Prologi, lauantai 31.12.2022: Toby Pricen juhlaa

Kuten perinteistä, Dakar Rally avattiin lauantaina vanhan vuoden viimeisenä päivänä lyhyellä, 13 kilometrin prologilla, aikaa vastaan. Ja kuten tyypillistä, matkaan lähdettiin meren, tällä kertaa Punaisen meren rannalta, Yanbu'sta.

KTM:n tehdastallin Toby Price oli nopein. Hän kulutti etappiin aikaa vain 8min 22 sek. Tämä oli Pricelle jo 16. Dakarin osakilpailuvoitto.

GasGasin tehdastallin Daniel Sanders oli kakkonen vain sekuntia hitaampana kuin australialainen maanmiehensä. Kolmanneksi kiri botswanalainen Ross Branch (Hero Motorsports Team Rally), yhdeksän sekuntia Pricestä jääneenä. Nelonen oli espanjalainen Joan Barreda (Monster Energy JB Team) ja viitonen argentiinalainen Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory Racing).

Prologin tulokset.

Kuten huomaatte, kärjessä on tuttuja nimiä: Price on voittanut Dakarin kahdesti, vuosina 2016 ja 2019, ja Kevin Benavides 2021. Kärkikahinoissa ovat muutkin tässä viiden parhaan joukossa olevat yleensä olleet.

Branchin lisäksi Heron tehdastalli avasi hienosti, sillä Joaquim Rodrigues oli kuudes ja Sebastian Bühler kahdeksas.

Jose Ignacio 'Nacho' Cornejo. Kuva H. Cabilla.

Hondan tehdastallin Nacho Cornejon huono tuuri sai jatkoa: mies kolaroi jo 2021 Dakarin johtoasemasta, kun vain kaksi kisapäivää oli enää jäljellä. Nyt hän kolaroi prologin ensimmäisessä mutkassa. Ei mitään vakavaa, mies pystyy jatkamaan ajoa, mutta eroa Priceen 6min 15 sek. Nacho oli GP-luokan toiseksi viimeinen, joten hän joutuu toisena reittille ensimmäisenä varsinaisena kisapäivänä.

Säännöt ovat muuttuneet siten, että rallin osanottajat avaavat ensimmäisenä varsinaisena kisapäivänä käänteisessä järjestyksessä. Jotta tilanne olisi vielä hankalampi, prologin 10 ensimmäistä saavat valita lähtönumeronsa 28 valittavissa olevan joukosta. Myöhemmin lähtevät hyötyvät etupään lähtijöiden jättämistä ajourista.

Sam Sunderlandin tuskaa. Kuva Julien Delfosse.

Ensimmäinen varsinainen kisapäivä 1.1.2023: Sam Sunderland joutui keskeyttämään

Ensimmäisen kisapäivän reitti oli kaikkiaan 602 kilometriä pitkä ja siitä 235 kilometriä ajettiin kelloa vastaan.

Draamaa vaille ei nytkään jääty, sillä vuosien 2017 ja 2022 Dakar-voittaja, KTM:n Sam Sunderland, joutui keskeyttämään.

Kontrasti prologin ja ensimmäisen varsinaisen kisaosuuden välillä ei olisi voinut olla suurempi. Päivän erikoiskoe noudatti reittiä rannikolta 30 km sisämaahan matkallaan Yanbu'un ja sen taakse. Koko alue oli vaikeaa ensimmäisen 368 kilometrin ajan, mukaan lukien hankala kivikko-osuus, missä hallitseva mestari Sam Sunderland kolaroi itsensä ulos kisasta.

Ricky Brabec. Kuva F. Gooden DPPI.

Sunderland oli taas yksi kisan armottoman luonteen ja vaikeiden maastojen uhreista. Hän kolaroi jo erikoiskokeen 52 kilometrin kohdalla. Kyseessä oli miehen 10. Dakar-ralli. Brittikuljettaja läksi matkaan sijalta 22. ja ajoi nopeimman ajan 37 kilometrin väliaikapaikalle, mutta kolaroi pian sen jälkeen. Mies vietiin sairaalaan, missä todettiin murtunut lapaluu. "SunderSam" on joutunut keskeyttämään Dakarin kuusi kertaa, mutta on aina ollut podiumilla, kun on päässyt maaliin asti.

Uusia kärkipaikan havittelijoita ilmestyi nopeasti. Nuori amerikkalainen Mason Klein oli lähellä voittaa ensimmäisen osakilpailunsa GP-kuljettajana, mutta hän sai aikasakon ylinopeudesta, joten ensi voitto jäi odottamaan parempia aikoja.

Ensimmäisenä maaliin saapui vuoden 2020 Dakar-voittaja amerikkalainen Ricky Brabec (Monster Energy Honda Team), joka voitti yhdeksännen päiväetappinsa ja meni samalla kokonaiskisan johtoon. Kakkoseksi päätyi Kevin Benavides ja kolmanneksi Toby Price juuri ennen Joan Barredaa. Hänen etappivoittonsa meni niin ikään sivu suun aikarangaistuksen vuoksi.

1. etapin tulokset. Sunnuntai 1.1.2023.

Kisan kokonaistilanne 1. varsinaisen etapin jalkeen.

Maanantai, 2. kisapäivä: Juniorivoittaja

Mason Klein. Kuva Lopez.

Toisen kisapäivän reitin kokonaispituus oli 430 kilometriä, josta 158 kilometriä erikoiskoetta. Kivikkojakin oli taas tarjolla, ja niitä parhaiten väisteli nuori, vain 21-vuotias amerikkalainen Mason Klein, joka jo edellisenä päivänä oli hyvin lähellä voittoa. Mies otti nyt ensimmäisen etappivoittonsa, vaikka on aivan vastikään noussut Rally GP -luokkaan.

Nuorukaisen vanassa seuraavina tulivat kakkosena Heron tehdastallin Sebastian Bühler ja Husqvarnan Skyler Howes.

On kulunut kuusi vuotta siitä, kun yksityishenkilö on viimeksi voittanut Dakarin etapin. Se on tapahtunut vuonna 2016 ja asialla oli Stefan Svitko. Tällä kertaa yllätyksestä vastasi Mason Klein kolmantena Rally GP -luokan kilpailupäivänään. Se tarkoitti myös sitä, että Klein meni kokonaiskisan kärkeen.

Toisella sijalla on Toby Price ja kolmantena Joan Barreda. Kuten oheisista taulukkokuvista selviää, liikettä kokonaispisteissä ja -sijoituksissa on päivästä toiseen, joten mitään ei voi vielä pitää varmana, vaan koko kisa on vasta alkutaipaleella. Lisää Dakarista huomenna.