Mies oli epäilemättä ansainnut tuomionsa, mutta onko video aito vai ei?

Guardian-lehti kertoo, että tapahtuma Lontoossa tallennettiin "sattumalta" paikalle osuneen mopedistin Gopro-kameralla. Oli tapahtuma aito tai väärä, se on kuitenkin poistettu siltä Facebook-sivulta minne se alunperin laitettiin ja nyt se löytyy enää Youtubesta Rob Alexanderin sivulta. Tai siis ainakin vielä tätä kirjoitettaessa löytyi.

Kysymys kuitenkin kuuluu ainakin Guardianin esittämänä, että "elleivät uutislehdet tarkasta viraalijuttujensa alkuperää, niin kuka ne tarkistaa"? Ongelma on tietenkin tuttu myös Motouutisille.

Varsinkin briteissä oheinen video julkistettiin tarkastamatta sen alkuperää. Sun, The Mirror, Mail Online ja Huffington Post esimerkiksi julkaisivat videon aitona ja kommentoivat sitä, samoin Independent. Telegraph julkaisi myös videon, mutta kertoi, että se oli peräisin Jungle Creationsilta, joka on viraalitoimisto.

Myöskään videon julkaisija Jungle Creations ei kyennyt vahvistamaan videon aitoutta, tosin heidän edustajansa kertoiuskovansa sen aitouteen.

Myöhemmin Sun-lehti oli löytänyt todistajan, joka kertoi nähneensä, että videon tekemistä oli harjoiteltu useita kertoja kadulla "ennen purkittamista".

Ja kyllä. Vaikuttaa siltä, että video on lavastettu. Saman tien, kun Sun päivitti juttunsa todistajan kertomuksella, moni media päivitti juttunsa.

Todellinen ongelmahan on siinä, että on vaikea selvittää, onko video lavastettu vai ei. Tässä tapauksessa kellon olisi pitänyt ehkä kilkattaa, koska kaikki meni niin sujuvasti, ja kuinka ollakaan, paikalle sattui myös kameramies.

Kysymys kuuluukin, kuka ja mitä tästä yritettiin hyötyä, ja onko koko näytelmä jo tässä, vai ilmeneekö siihen uusia piirteitä.

Selkeitä tapauksia mekin olemme jättäneet näyttämättä, mutta varmasti läpi pääsee välillä livahtamaan muutakin. Teemme kuitenkin parhaamme ollaksemme välittämättä lavastettuja videoita.

Tässä kuitenkin linkki parjatun videon YouTube-sivulle, ja itse video alla sikäli kuin kukaan ei poista sitä näkyviltä. Katso video ja arvioi itse näkemäsi. Onko kyseessä viraalitoimiston harkittu mainos, vai jotain muuta?