Eddie Braunin hyppy tapahtuu syyskuun 17. päivänä Snake River -kanjonin yli 10 000 hevosvoiman raketilla, joka kiihtyy nollasta 640 kilometriin tunnissa kolmessa sekunnissa, ja laskeutuu 800 metrin päähän - toivottavasti kanjonin toiselle puolen laskuvarjon avittamana turvallisesti.

Braun hakee hypylleen joukkorahoitusta yhteisöpalvelu Kickstarterin kautta. Tavoitteena on saada kokoon 150 000 dollarin summa. Tätä kirjoitettaessa rahaa on kasassa jo 34 865 taalaa, ja rahoituskierrosta on jäljellä vielä 27 päivää elokuun 26. päivään asti.

Joukkorahoitukseen voi osallistua niinkin pienellä summalla kuin viisi dollaria, jolla saa katsoa ennätysyrityksen suorana joko tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Suurin summa on 750 taalaa tai yli, jolla saa kahden henkilön nimen raketissa näkyviin tähtiin sekä Eddie Braunin nimikirjoituksella varustetun kuvan, jossa tämä osoittaa omaa tähteäsi. Lisänä tulee myös muuta sälää. Pienemmillä summilla saa lippiksiä, paitoja jne.

Eddie Braun - uskalias stuntman.

Eddie Braun - uskalias stuntman.

Knievelin hyppy

Braunin hypyn 4,5 sekunnin kohdalla hänen rakettinsa polttoaine alkaa loppua, ja Eddie painaa laskuvarjon laukaisuvivusta, jolloin hän toivottavasti turvallisesti laskeutuu lähtöpaikalta puolen mailin eli noin 800 metrin päähän kanjonin toiselle puolelle.

Tämä stuntti miltei tappoi Evel Knievelin 42 vuotta sitten.  Braunin Evel Spirit -raketti on tehty Knievelin alkuperäisen raketin varaosista ja alkuperäisten piirrosten mukaan. Tavoitteena on myös päästä hypyllä Guinnessin ennätysten kirjaan.

8.9.1974 Knievelin hyppy epäonnistui hänen höyrykäyttöisellä raketillaan, kun laskuvarjo ei avautunut kunnolla, vaan hän ajautui raketteineen kanjonin seiniä vasten. Hyppy oli aikanaan suurempi tapahtuma kuin Super Bowl. Hyppy oli vuoden katsotuin televisiotapahtuma 1974, ja 49 % Yhdysvaltain kotitalouksista seurasi hyppyä. Knievel ei sen koommin koskaan yrittänyt hyppyä uudelleen, koska piti sitä liian vaarallisena.

Evel Knievelin toteutunut ja Eddien toivottavasti toteutuva laskeutumispaikka.

Evel Knievelin toteutunut ja Eddien toivottavasti toteutuva laskeutumispaikka.

Kolmen viime vuoden ajan elokuvantekijät ovat seuranneet Eddie Braunin valmistautumista hyppyyn. Heidän elokuvansa "one Last Crah" saa silloin arvoisensa lopun.

Braunin tiimissä on mukana Scott Truax, joka on Evelin X2 Skycyclen rakentaneen raketti-insinöörin poika. Turvanaan hänellä on alkuperäiset piirrokset. Hän haluaa todistaa, että raketti olisi toiminut moitteettomasti, mikäli laskuvarjo olisi avautunut oikein.

Raketissa on nyt aiempaa tukevampi rakenne, ja myöskin laskuvarjon laukaisujärjestelmä on uusittu. Odotamme suurella mielenkiinnolla syskuun 17. päivää. 

Lisätietoja aiheesta Kickstarterin sivuilla. Alla myös video hankkeesta.