maailmanennätykset helistä.

Pyörä tulee myyntiin kesäkuun 5. päivä Midlandissa Texasissa Dan Kruse Classicsin huutokaupassa.

Captain America sai aikanaan nimensä sen Yhdysvaltain lipun väriteeman mukaan, ja pyörä tunnetaan myös pitkästä, loivasta keulastaan.

Easy Rider oli aikanaan pienen budjetin vastakulttuurielokuva, joka esitteli hippiliikettä ja antoi amerikkalaisille näkymän niiden yksilöiden elämään, jotka vaelsivat pitkin maanteitä moottoripyörän selässä. Siten myös moottoripyöristä itsestään tuli hahmoja tässä vuonna 1969 valmistuneessa elokuvassa.

Harley-Davidson 1952 Panhead Captain America.

Harley-Davidson 1952 Panhead Captain America.

Neljä vanhaa poliisi-Harleytä

Elokuvaa varten ostettiin neljä vanhaa Harley-Davidson poliisimoottoripyörää huutokaupasta 500 dollarilla. Niistä Cliff Vaughs ja Ben Hardy modasivat ja rakensivat kaksi Captain Americaa ja kaksi Billy Bikea.

Easy Rider on amerikkalainen road movie, jonka käsikirjoittivat Peter Fonda, Dennis Hopper ja Terry Southern. Elokuvan tuotti Fonda, ja ohjasi Hopper. Fonda ja Hopper esittävät siinä kahta bikeria, jotka matkustavat halki Lounais-Amerikan kuljettaen huumediilistä tienaamiaan rahoja.

Easy Riderin menestys auttoi sytyttämään Hollywoodissa uuden aikakauden 1970-luvun varhaisina vuosina.

Vuonna 1996 pyörän edellinen omistaja, tunnettu julkkiksien pyörien keräilijä Gary Graham, myi Captain American Dan Krusen huutokaupassa Gordon Grangerille. Dan Haggerty oli Grahamin kumppanina restauroimassa ja jälleenrakentamassa sekä autentisoimassa pyörää. Hän oli saanut kolaroidun pyörän osat Fondalta ja Hopperilta sen jälkeen, kun elokuva oli saatu purkkiin. Siitä lähtien moottoripyörä on pitänyt majaa Austinissa, Teksasissa, missä se selviytyi tulipalosta joulukuussa 2010.

Captain America.

Captain America.

Osa elokuvan ja mp-alan historiaa

Huutokauppakamarin omistaja Dan Kruse toteaakin, että "tämä moottoripyörä on osa sekä amerikkalaisen elokuvan että moottoripyöräalan historiaa. Se on legenda ja yksi ikonisimpia 1960-luvun symboleita. Se edustaa kaipuuta yksinkertaisempaan elämään, seikkailuihin ja avoimen tien kutsuun."

Kaikkiaan yli 150 klassikkoajoneuvoa, joista 23  Gordon Grangerin kokoelmasta, myydään huutokaupassa 5. kesäkuuta Midlandissä Horseshoes Pavillionissa. Lisätietoja huutokaupasta täällä.

Kaupan on myös mm. 1927 Rolls-Royce Phantom 1 Springfield Limousine, joka on kuulunut Tallulah Bankheadille, 1929 Rolls-Royce Phantom 1 Springfield Brewster Dual Cowl Phaeton,  1930 Rolls-Royce Phantom Springfield Brewster Limousine,  1929 Packard Model 626 Convertible muiden muassa.

Easy Rider tuli teattereihin 14.6. 1969, ja se keräsi kaikkiaan 60 miljoonaa dollaria. Elokuvan budjetti oli vaatimattomat 400 000 taalaa. 

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Maailman tunnetuimman moottoripyörän myynti peruuntui

Easy Rider -chopperi huutokaupattiin ME-hintaan aitousepäilyistä huolimatta

Lego iskee taas: Kapteeni Amerikan kuuma moottoripyörä ja Outriders Attack