– Liikennekulttuuri on erilainen eri maissa. Vaikka kotimaan kaduilla mieltää itsensä varmaksi ja hyväksi kuljettajaksi, voivat tavat ja käytännöt yllättää vieraan maan liikenteessä, muistuttaa Liikenneturvan Mikkelin toimipisteen yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Perehtymisen kohdemaan liikenteeseen voi aloittaa lukemalla ulkoministeriön maakohtaisen matkustustiedotteen, joka kertoo olennaisimmat turvallisuuserot myös liikenteen osalta. Liikenteen pelisääntöjen selvittämisen lisäksi myös kulkuneuvon valintaa kannattaa miettiä.

– Se, että ajaa päivittäin autolla Vantaalla, ei ole sama asia kuin ajaa skootterilla Vietnamissa, Karvonen kiteyttää. – Jos kaksipyöräisistä ei ole lainkaan kokemusta, on ajoneuvon hallinnan opetteluun otettava oma aikansa tai muuten voi tulla yllätyksiä tien päällä.

Turvavarusteista ei kannata tinkiä lomallakaan

Eri maissa on erilaiset turvallisuuskäytännöt liikenteessä. Kaikissa vuokraamoissa ei välttämättä ole tarjolla esimerkiksi moottoripyöräilyyn sopivaa kypärää.

– Vaikka kuinka olisikin lomatunnelmissa ja maa sallii vaikkapa prätkäilyn kypärättä, ei turvallisuudesta kannata tinkiä. Vahinkoja voi sattua lomallakin ja seuraukset voivat olla hyvinkin vakavia. Siksi on syytä käyttää turvalaitteita aivan samoin kuten kotimaankin liikenteessä.

Vieraassa maastossa ajaessa on reitin suunnitteluun hyvä varata aikaa. Jos kulkuneuvo jättää jostain syystä tielle, tietää ainakin suurin piirtein, missä on ja mistä apua löytyy.

– Lomalla ollessa voi monelle maistua eri ruoka- ja virkistysjuomat kuin arkena. Ajajan on hyvä tiedostaa vastuunsa kuljettajana myös juomapolitiikassa, Karvonen kertaa.