Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat kaikki kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet Suomessa. Vuosina 2011–2020 tapahtuneissa, lautakuntien tutkimissa 22 hirvionnettomuudessa oli mukana 12 moottoripyörää, kahdeksan henkilöautoa ja kaksi pakettiautoa.

Lähes kaksi kolmesta hirvionnettomuudesta tapahtui hämärän tai pimeän aikaan. Yleisin onnettomuusajankohta oli illalla kello 18–24. Nopeusrajoitus onnettomuuspaikalla oli kaikissa onnettomuuksissa vähintään 80 km/t. Sitä alemmilla nopeusrajoituksilla ei tapahtunut yhtään kuolemaan johtanutta hirvionnettomuutta. Tutkijalautakuntien arvion mukaan ylinopeudet olivat harvinaisia onnettomuustilanteissa. Hirvionnettomuuksista alle kolmannes tapahtui hirvivaara-alueella.

- Hirven tulo tielle oli monissa tapauksissa odottamaton, koska onnettomuus ei tapahtunut hirvien normaaleilla kulkureiteillä ja siten liikennemerkein osoitetulla hirvivaara-alueella. Tutkijalautakunnat olivatkin todenneet usein riskitekijäksi sen, että kuljettajat eivät alentaneet ajonopeuttaan näkyvyyden ollessa rajoittunut esimerkiksi pimeyden vuoksi, toteaa liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty Onnettomuustietoinstituutista.

Lautakunnat esittävät, että liikenneturvallisuuden parantamiseksi hirvien pääsy tielle tulee estää rakentamalla riista-aitoja sekä riistalle sopivia teiden ylitys- ja alituspaikkoja. Hirvien havaitsemisen helpottamiseksi tienvarsien raivausta tulee tehostaa. Lisäksi kuljettajia tulee valistaa hämärässä ja pimeässä ajamisen vaaroista.

Hirvionnettomuuksien lisäksi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimia muita eläinonnettomuuksia tapahtui kymmenvuotisjaksolla viisi. Kolme onnettomuutta oli törmäyksiä ohjastamattomaan, vauhkoontuneeseen hevoseen, yksi poroon ja yksi tunnistamattomaksi jääneeseen hirvieläimeen.

Liikennevakuutuksesta korvataan vuosittain satoja eläinten aiheuttamia vahinkoja

Eläinvahinkojen määrät ja niihin osallistuneet ajoneuvot. Lähde: Räty E. 2022. Onnettomuustietoa tiiviisti 5/2022. Eläinonnettomuudet vuosina 2011 - 2020. Onnettomuustietoinstituutti OTI Helsinki.

Eläinvahinkojen määrät ja niihin osallistuneet ajoneuvot. Lähde: Räty E. 2022. Onnettomuustietoa tiiviisti 5/2022. Eläinonnettomuudet vuosina 2011 - 2020. Onnettomuustietoinstituutti OTI Helsinki.

Vuosina 2011–2020 liikennevakuutuksesta korvattiin kaikkiaan 4 805 eläinvahinkoa, jotka olivat pääasiassa henkilövahinkoja. Ajoneuvoihin ja muuhun omaisuuteen kohdistuneita vahinkoja on voitu lisäksi korvata vapaaehtoisista autovakuutuksista.

Korvatuista eläinvahingoista 59 % tapahtui hämärän tai pimeän aikaan. Eniten vahinkoja tapahtui kello 17–20. Maakunnittain tarkasteltuna eniten eläinvahinkoja sattui Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, yhteensä 28 % kaikista eläinvahin­goista.

Aiheesta aiemmin:

Hidasta hirvivaara-alueella – syksy on ison hirvieläinriskin aikaa

Syksyinen hirvien liikehdintä alkanut - kolmannes kuskeista joutunut väistämään

Muista: hirvenpyynti alkaa tänään - muutenkin pahin hirvikolarikausi meneillään

Yle: Loistava paketti kaikesta, mitä sinun tulee tietää Hirvivaarasta

MTV kokosi kartalle hirvi- ja peurakolarit – nyt voit tarkistaa pahimmat uhkapaikat reiteiltäsi