Satelliittipaikannus ja sen tarjoama ajanmääritys ovat osa arkea. Ne mahdollistavat digitaalisten palvelujen syntymisen ja useiden elintärkeiden infrastruktuurien kuten sähkö-, tietoliikenne- ja liikenneverkkojen toiminnan.

Euroopan siviilikäyttöön tarkoitettu Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä tarjoaa aluksi maksuttomia ja avoimia paikannuspalveluja sijainnin ja ajan määritykseen sekä navigointiin.

Galileon etsintä- ja pelastuspalvelun ansiosta hätälähettimien paikantaminen helpottuu merkittävästi, ja viranomaisille sekä yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta kriittisille yrityksille tarjotaan Galileon julkisesti säännelty palvelu (PRS).

Myöhemmin vuoteen 2020 mennessä on näiden palvelujen lisäksi tulossa myös kaupallisia ja suojattuja palveluja.

Galileo-järjestelmän signaalia voi jo nyt käyttää Galileo-yhteensopivilla vastaanottimilla. Useilla älypuhelinten siruvalmistajilla on jo valikoimissaan Galileo-ominaisuuksin varustettuja tuotteita ja ensimmäiset Galileo-yhteensopivat älypuhelimet tulivat markkinoille tänä syksynä.

Galileo-satelliitit on suunniteltu toimimaan yhdessä GPS-järjestelmän satelliittien kanssa, mikä merkitsee loppukäyttäjille tarkempaa ja luotettavampaa paikannusta. Galileon myötä kasvava satelliittimäärä muun muassa parantaa paikannuksen tarkkuutta ja luotettavuutta erityisesti kaupungeissa, joissa korkeat rakennukset saattavat haitata signaalien kulkua, kerrotaan Liikenne- ja viestintäministeriön keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa.

Tarkoitus myös on, että vuoteen 2018 mennessä Galileo-ominaisuus löytyy jokaisesta Euroopassa myydystä uudesta ajoneuvomallista. Tämä mahdollistaa automaattisen eCall-hätäpuhelujärjestelmän ja tarjoaa monenlaisille ajoneuvojen navigointilaitteille parempaa sijainti- ja aikatietoa.

Jutun aloituskuvan navigaattori ei vielä liene Galileo-yhteensopiva.