Kauppalehden artikkelin mukaan Suomen hallitus suunnittelee suurta ja mullistavaa liikenneuudistusta. Katkolla ovat työnantajien tarjomat pysäköintiedut sekä asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen vähennyskelpoisuus. Myös kilometrikorvauksia ja ylikompensaatioita ollaan poistamassa.

Hallitus yksityistää tienpidon

Hallitus poistaa auto- ja ajoneuvoverot. Ne korvataan asiakasmaksuilla. Hallitus haluaa irrottaa liikenneväylien ylläpidon ja rahoituksen valtion budjetista, ja suunnittelee erillistä liikenneverkkoyhtiötä, jonka rahoitus kerätään asiakasmaksuina. Maksut porrastetaan ajoneuvojen päästön tai käyttövoiman mukaan. Epäilemättä myös ajokilometrien mukaan.

Autoilijoilta kerättävillä uusilla maksuilla kustannettaisiin tieverkon ylläpito ja lisäksi ilmastoon liittyvät toimet ja älykäs liikenne. 

Autoveron poistolla puolestaan halutaan uusia autokantaa. Toisaalta henkilöautolla yksin ajettavien matkojen määrä halutaan alas ja ihmiset käyttämään enemmän joukkoliikennettä. Esimerkiksi työsuhdematkalipun käyttöä pyritään lisäämään.

On mielenkiintoista nähdä, mihin kohtaan moottoripyöräily tässä kaavailussa asettuu. Oletettavaa on, että käy niin kuin yleensä: moottoripyörille määritetään velvollisuus maksaa uudet maksut, mutta pidetään kaikki vanhat verot sekä mahdollisesti lisätään uusi ajoneuvovero, kuten hallitus on kaavaillut.

Korjaus uutiseen:

Kotimaa-lehti uutisoi sunnuntaina 16.10. noin kello 14. liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) kommentoineen sunnuntaina Twitterissä eilen julkisuudessa ollutta uutista siitä, että työmatkojen kilometrikorvauksista oltaisiin luopumassa. Berner kertoo, että muutoksia kilometrikorvauksiin ei ole ollut esillä. Sen sijaan twiitissä kerrotaan, että LVM valmistelee mallia valtion liikenneverkkoyhtiöstä.