Laskutavasta riippuen intialainen Hero MotoCorp on joko suurin tai toiseksi suurin moottoripyörävalmistaja maailmassa. Joka tapauksessa se ja Honda Motorcycles kamppailevat omassa kahden valmistajan sarjassaan suurimman tittelistä.

Hero siis julkistaa omat sähkömoottoripyöränsä Vida-nimen alla sen sijaan, että se käyttäisi jo perinteikästä Hero-nimeä. Takana kytee erimielisyys Hero Electricin kanssa. Viimemainittu eriytettiin sukuomistusten jakamisen myötä Hero MotoCorpista suvun toiseen päähaaraan, ja kuten nimikin kertoo, se on erikoistunut sähkömoottoripyörien valmistukseen jo vuodesta 2010 lähtien.

Asiasta voit lukea tarkemmin täältä: Hero Electric vastaan Hero – perinteistä perheriitaa brändin käyttöoikeudesta, vai merkki sähköisten kaksipyöräisten kiinnostavuudesta?

Joka tapauksessa Hero Electric haastoi entisen emoyhtiönsä oikeuteen Hero-nimen käytöstä sähkömoottoripyörissä, joten ilmeisesti asian sovittaakseen MotoCorp on päätynyt käyttämään Vida-nimeä. Samalla oikeusjuttu on Bloombergin mukaan peruttu.

"Vida, powered by Hero"

Tarkkaan ottaen brändislogan on "Vida, powered by Hero".

Hero MotoCorpin sähköinen malli tuotetaan Andra Pradeshin osavaltiossa Intiassa. Samalla yritys perustaa 100 miljoonan dollarin globaalin kestävän kehityksen rahaston. Tavoitteena on auttaa 10 000 yrittäjää näiden työssä löytää ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja toimintamalleja.

Kaksipyöräisten bensiinillä toimivien ajoneuvojen saaminen pois kadulta yhdestä maailman saastuneimmista maista, eli Intiasta, auttaisi puhdistamaan merkittävästi maan ilmaa. Skootterit ja moottoripyörät muodostavat noin 81 prosenttia maan ajoneuvokannasta, ja niiden korvaamisella sähköisellä kaksipyöräisellä olisi valtava merkitys. Käsittääksemme käytössä olevista varsinkin pienemmistä skoottereista ja mopoista suuri osa on lisäksi kaksitahtisia.

Intia pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2070 mennessä, mutta vuosittain myytävistä ajoneuvoista vasta prosentti on sähkökäyttöisiä. Tilanne muuttunee nopeasti, sillä uusia valmistajia on tullut ja tulossa maan markkinoille vauhdilla.

Ensimmäinen sähköinen Vida-malli julkistetaan 1.7. ja sen pitäisi olla tuotannossa vielä syksyn mittaan. Julkistuspäivä juhlistaa samalla Heron hallituksen legendaarisen emeritus-puheenjohtajan Brijmohan Lall'in syntymäpäivää.

Vielä emme tiedä, onko kyseessä sähköskootteri vai -moottoripyörä, mutta pianpa sen näemme.

Aiheesta aiemmin:

Maailman suurin mp-valmistaja rikkoi ison rajapyykin: 100 miljoonaa valmistettua moottoripyörää

Hero alkaa valmistaa uutta retro-Harley-Davidsonia Intian markkinoille

Hero perusti erillisen liiketoimintayksikön Harley-Davidsonien myyntiin Intiassa

Hero ja Gogoro yhteistyöhön sähköajoneuvojen vaihtoakkuteknologian vahvistamiseksi