Hondan vaihdettava akusto on nimeltään Mobile Power Pack, tuttavallisemmin MPP.

Hondan ja Komatsun välisessä yhteistyössä tutkitaan samalla rakennussuunnitteluun ja rakennusteollisuuteen sopivaa akunvaihtojärjestelmää. Tällöin vaihdettavia MPP-akkuja voitaisiin käyttää ristiin eri laitteiden kesken. Molemmat yritykset ovat sähköistämisen edelläkävijöitä, Honda vaihdettavien akkujen teknologioineen ja Komatsu puolestaan esitteli ensimmäisen akkukäyttöisen minikaivurin Japanin markkinoille jo huhtikuussa 2020.

Hondan vaihdettavien akkujen teknologialla varustettujen Komatsu PC01 mikrokaivureiden pitäisi tulla markkinoille viimeistään vuoden 2022 maaliskuussa. PC01:stä tullaan todennäköisesti käyttämään työkohteissa, jotka ovat lähellä ihmisiä, kasveja, puita ja lisäksi maisemoinnissa, putkien laskussa ja maataloustöissä.

Hondan vaihdettavat Mobile Power Pack -akut.

Hondan vaihdettavat Mobile Power Pack -akut.

Koska tämän tyyppisiä kaivureita käytetään paljon kohteissa, joissa on ihmisiä ja asutusta lähietäisyydellä, sähköistämisellä saavutetaan monia etuja. Ensinnäkin lähipäästöt ovat 0 prosenttia, myös melun aiheuttamat haitat jäävät murto-osaan, eikä lämmöntuotantoa synny samassa suhteessa kuin polttomoottorikäyttöisten kaivureiden kohdalla. Koska pakokaasupäästöt puuttuvat, laitteella voidaan työskennellä myös sisäkohteissa.

Koska akustot, MPP:t, ovat vaihdettavia, akkujen tyhjeneminen ei aiheuta lataustaukoa, vaan tilalle voidaan vain vaihtaa ladatut akustot.

Uutinen on merkittävä siinäkin mielessä, että Hondan Mobile Power Packien käytön laajentaminen myös rakennusteollisuuden puolelle tuo niille paljon lisää käyttäjiä, ja laskee aikanaan niiden hintaa. 

Kuten oheiselta videolta näkyy, kyseessä on tosiaan mikrokaivuri, joten kauhalliseen ei niin loputtomasti tavaraa mahdu kerralla. Selkeästi kyse on kuitenkin ammattikäyttöön tarkoitetusta laitteesta.

Hondan PCX-sähköskootterissa käytettäviä vaihdettavia akkuja uumoillaan myös Hondan tulevan sähkökevytmoottoripyörän voimanlähteeksi. 

Voit katsoa Hondan pikkukaivuria tositoimissa esittelevän videon myös täällä. Tosin tässä Komatsussa sätkättää vielä ilmeisesti bensamoottori.

Aiheesta aiemmin: 

Hondan PCX-sähköskootteri myyntiin tänä vuonna - onko vaihdettava akkupaketti se iso juttu?

Honda otti ison askeleen: julkisti sähköskootterit Benly E:n ja Gyro E:n – latausverkosto avataan Japanissa maaliskuussa 2020

Suuret japanilaiset mp-valmistajat liittoutuvat tavoitteenaan yhteinen sähkömoottoripyörien vaihdettavien akkujen standardi

Mp-valmistajat pääsivät sopimukseen vaihdettavien akkujen standardista

Edit 23.8. klo 9.58: Korjattu tiedoksi, että videolla näkyvässä kaivurissa on vielä polttomoottori. Kiitos tarkkaavaiselle lukijallemme.