Laitteiston avulla liikennettä voidaan valvoa monipuolisesti. Laitteistokokonaisuuteen sisältyvän videovalvontakameran avulla voidaan kuvata esimerkiksi vaaralliset ohitukset tai punaista päin ajot. Nopeusvalvonnassa voidaan hyödyntää keskinopeusmittaria.

Laitteiston osana oleva automaattinen rekisterikilvenlukusovellus pystyy tunnistamaan liikennevirrasta autojen rekisterikilvet ja vertaamaan niitä eri tietojärjestelmistä koostettuun niin sanottuun hittilistaan. Laite hälyttää, kun sen automaattisesti lukema rekisteritunnus löytyy listalta. Seurantalistalla ovat tiedot ajokiellossa olevista, liikennekäytöstä poistetuista ja muutoin käyttökiellossa olevista ajoneuvoista sekä ajoneuvoista, joista ei ole maksettu ajoneuvoveroa. Lisäksi laite hälyttää, mikäli varastettu ajoneuvo tunnistetaan liikenteestä.

– Rekisterikilpiä lukevan videovalvontalaitteiston antamat hälytykset ovat seulovia ja toimintaa ohjaavia. Laitteen antamien hälytysten perusteella tehtävät jatkotoimenpiteet harkitaan aina erikseen painottaa poliisiylitarkastaja Risto Lammi Poliisihallituksesta.

– Kokemuksesta tiedämme, että usein erilaiset rikkomukset kasaantuvat samoihin ajoneuvoihin. Esimerkiksi laitteen paljastamaan katsastamattomaan ajoneuvoon saattaa liittyä muitakin rikkomuksia, vaikkapa epäkuntoisuus, Lammi jatkaa.

– Rekisterikilpiä lukeva videovalvontalaitteisto tulee tehostamaan merkittävästi liikennevalvontaa. Sen tarjoamat monipuoliset tekniset ominaisuudet lisäävät liikenneturvallisuutta ja koituvat näin ollen kaikkien tiellä liikkujien hyödyksi, toteaa Risto Lammi lopuksi.

Laite lukee oletettavasti myös moottoripyörien rekisteritunnukset yhtä automaattisesti, joten se vaikuttanee myös motoristien ajokäyttäytymiseen.