– Voin joskus vanhainkodissa kiikkutuolissa muille papoille kertoa – eikä hirveästi tarvitse valehdella – että on joskus ajanut suhteellisen kovaa moottoripyörällä Mansaarella, tiivistää Mansaarelta tavoitettu Erno Kostamo juuri kaksiviikkoisen TT-tapahtuman päätyttyä.
Pääkisa peruttiin, mutta paras sijoitus tyydytti
Kostamo sanoo asettaneensa itselleen tavoitteeksi 126 mailin keskituntinopeuden, mikä täyttyi viimeisessä Superstock-luokan kilpailussa perjantaina.
– Mutta oli yllätys, että sijoituin sijalle 20. En uskonut vielä tänä vuonna olevani 20 parhaan joukossa.
Pettymys sen sijaan oli, että viimeiselle päivälle aikataulun mukaan sijoitettu koko TT-tapahtuman pääkilpailu, kuuden kierroksen mittainen Senior TT -kilpailu, jouduttiin sateisen sään takia jättämään kokonaan ajamatta. Turvallisuus on kuitenkin etusijalla, eikä kuljettajia sadekelillä päästetä radalle. Koko kaksiviikkoisen tapahtuman ajan sade viivästytti aikatauluja lähes päivittäin, ja osa harjoituksista ja kilpailuista jätettiin ajamatta, ja osaa jouduttiin siirtämään radan kuivumista odotellessa.
– Kokonaisuutena tämä oli kelien puolesta haastavin TT ikinä. Vaikka ajoja jäi poiskin, mutta odottelu on henkisesti raastavaa, kun koko ajan pittää olla valmiina lähtemään radalle jos käsky käy. Esimerkiksi viimeisen päivän Senior TT piti alunperin ajaa lauantaina 10.45, mutta sateen takia lähtöä siirrettiin koko ajan eteenpäin. Vielä illalla kello 19.00 ei tiedetty ajetaanko vai ei.
Valmistautumista ja odottamista.
Kaikkien aikojen Top60-listalle
Perjantain kolmen kierroksen Superstock-kisassa Kostamo täräytti oman ennätyssuorituksensa ja tasaisen nopeat kolme kierrosta, jolloin parhaimmillaan keskinopeus kohosi 126,756 mailiin eli 203,99 kilometriin tunnissa.
– Oli rento ajo. Voin sanoa, että ne olivat viikon helpoimmat kierrokset. Alkoi vihdoin viimein löytymään kaikki pyörän - etenkin elektroniikan - säädöt kohdalleen, ja se auttoi kisaan.
Nopeimpia kierroksia Kostamo ei ajanut muiden peesissä, vaan hän otti edestään 10 sekunnin välein lähteneistä kilpailijoista kolme kiinni ja joutui ohittelemaan kisan aikana.
– Tuntuu, että saa hyvin vetoapua jos sattuu sopivasti nopeampi kaveri eteen, mutta tosi hyvin pystyi vauhdin pitämään yksinkin. Tuo 126,7 mailin keskinopeus alkaa jo olla sinnepäin. Täällä on 119 vuotta ajettu kilpaa, ja olen tuolla tuloksella kaikkien aikojen 60 nopeimman kuskin joukossa.
600-kuutioisista lisää ajohaastetta – ja menestystä
Parker Transport Racing Teamin Yamaha varikolla.
Erityisen tämän vuoden TT:stä teki Kostamolle sekin, että hän osallistui erittäin lyhyellä varoitusajalla tuttujen 1000-kuutioisten Superstock- ja Superbike-luokkien lisäksi myös 600-kuutioisten Supersport-luokan kilpailuihin Parker Transport Racingin Teamin Yamaha R6:lla. Vaikka ajourakkaa tuli enemmän ja palautumisaikaa vähemmän, näki Kostamo useamman luokan ajamisessa silti enemmän hyötyjä, erityisesti radan opettelun ja maksimimutkanopeuksien löytämisen osalta.
Vaikka Kostamolle kyseessä oli ensimmäiset 600-luokan kisat 13 vuoteen, oli hän tiimin kolmesta kuljettajasta selvästi nopein koko ajan. Aika näyttää, poikiiko tämä lisää ajohommia irlantilaistiimissä. Ainakin tiimi on osoittanut mielenkiintonsa Kostamon palveluita kohtaan.
Ei ainuttakaan ajovirhettä eikä tekniikkamurhetta kahden viikon aikana
Koko kaksiviikkoista arvioidessaan Kostamo nostaa katuratakilpailijoille tyypilliseen tapaan esiin erityisesti sen, että koko kahden viikon aikana ei tullut takaiskuja, ei teknisesti eikä ajamisen osalta.
– Tällä kertoo ei mennyt poikki ketjuja, ohjaustankoja eikä jalkatappirunkoja, eikä tullut moottorin lohkoihin reikiä.
Näistä kaikista joensuulaispilotilla on kokemusta aiemmilta vuosilta. Toinen erittäin positiivinen asia oli se, että sääntöjen määräämissä varikkopysähdyksissä Kostamon tiimi oli sekä Supersport-, Superstock- että Superbike-kilpailuissa aivan kärkitiimien tasolla nopeudessa.
– Mekaanikot suoriutuivat hommista hyvin. Vaikka kuussatasissa ajettiin irlantilaistiimissä, niin siinäkin hoidettiin varikkopysähdykset suomalaismekaanikkojen voimin. Kiitokset vielä Oikkosen Pekalle, Juvakan Veli-Pekalle, Tanskasen Joonalle ja Karppisen Antille.
Vaikka ajetut kierrokset jäivät sateen takia vähiin, niin Kostamo sanoo radan tuntuvan jo varsin tutulle.
– Jatkossa ei ole enää hyötyä tulla kiertämään rataa autolla. En viime vuoden TT:n jälkeenkään käynyt tässä välissä kertaakaan, ja rehellisesti sanoen en katsonut tässä välissä edes yhtään onboard-kameralla kuvattua ratakierrosta. Tottakai joitain sektoreita tulee katsottua uudelleen, mutta rata on täysin selvä ja 100-prosenttisesti muistissa.
Kostamo kaarteessa.
Jo toista kertaa Mike Hailwood Foundation Support -kuljettajaksi
Tämän vuoden TT:ssä Kostamo nimettiin toista kertaa peräkkäin Mike Hailwood Foundationin Support-kuljettajaksi.
– Se oli merkittävä taloudellinen tuki mikä siitä saatiin, euroina nelinumeroinen summa.
Kaikkiaan tukea sai kahdeksan soololuokkien kuljettajaa, ja nouseminen tähän joukkoon toi Kostamolle paikan päällä runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä.
Nähdäänkö Erno Kostamo mukana Mansaaren TT:ssä myös vuonna 2026?
– Tässä vaiheessa – kun viimeisestä kisapäivästä on kulunut vasta muutama tunti – on pääkoppa niin tyhjä, että ei ole vielä tullut mietittyä. Loppukauden tavoitteet ja ohjelmat pysyvät ennallaan,tiedossa ei ole mitään erikoisempaa suunnitelmanmuutosta.