Video on varsin tuore, onnettomuus sattui viime viikolla Milpitaksessa Kaliforniassa. Se poikkeaa suomalaisista liikenneoloista sikäli, että siellä kaistojen välissä ajaminen on sallittua. Se sisältää kuitenkin suuria riskejä, ja siksi sitä, missä olosuhteissa se on sallittua, säädellään samalla lailla, joka sallii sen.

Oheisella videolla kamera kuvaa tapahtunutta moottoritien vasemmanpuoleisimmalla kaistalla ajavan auton näkökulmasta. Auto etenee hitaasti sujuvien muitten kaistojen rinnalla melkoista vauhtia, muuten liikenne vaikuttaa normaalilta. Kohdassa 1 min 18 sek videolle ilmestyy ilmeisesti kaistojen välistä moottoripyörä, joka pyrkii kuvaavan auton eteen.

Samalla oikealla puolella olevalta kaistalta yksi auto lähtee edempää pyrkimään vasemmanpuoleisimmalle kaistalle, samalle, johon moottoripyörä on tulossa. Auto ajaa moottoripyörän eteen, ja moottoripyöräilijä pyrkii väistämään, muttei ehdi. Törmäys tapahtuu melkoisella voimalla, sillä auton perään jää melkoinen lommo tapahtuneesta, ja moottoripyöräilijä paiskautuu tielle ja pyörii eteenpäin.

Onnettomuus on perin ikävä, ja motoristi jää makaamaan maahan tapahtuneen jälkeen.

Moottoripyöräilijän näkökulmasta hänen olisi pitänyt olla varautuneempi siihen, että tällainen on mahdollista, ja ehkä hän pyrkii pääsemään oikealle kaistalle hieman liian kovalla vauhdilla muun liikenteen nopeuteen nähden. Ilmeisesti hän ei myöskään ehdi jarruttaa.

Autoilija ei välttämättä olisi voinutkaan nähdä takaa tulevaa moottoripyöräilijää, mutta yhtä hyvin voi olla, ettei hän osannut katsoakaan kaistojen väliin, vaan noteerasi vain vasemmalla kaistalla vähän taempana olevan kuvaavan auton.

Muista nähdä, muista näkyä!

Vaikka tämä onnettomuus tapahtuikin meiltä Suomesta katsoen erilaisessa liikennetilanteessa, on se hyvä muistutus siitä, että tilanteet tien päällä vaihtuvat nopeasti, ja että muitten tielläliikkujien näkemiseen pitää nähdä vaivaa: katso kahdesti!

Ja ennen kaikkea muistaa se, keitä kaikkia tiellä on.

Asian toinen puoli pätee sitten moottoripyöräilijöihin: muista näkyä, älä oleta, älä luota turhaan.

Onneksi videon moottoripyöräilijä selvisi tapahtuneesta hengissä.

Asiasta kertoi ensin Lanesplitter. Mikäli video ei näy alla, voit siirtyä siihen tästä.