Sähkömoottoristen kaksipyöräisten (e-PTW, electric power two-wheel) eli sähkömoottoripyörien, -mopojen ja -skoottereiden markkinoiden odotetaan kasvavan vakaasti ja jatkuvasti tulevina vuosina, sillä monet suuret valmistajat ovat tulossa mukaan markkinoille ja akkujen hinnan halpeneminen tekee tuotteista edullisempia.

Sähköskootteripuolella startup-yritys Gogoro tarjoaa asiakkailleen akkujen vaihtoverkostoa keinona alentaa hankintakustannuksia. Toisaalta se, että Polaris osti sähkömoottoripyörävalmistaja Brammon saattaa nopeuttaa suurten pelureiden saapumista sähköisten moottoripyörien markkinoille.

e-PTW-markkinoita johtaa Kiina, missä myydään suurin osa maailman sähkömoottoripyöristä ja -skoottereista. Tällä hetkellä tilanne maassa on kuitenkin sellainen, että rajoittava ruuhka- / päästöpolitiikka sekä odotettua alempi bruttokansantuotteen kasvuvauhti heikentävät kysyntää. Sen seurauksena valmistajat kehittyvissä naapurimaissa ovat siirtymässä e-PTW-markkinoille.

Uusia tuotteita ja teollisuuden avaintekijöitä saapuu jatkuvasti markkinoille eri puolille maailmaa, ja kaupunkien liikenneruuhkat pahenevat jatkuvasti, mikä kasvattaa e-PTW-myyntiä.

Toisaalta sähkömoottorisilla kaksipyöräisillä on vastassaan myös haasteita. Niitä ovat korkea hankintahinta, rajoitettu saatavuus sekä halpa bensiinin hinta.

Navigant Research -tutkimuslaitoksen mukaan sähkömoottoripyörien myynti kasvaa vuoden 2015 1,2 miljoonasta kappaleesta 1,5 miljoonaan myytyyn pyörään vuodessa vuonna 2020. Sähköskootterien myynti puolestaan nousee 4,1 miljoonasta 4,4 miljoonaan.

Ennusteessa on kaksi mielenkiintoista asiaa. Ensinnäkin se, miten paljon jo nyt myydään sähkömoottoripyöriä ja -skoottereita vuosittain maapallolla, ja toinen on ennusteen maltillisuus.

Lisätietoja Navigant Researchin sivuilta.