Moottoripyörä pysäköidään kadun varrelle tai parkkiruutuihin periaatteessa samalla tavalla kuin autokin. Jalkakäytäville ja kevyen liikenteen väylille moottoripyörää ei saa pysäköidä kuten polkupyörän tai mopon saa.

Autolla pysäköintiin verrattuna poikkeuksena on parkkikiekon käyttö. Moottoripyöräilijän ei tarvitse käyttää pysäköintikiekkoa, mutta hänen pitää noudattaa aikarajoituksia.

Käytäntö lippuautomaatin kanssa

Lippuautomaatilla motoristi ottaa varsinaisen pysäköintikuitin lisäksi muistilapun ja asettaa muistilapun moottoripyörään. Varsinaista pysäköintimaksukuittia ei koskaan laiteta pyörään, vaan se pistetään talteen omaan taskuun. Mikäli et saanut automaatista muistilappua tai se on pyörästä kadonnut ja saat sen vuoksi pysäköintisakon, voit mitätöidä sen käymällä näyttämässä varsinaista maksukuittia konttorilla.

Pysäköintimaksu on ajoneuvokohtainen ja vaikka samassa ruudussa olisi kaksi moottoripyörää, molemmat maksavat pysäköintimaksun.

Maksupylväspaikkaan voi pysäköidä useampi

Pysäköintiruutukohtaisessa maksussa riittää, kun paikka maksetaan kertaalleen, jolloin ruutuun voi samalla maksulla pysäköidä useamman moottoripyörän. Maksun päätyttyä kaikki samassa ruudussa olevat moottoripyörät saavat sakon.

Moottoripyöräparkkeja harvakseen

Artikkelin mukaan mopot eivät kuulu moottoripyöräparkkiin. Joissakin suuremmissa kaupungeissa on käytössä vain moottoripyörille tarkoitettuja ilmaisia pysäköintipaikkoja. Motot.netin artikkelissa on lista paikkakunnista ja pysäköintipaikoista. Mikäli tiedossasi on lisäksi muita moottoripyöräilijöille tarkoitettuja parkkipaikkoja, niin käy ihmeessä jakamassa tietosi ja täydentämässä listaa.

Kaupunkien käytännöt saattavat olla erilaisia

Suomessa on melko monta kaupunkia, ja on vaikea tietää, miten pysäköintiviranomainen kussakin kaupungissa moottoripyörien pysäköintiin suhtautuu. Yllä olevat ovat yleisohjeita, realismi määrittyy sitten kaupungin mukaan. Pikaisella nettiotoksella alla muutaman kaupungin erilaisia käytäntöjä.

Lahti sallii kadullapysäköinnin?

Käytäntö kuten yllä, mutta kaupungin nettisivuston mukaan moottoripyörän tai mopon voi pysäköidä Lahdessa: "yleisillä alueilla, kuten jalkakäytävillä tai pyöräteillä puiden viereen tai muuhun sellaisen paikkaan, jossa pyörä ei haittaa muuta liikennettä, esimerkiksi jalankulkijoita, pyöräilijöitä tai näkövammaisia.Pysäköinti ei saa haitata autotalleihin tai pihoihin ajoa. Kävelykadulla on pysäköinti kielletty."

Voi olla, että tuo kohta koskee kuitenkin vain mopoja.

Jyväskylässä järjestetty paikkoja

Jyväskylässä on huomattu motoristien ongelmat, kuten maksukuittien katoaminen pyörästä, silti pysäköintlippu pitäisi kiinnittää pyörään näkyvälle paikalle.  Myös se on noteerattu, että pysäköintitaloihin meno voi tuottaa ongelmia, koska moottoripyörä ei välttämättä anna riittävää signaalia parkkihallin puomin avausmekanismille.

Näistä syistä johtuen Jyväskylän keskusta-alueelle on järjestetty maksuttomia pysäköintipaikkoja moottoripyörille. Kadunvarsipaikat ovat käytössä sääolosuhteiden mukaan moottoripyörien ajokauden ajan, eli suunnilleen toukokuusta syyskuun loppuun.

Turku

Muuten kuin yleisesti, mutta maksullisilla paikoilla lippu tulee olla kiinnittettynä moottoripyörään. Moottoripyörille löytyy omia liikennemerkein merkittyjä pysäköintipaikkoja, jotka ovat maksuttomia.

Mikäli tiedossasi on muuta kotimaiseen moottoripyöräpysäköintiin liittyvää, kerro siitä meillekin. Jutun aloituskuva Nizzasta.

Oheinen artikkeli julkaistiin Motouutiset.fi-moottoripyörälehdessä alun perin 23.9.2014. Käsiteltävä asia taitaa olla ikuisuusaihe, vaikka joissain kaupungeissa asiassa onkin edetty. Milloin Suomessa valtakunnallisten päättäjien taholta oivalletaan, että motoristeille järjestetyt hyvät pysäköintipaikat ja -alueet vähentäisivät ruuhkia ja saasteita merkittävällä tavalla?