Sateinen ja kolea sää ei näkynyt ainakaan kovasti vaikuttaneen Alavudella järjestettyjen MKKV - Motoristit koulukiusaamista vastaan -tapahtuman osanottajamäärään. Paikalle saapui noin 150 moottoripyörää. Lähes 200 motoristia oli paikalla ympäri Etelä-Pohjanmaata ja 20 moottoripyörää oli tullut Pirkanmaalta sateisesta säästä huolimatta.

– Eteläpohjalaisiin voi aina luottaa. Joku herkemmällä takalistolla varustettu olisi voinut jäädä kotiin, MKKV:n puheenjohtaja Ari "Santis" Santaharju veisteli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osa ryhmästä Alavuden ABC:llä.

Alavuden ABC:lle ennen puolta päivää kokoontuneet motoristit ajoivat järjestäytyneessä letkassa Alavuden kaupungin läpi Alavuden lukion pihaan. Kunto-Lutrassa sijaitsevassa koulukeskuksen liikuntasalissa odottavat Alavuden yläasteen oppilaat ja opettajat ottivat saliin saapuneet motoristit taputuksin vastaan. Paikalle oli tullut myös oppilaiden perheenjäseniä tilaisuutta seuraamaan.

Yläasteen rehtori Pasi Peltonen avasi tapahtuman lyhyellä tervetuliaispuheellaan, jonka jälkeen ääneen pääsi Motoristit koulukiusaamista vastaan -kampanjan puolesta Ari Santaharju.

Kuvassa valkoisessa nahkatakissa Toni Ropponen, punaruutupaita on Ari Santaharju ja rehtori Pasi Peltosella on mikrofoni kädessä.

Älä suostu yleisöksi kiusaajalle

Lähes ensi töiksemme saimme kääntää oppilaille selkämme. Santis pyysi oppilaita kiinnittämään huomiota, siihen, miten joillakin oli kerhotunnuksia, moottoripyörämerkkejä ja joillakin ei mitään. Näin konkreettisella esimerkillä Santaharju demonstroi oppilaille, kuinka erilaisia motoristeja paikalle oli saapunut.

Yleisö kuunteli tarkkaavaisena Santiksen puheenvuoroa.

– Ajamme erimerkkisillä pyörillä, kuulumme eri kerhoihin ja on myös kerhoon kuulumattomia motoristeja. Maantiellä ajaessa kaikilla on moottoripyöräkypärät päässä, jolloin ei tunnista kuka, mihin kerhoon kuuluva tai minkämerkkisellä moottoripyörällä ajava kukakin vastaantuleva motoristi on. Siitä huolimatta kaikki tervehtivät toinen toisiaan, sillä meitä yhdistää yksi asia: maantie, sen ilot, surut ja vapaus. Maantiellä pulaan joutuessaan toinen motoristi auttaa toinen toistaan, vaikka vain lainaamalla puhelinta. Pidämme yhtä.

Motoristit voivat kuulua eri kerhoihin tai olla kuulumatta, ajaa erilaisilla pyörillä, mutta kaikkia heitä yhdistää moottoripyöräily, ja vastaantulevaa tervehditään aina.

Teitä yhdistää se, että olette kaikki Alavuden yläasteen oppilaita. Tekin olette erilaisia, erilaisista perheistä. Minne ikinä elämä teidät kuljettaa teitä tulee aina yhdistämään se, että olette täällä koulunne käyneet.

Elämä on joskus kova paikka. Lähdemme aamulla ja painamme kotioven perässämme kiinni. Mutta joukossamme voi olla joku, joka oven kiinni painaessaan toivoo, ettei hänen koskaan tarvitsisi avata sitä uudestaan palatakseen. Perheessä voi olla alkoholismia, jollekin "soppa" maistuu liikaa, voi olla työttömyyttä, taloudellista ahdinkoa. Voi olla murheita, joita ei voi kertoa edes parhaimmalle ystävälle.

Jollekin koulu voi olla ainoa turvapaikka, jossa varmasti saa lämpimän aterian. Elämä on tarpeeksi kova leikki ilman, että kukaan lisää sitä kiusaamalla. Jokainen voi helposti rikkoa ja työntää nurin, mutta älä suostu aivottomaksi yleisöksi kiusaajalle. Kiusaaja tarvitsee aina yleisön. Morjesta sitä, ketä kukaan ei morjesta. Auta kaveri jaloilleen. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta jokainen on tärkeä, arvokas ja rakas. 

Santiksen ohje: Älä ryhdy yleisöksi kiusaajalle, vaan jos et uskalla puuttua asiaan, poistu paikalta.

Taikuri ja ruokailu

Siinä kiteytettynä Santavuoren puhe Alavuden yläasteen oppilaille, joka ei varmasti jättänyt ketään paikalla olijaa kylmäksi. Santiksen jälkeen estradin otti haltuunsa taikuri ja jonglööri Marko Akkanen, eli Taikuri Marko, joka viihdytti paikalle saapuneita hauskalla ja monipuolisella ohjelmallaan. Mukana oli taikuutta, jonglöörausta ja "hypnoosia". Virallisen osuuden päätteeksi siirryttiin pihalle, jossa oppilaat (ja heidän vanhempansa) saivat tutustua moottoripyöriin ja keskustella motoristien kanssa.

Taikuri Marko ja apuri Onni sekä pallonkadotus- ja löytämistemppu.

Kaiken tämän jälkeen Alavuden yläasteen ruokalassa oli motoristeille tarjolla perinteistä kouluruokaa. Ruokailun yhteydessä jututimme Motoristit koulukiusaamista vastaan-kampanjan primus motoria Ari Santaharjua ja joukkoomme liittyi myös Etelä-Pohjanmaan yhteyshenkilö Tomi Ropponen, joka jo toista kertaa oli kannustamassa Etelä-Pohjanmaan motoristeja ajamaan ja kokoontumaan hyvän asian puolesta.

Taikuri Marko opetti meille hienon taikatempun - vai opettiko?

Lehtiartikkelista sytyke

Aikaisempien artikkeleiden mukaan ajatus Motoristit koulukiusaamista vastaan-kampanjasta sai alkunsa, kun tamperelaisen moottoripyöräkerho Sons of Abrahamsin presidentti Santaharju luki lehdessä julkaistun kirjeen, jossa kiusattu poika kertoi pelkäävänsä kouluun menemistä, jonka jälkeen "Santis" alkoi puhua ja kehittää motoristien keskuudessa kampanjaa, että kenenkään ei tarvitsisi pelätä ja että kiusaamista vastaan konkreettisesti tehtäisiin jotain.

– Ajatus on lähtenyt motoristien keskuudessa käydyistä keskusteluista syntyneestä yhteisestä ideasta, Santaharju kuittaa lyhyesti.

– Idea sinänsä on yksinkertainen. Motoristit ajavat koululle porukalla, puhutaan koulukiusaamisesta. Jo kunnon moottoripyöräletka on vaikuttava näky. Ei ole tarkoitus saarnata, vaan vaikuttaa tunteen tasolla. Ja niinkuin tänään, mukana oli oikeaa viihdykettä Taikuri Markon ollessa mukana. Jäljelle jää positiivinen muistijälki, että olipa mukava vähän erikoisempi päivä.

Santis ja H-D Sportster 1200 vuosimallia 98.

Pieni idea, iso liike

Pienestä ideasta on kehkeytynyt lähes ympäri Suomea kiertänyt tapahtuma.

– Tarvetta ilmiselvästi on, sillä MKKV:n tapahtumia on järjestetty tai tullaan järjestämään Torniota myöten. Pääkaupunkiseutu on tässä suhteessa poikkeus, Porvoota lähemmäs ei ole päästy. Siinä kulkee joku ihmeellinen rautaesirippu. Ehkä pääkaupunkiseudun kouluilla ei ole koulukiusaamista, Santis pohtii.

Halukkaille motoristeille oli maukasta kouluruokaa tarjolla yläasteen ruokalassa.

Aloite tulee aina koululta, vanhempainyhdistykseltä tai joltain muulta koulun valtuuttamalta taholta. Tänä keväänä on järjestetty jo noin 10 tapahtumaa ja koko toukokuun ajan MKKV:n tapahtuma on lähes joka arkipäivä, mikä kuulostaa aikamoiselta haasteelta. 

Kouluruoka maistui mainiolta sateisena päivänä.

Koulun pitäisi olla turvapaikka kaikille

– Voima tulee niistä ihmisistä, jotka seisovat tämän asian takana konkreettisesti. Kaikkia ongelmia ei tällä tavalla ratkaista, mutta tulee tunne, että puhutaan ja tehdään asian eteen jotain. Motoristit tarvitaan sinne paikalle vahvistamaan sanomaa. Jokainen tarvitsee oman turvapaikan. Tulet kouluun ja voit "laskea aseesi". Täällä ei sodita. Joka tilaisuudessa otan alkoholismin puheeksi. On tärkeää, että aihe nostetaan pöydälle ja siitä puhutaan. Aihe on niin arkaluontoinen ja häpeällinen, että on hyvä, että siitä puhutaan.

– Asia on tärkeä. Kun on ottanut sen hoitaakseen, niin se pitää hoitaa kunnolla, sanoo mies, joka tänäkin lauantaina on lähtenyt aamulla sateessa ajamaan kohti Alavutta ja ehtimättä edes kuivattaa itseään, tuli ja vaikutti meihin kaikkiin.

Mukana tapahtumassa olivat mm kuvassa vasemmalta: Marri Koivumaa Isojoelta, Sirpa Salomaa Lempäälästä, Paula Turro Kangasalta ja Harri Rantanen Tampereelta.

Santaharju puhuu mielellään myös siitä, että muidenkin nuorten parissa toimivien pitäisi ryhtyä toimimaan koulukiusaamista vastaan.

– Muidenkin tahojen pitäisi tehdä jotain asian eteen. Ajatelkaa esimerkiksi isoa urheiluseuraa kuten HIFK:ta. Sen pari huipputunnettua pelaajaa voisi tulla mukaan jakamaan nimikirjoituksia ja fanikortteja. Kyse on toki ajankäytöstä, mutta ennenkaikkea priorisoinnista.

Maanantaiksi Viitasaarelle?

Kouluruoka on nautittu ja Santis pääsee vihdoin Etelä-Pohjanmaan yhteyshenkilö Tomi Ropposen ohjastamana kuivattamaan vaatteitaan, ennen kuin paluumatka Tampereelle alkaa.

Sinäkin voit osaltasi vaikuttaa tulemalla paikalle, kun MVVK järjestää kokoontumisen. Mitä enenmmän meitä on paikalla, sitä vakuuttavampaa, vaikuttavampaa ja uskottavampaa on, että motoristit ihan oikeasti ovat koulukiusaamista vastaan. Näin taataan koululaisillemme hyvä ja turvallinen oppimisympäristö, eikä kenenkään, siis ei kenenkään tarvitse pelätä kouluun menoa saati jättää pelon takia kokonaan sinne menemättä.

Seuraava MVVK:n tapahtuma järjestetään maanantaina 11.5. Viitasaarella. Pääsetkö silloin paikalle?  Lisätietoja muista koulutapahtumista yhdistyksen internet-sivuilta tästä.

Hyväkin tilaisuus loppuu aikanaan.