Tarkaan ottaen sakon pienentäjänä toimi presidentti Donald Trumpin hallinnon alainen Oikeusministeriö. Se kolme miljoonaa, mitä H-D:ltä ei sitten peritäkään takaisin on nimenomaan se summa, joka oli korvamerkitty Amerikan Lung Associationille (Amerikan Keuhkoyhdistys) puhtaammin polttavien puuhellojen promoamiseen. Joissakin osissa Yhdysvaltoja - esimerkiksi Uudessa Englannissa - puuhellat ovat edelleen pääasiallinen ilmansaasteiden lähde.

Sopimuksella sovitetaan kiista liittovaltion kanssa siitä, että Harley-Davidson myi noin 340 000 virityssarjaa, "super tuneria", vuodesta 2008 lähtien. Niiden käyttö aiheutti sen, että pyörät ylittivät ne päästörajat, millä ne oli sertifioitu Yhdysvaltain ympäristöviranomaisen, U.S. Environmental Protection Agencyn EPA:n toimesta, Oikeusministeriöstä kerrottiin vuosi sitten. Lisäksi H-D oli myynyt yli 12 000 pyörää ilman EPA:n sertifiointia.

EPA:n kanssa tehdyn sovittelun mukaan H-D sitoutui myös ostamaan asiakkailtaan takaisin virityssarjat ja tuhomaan ne. Jatkossa yritys on sitoutunut myymään vain päästövaatimukset täyttäviä virityssarjoja.

Oikeusministeriö päätti, että kolmen miljoonan dollarin maksaminen ei ollut soveliasta, sillä menettely, jossa "vastaaja olisi joutunut maksamaan kolmannelle osapuolelle, että rike olisi saatu sovitettua", ei oikein sovi kuvioon.

Purkaessaan kolmen miljoonan dollarin oikaisuosuuden yleisenä syyttäjänä toimiva Jeff Sessions totesi: "Kun liittovaltion hallitus sovittelee asioita väärin tehneen korporaation kanssa, kaikkien sovitteluun määrättyjen varojen pitäisi mennä ensisijaisesti uhreille ja sitten Amerikan kansalle, ei kolmannen osapuolen sidosrymien tai poliittisten ystävien tukemiseen sen mukaan, mikä osapuoli kulloinkin on vallassa."

Asiasta kertoi Ride Apart.

Aiheesta aiemmin: Harley-Davidsonin päästöhuijausten hinta: 12 miljoonaa dollaria