Oululaisen Goodwiller Oy:n Promilless-testi on kehitetty yhteistyössä VTT:n kanssa. Testin taustalla ovat painetut biokemialliset ainesosat.

– Innovaatio ilmaisee sylkinäytteestä jo yli 0,2 promillea ylittävän alkoholipitoisuuden. Testitulos näkyy liuskan ’älypaperialueiden’ tummumisena, kertoo projektipäällikkö Marika Kurkinen VTT:ltä.

Jos vain vihreä kontrollialue on tummunut, veren alkoholipitoisuus on alle 0,2 promillea ja testi on toimintakuntoinen. Keltaisen testialueen tummuminen tarkoittaa, että alkoholipitoisuus on yli 0,2 promillea.

– Haluamme promilletestillä tuoda kuluttajille helpon ja kätevän tavan varmistaa oma ajokuntonsa ja mahdollisuuden toimia vastuullisesti liikenteessä, sanoo toimitusjohtaja Petri Särkelä Goodwilleriltä.

Uusi kertakäyttöinen mittalaite perustuu tutkimustuloksiin, joista selviää, että syljen alkoholipitoisuuden suhde veren alkoholipitoisuuteen on 1:1 eli sama.

Erilaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien itsediagnostiikkatestien käyttö tulee arvioiden mukaan lisääntymään merkittävästi tulevaisuudessa. VTT:n kehittämä painetun älyn teknologia mahdollistaa kustannustehokkaan ja laajamittaisen tuotannon, kerrotaan VTT:n julkistamassa tiedotteessa.

Lisää testistä valmistajan kotisivuilta. Tuote on jo tilattavissa, ja sen hinta on 14,95 euroa / kaksi kappaletta testiliuskoja.