Puolitoista vuotta sitten esitelty Hero 4 Black oli valmistajan ensimmäinen malli, joka pystyi kuvaamaan täyttä 4K-videota 30 kuvan sekuntinopeudella sekä FullHD:tä eli 1080:aa 120 ruutua sekunnissa. Kamera oli suunnattu selvästi tuotantoyhtiöille ja vaativille ammattikäyttäjille.

Hero 4 Silver puolestaan pystyi 2K-jälkeen, joten sen jälki oli vaatimattomampaa ja se oli selvästi suunnattu amatöörikuvaajille. Siinä oli kuitenkin kosketusnäyttö, josta kameraa oli helppo ohjata.

Uudessa Hero 5:ssä on nyt sekä 4K-kuva 30fps sekä kosketusnäyttö, mikä mahdollistaa kameran käytön ilman älypuhelinta. Yhdysvalloissa puhelimen hintaa on myös tuotu alaspäin 399,99 taalaan. Koveneva kilpailu on siis vaikuttanut GoPronkin hinnoitteluun, paitsi Suomessa, jossa hinta on edelleen 439 euroa. Tai on se oikeastaan pudonnut noin 40 euroa Hero 4:n verrattuna.

Hero 5.

Hero 5.

Kuvanvakaaja ja GPS

Hero 5:n kuvausformaatit ovat 4K:n lisäksi 2K 60 fps, Full HD 1920 x 1080 120 fps. Kamerassa on myös elektroninen kuvanvakaaja tärinöiden poistoon sekä sisäänrakennettu GPS. Viimemainitulla saat kuvauspaikan sijaintidatan suoraan videolle.

Merkittävä uutuus on GoPron vedenpitävyys. Aiemmissa versioissa tarvitsit siihen pakollisena lisävarusteena erillisen vesitiiviin kotelon, nyt kamera on vesitiivis 10 metriin saakka.

Käyttömukavuutta on parannettu paitsi kosketusnäytön, myös äänikomentojen avulla. Voit kutsua kameraa nimellä herättääksesi sen huomion aivan kuin Applen Sirin, ja jatkoksi voit antaa komennon. Kameran äänitunnistus tukee tällä hetkellä seitsemää eri kieltä, ja lisää on luvassa. Komento voi olla esimerkiksi "GoPro take a photo", jolloin kamera ottaa yksittäiskuvan.

Komentoja on erilaisia. Niiden avulla voi sammuttaa kamera, aloittaa ja lopettaa jaksottaisen kuvaamisen jne. Komentoja voi käyttää samanaikaisesti: esimerkiksi videonauhoituksen ollessa päällä voi silti napata myös yksittäiskuvia. 

Hero 5.

Hero 5.

Pilveen

Ainakin Yhdysvalloissa valmistaja on myös julkistanut GoPro Plus -pilvipalvelun, minne kuvaajat voivat tallentaa tuotoksensa ja hallinnoida, editoida ja jakaa niitä mobiililaitteillaan. Pilvipalvelun kustannukset ovat viisi dollaria kuukaudessa. Videot voi siirtää pilveen kameraa ladatessaan.

Valokuvia voi tallentaa 12 megatavun kokoisina sekä RAWina että WDR-muodossa.

GoPro on samalla kertaa päivittänyt uuden pikkukameransa Sessionin viitosversioon. Hero 5 Sessionin koko on entisellään, mutta sen 1080 resoluutio on niinikään kasvanut täyteen 4K:hon. Se on myös vesitiivis ja tottelee äänikomentoja. Siitä puuttuu kosketusnäyttö sekä GPS. Hintakin on sitten kyllä edullisempi, 339 euroa.

Myös Session tukee pilvipalvelua samalla tavalla kuin isompi veljensä.

Kamerat tulevat myyntiin Yhdysvalloissa lokakuun 2. päivä, Suomessa tammikuun 2017 mittaan. Päivitykset vaikuttavat sellaisilta, että ne parantavat kameroiden käytettävyyttä, ja kun hintakin on hivenen edullisempi, niin Hero 5 ei ole lainkaan hullumpi vaihtoehto.

Hero 5 ja Hero 5 Session.

Hero 5 ja Hero 5 Session.