Hein Pretorius -niminen henkilö menetti oikean jalkansa polvesta alaspäin moottoripyöräonnettomuudessa elokuussa. Mieheltä murtuivat molemmat sääret sekä lonkkaluu, kun vastaantuleva auto törmäsi Pretoriukseen hänen ollessaan ajamassa töihinsä. 

44-vuotias kolmen lapsen isä vietiin sairaalaan helikopterilla, ja hänen oikea jalkansa amputoitiin polvesta alaspäin.

Pienellä kirjoitettu ratkaisee

Siitä huolimatta, että mies on maksanut sairaus- ja tapaturmavakuutuksia yli 33 000 euron edestä vuodesta 1988 lähtien, hän ei saa vakuutuksen edellyttämään 120 000 punnan, 160 000 euron korvausta, koska vakuutussopimuksessa lukee - pienin kirjaimin - että se maksaa täyden korvauksen silloin, kun on kyse vähintään "kahden tai useamman" jalan menettämisestä.

Tähän asti hänen on täytynyt selvitä noin 100 euron sairauspäivärahalla viikossa elokuusta lähtien. Aiemmin hän ansaitsi noin 66 000 euroa vuodessa sairaalavälineteollisuudessa, ja on nyt huolissaan siitä, meneekö perheen talo vasaran alle. Hänellä on kova kiire kuntoutua töihin, että saa taas palkkaa.

Vakuutusyhtiöstä oli sanottu Pretoriukselle, että asiasta on sopimuksessa mustaa valkoisella, ja että hän on allekirjoittanut sopimuksen, jossa korvataan vain vähintään molempien säärten menetys.

Sopimus päivittämättä

– He muuttivat politiikkaansa myöhemmin ja ovat maksaneet myös yhden jalan menettämisestä, mutta eivät maksa minulle, koska sopimukseni on allekirjoitettu vuosina 1998 ja 2007. He haluavat ilmeisesti vain pestä kätensä jutusta. He syyttävät vakuutusmyyjää siitä, että hän ei ole kertonut minulle, että minun pitäisi päivittää sopimus, Pretorius kertoo.

Pretorius on ottanut asiasta yhteen Legal & General ja Bright Grey -vakuutusjättien kanssa saadakseen asianmukaisen korvauksen. Ensimmäisessä erässä oikeusasiamies päätti asian Legal & Generalin hyväksi lokakuussa. Pretorius ei hyväksy päätöstä ja aikoo ottaa asian uudelleen esille.

Molemmat vakuutusjätit toteavat, että lopullinen korvaussumma päätetään myöhemmin Pretoriuksen kuntoutumisen edettyä. Kumpikaan ei kuitenkaan "voi" muuttaa politiikkaansa jälkikäteen. Vakuutussopimukseen pienellä kirjatut yksityiskohdat kannattaa siis lukea kunnolla sekä myös miettiä, mitä ne pahimman skenaarion mukaan voivat itselle merkitä.

Pretorius asuu Tunbridge Wellsissä, Kentissä. Asiasta kertoi ensin Visordown.