Yamahan sijoitus oli vain osa Veniamin B-osakesarjaansa keräämästä 22 miljoonan dollarin rahoituspotista. Muita rahojaan yritykseen sijoittaneita pelureita olivat mm. it-jättiläiset Verizon ja Cisco.

Veniam on erikoistunut kehittämään langatonta mesh networking -teknologiaa. Mesh networkingilla tarkoitetaan sitä, että langattomassa verkossa ei ole erillisiä tukiasemia, vaan verkkoon osallistuvat solut toimivat samalla omina tukiaseminaan ja kommunikoivat lähellä olevien solujen kanssa. Käytännössä järjestelmä mahdollistaa ajoneuvojen keskinäisen langattoman kommunikaation sekä kommunikaation ajoneuvojen ja infrastruktuurin välillä. Veniam kutsuu sitä "Internet of Moving Thingsiksi".

Turvallisuus ja lisäarvot

Perinteisesti ajoneuvojen välisen kommunikoinnin ykköstavoite on turvallisuuden parantaminen ja liikennekuolemien vähentäminen. Veniam yrittää viedä asioita askelen pidemmälle esimerkiksi infotainment- ja mainosjärjestelmäsovelluksin. Lisäksi sovelluksena voisi olla liikennöitsijöiden ajoneuvokolonnien liikennevirran ohjaaminen. Rikkana rokassa on matkustajille tarjottu langaton internet-yhteys.

Veniam siis yrittää muuttaa jokaisen ajoneuvon omaksi Wifi-hotspotikseen eli langattomaksi yhteyspisteeksi. Yritys testaa paraikaa kehittämiään asioita Portossa Portugalissa järjestelmällä, mitä se kutsuu maailman suurimmaksi verkotettujen ajoneuvojen verkostoksi. Vastahankittu rahoitus mahdollistaa Veniamille sen, että se voi laajentaa testiverkostojaan New Yorkiin. Singaporeen, Barcelonaan ja Lontooseen.

Mullistaa liikenteen

– Konvergenssi urbaanien mobiilijärjestelmien, IoT-langattomien teknologioiden ja geosijaintidatan sekä autonomiseen liikkumiseen pystyvien ajoneuvojen välillä muuttaa täydellisesti sen, miten kuljetamme ihmisiä ja tavaroita, kertoo Veniamin pääjohtaja ja perustaja João Barros. – Veniam on ylpeä johtaessaan tätä konvergenssiä laajentamalla langattomien verkkojen kattavuutta sekä datapalvelujen saatavuutta ihmisille, ajoneuvoille ja liikkuville asioille, siten luoden uusia sovelluksia, tulovirran lähteitä sekä liiketoimintamalleja teleoperaattoreilla ja vaiheen 4.0 teollisuudelle.

Yamahalle Veniamin teknologia sopii yrityksen suunnitelmiin ajoneuvojen välisen kommunikoinnin ja verkottumisen osalta. Viime lokakuussa Yamaha perusti yhdessä BMW:n ja Hondan kanssa Connected Motorcycle Consortiumin kehittääkseen moottoripyörien välistä kommunikaatioteknologiaa.

Asiasta kertoi Motorcycle.

Aiheesta aiemmin sivuillamme: Mp-valmistajajätit ryhtyivät yhteistyöhön älyliikenteen ja siten moottoripyöräilyn turvallisuuden parantamiseksi