American Motorcyclist Association (AMA) eli sikäläisten moottoripyöräilijöitten liitto pitää säädösuhkaa sekopäisenä. AMA on aloittanut kamppailun asetusta S.B.96 vastaan, joka ajaa kypärättä ajavan motoristin elinten luovutusta ilman tarvetta tämän suostumukseen. 

Kyseinen Connecticutin osavaltion senaattori Looneyn ehdotus pitää sisällään sen, että kenestä tahansa katumoottoripyörällä ajaneesta ja ajon aikana kuolleesta moottoripyöräilijästä tulisi elintenluovuttaja, mikäli nämä olisivat ajaneet ilman kypärää. Mielenkiintoista asiassa on se, että kypärättä ajaminen on aivan laillista Connecticutissa yli 18-vuotiaille motoristeille.

"Ehdotus kuvastaa tunteetonta välinpitämättömyyttä moottoripyöräilevää yleisöä kohtaan", toteaa AMA:n virallisista suhteista huolehtiva johtaja Mike Sayre. "Elintenluovuttaminen on jalo asia, joka säännöllisestä pelastaa elämiä ympäri maan, mutta päätös ryhtyä luovuttajaksi on syvästi henkilökohtainen – päätös, jonka lainsäädäntö ottaisi pois motoristeilta."

"Säädös ei ole pelkästään loukkaava motoristeja kohtaan", Sayre lisäsi, "vaan myös haavoittaa uskonnollista vapautta heidän osaltaan, joille uskonto estää kuoleman jälkeisen elinten lahjoittamisen ja on jokaiselle amerikkalaiselle selkeä loukkaus heidän perustuslaillista kehon itsemääräämisoikeuttaan kohtaan."

Lakialoitteen tavoitteeksi on kirjattu yksinkertaisesti "julkisen terveyden parantaminen".

AMA:n näkemys asiasta on, että mikäli julkisesta terveydestä on kyse, paras tapa olisi estää moottoripyöräilyonnettomuuksia. Aloite tekee moottoripyöräiljöiden turvallisuudesta toissijaisen asian, vähentäen motoristit vain joukoksi elimiä, joita voi keräillä heidän kuoltuaan.

AMA otti yhteyttä lakialoitetta ajavan senaattorin toimistoon, josta kerrottiin, että asetuksen tavoitteena oli auttaa korjaamaan laskevia elinluovutusten määriä Connecticutissa ja suostutella motoristeja käyttämään kypärää ajettaessa. Vähän kuten vanhassa vitsissämme, toimiston väki oli sitä mieltä, että jos motoristit riskeeraavat elämäänsä ajamalla ilman kypärää, niin kyseiset henkilöt eivät myöskään välitä siitä, mihin heidän elimensä päätyvät.

Osavaltion elinluovutuksia ohjastava ja valvova palvelu ilmaisi AMA:lle vastustuksensa kaikkea lainsäädännöllisellä pakolla toteutettavaa elinluovutusta vastaan. Järjestelmä ja sen lainsäädäntö on perustettu vapaaehtoisia luovutuksia tukemaan.

AMA edustaa yli 225 000 motoristia ja käy taistelua lakialoitetta vastaan.

Aiheesta aiemmin:

Splittaus eli kaistojen välissäajo saa lisää kannatusta USA:ssa – vuorossa Arizonan osavaltio

Naisten maailmanlaajuisen mp-viestin perustanut Hayley Bell nimitettiin vuoden 2019 motoristiksi

Vuosimallin 1970 "Banaanirunko" Jawa 652 ISDT pääsi AMA:n Hall of Fame Heritageen

Yhdysvalloissa kaistojen välissä ajon salliminen laajenee, vuorossa Montanan osavaltio

Legendaarinen kantrilaulaja Loretta Lynn poistui keskuudestamme, mutta miksi hänet oli nimitetty motoristiyhteisön Hall of Fameen?