Pyhtään kunta haluaa, että mopotallilla viihtyviä nuoria valvotaan ja ohjataan tiukemmin. Kunnan nuorisotoimen mukaan mopotallilla käytetään nuuskaa eikä nuorten energiajuomien käyttöön ole puututtu. Kunnan muissa nuorisotiloissa energiajuomien juominen on kiellettyä.

Pyhtään nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivanen vetoaa siihen, että nuorisotoimella on lakisääteinen kasvatusvastuu, ja että heidän periaatteensa eivät toimi Hutikan mopotallilla.

Kunta haluaa, että mopotallilla pyöriviä nuoria valvotaan ja ohjataan paremmin. Pyhtään nuorisotoimen tietoon on myös tullut, että mopotallilla käytetään muun muassa nuuskaa. Lisäksi energiajuomien käyttöön ei Toivasen mukaan ole puututtu, vaikka muissa kunnan nuorisotiloissa energiajuomien juominen on kielletty.

Kunnan mopotallia vetämään ryhtyisi kunnan nuoriso-ohjaaja ja lisäksi sinne palkattaisiin kaksi pitkäaikaistyötöntä aikuista, jotka osaavat rassata mopoja.

Huhupuheet ratkaisevat?

Toivanen väittää, että vapaaehtoisena talolla työskennellyt aikuinen olisi antanut alaikäiselle nuuskaa, jota ei hänen mukaansa voi katsoa läpi sormien.

Tieto nuuskan välittämisesta antoi vauhtia jo aikaisemmin syksyllä tehdyille suunnitelmille ja otettiin lisäasiana hyvinvointilautakunnan käsittelyyn tiistaina.

Toivanen katsoaa asiaa lakien näkökulmasta eikä hyväksy nuorisotyöntekijänä "tuollaista toimintaa". 

Kasvajat ry kiistää

Tämän vuoden ajan kunta on ostanut mopotallipalvelun Huutjärvellä toimivalta Kasvajat ry:ltä. Sen toiminnan tarkoituksena on edistää yksilön, yhteisöjen ja yhteiskunnan hyvinvointia ja jaksamista sekä auttaa tuen tarpeessa olevia löytämään elämäänsä tasapainon ja kehittämään yhteistyötaitoja muiden ihmisten kanssa, Yle kertoo.

Hutikan mopotalla avattiin tammikuussa ja se kuuluu Nuoren Kirkon Moottoripaja-hankkeeseen.

Kasvajat ry:n Katja Lemberg on todennut, ettei tallilla ole annettu nuuskaa alaikäiselle. Hänen mielestään huhut ovat ikäviä jo senkin takia, että maksajiksi joutuvat nuoret.

Mopotallilla on nuorten kanssa sovittu, ettei alkoholijuomia tai tupakkatuotteita tuoda tontille. Reppujen tarkistaminen ei Lembergin mukaan kuulu yhdistyksen tehtäviin. 

– Pyrimme ruokkimaan nuoria energiajuomien ja makeisten käytön vähentämiseksi, mutta emme anna energiajuomista porttikieltoa, Lemberg toteaa.

Mopotallilla on paikalla aina vähintään yksi aikuinen. Vastuuaikuisia on kolme, mutta talolla on myös muita vapaaehtoisia.

Mopotalli toimi ensin kolmen kuukauden ajan pilottihankkeena, jonka jälkeen toimintaa jatkettiin. Elokuun lopussa Pyhtään kunta ja Kasvajat ry solmivat toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.

Ammatillinen ohjaus tulee Kasvajat ry:ltä, ja Lemberg toteaa, että tähän asti se on riittänyt. Mukana on ammatillisesti osaavaa väkeä, työhön valmentaja, lähihoitajia, sairaanhoitajia sekä mielenterveyshoitajia.

Toiminta osoittautunut kiitettäväksi

Nuorten toiveen myötä perustettu mopotalli on saanut runsaasti kiitoksia ja julkisuutta osakseen. Aiemmin mopoilla kaahaaminen, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja ilkivalta aiheuttivat valituksia, mutta mopotallin perustamisen jälkeen tilanne rauhoittui ja ilkivalta loppui.

Asia on noussut julkisuudessa niin voimakkaasti esille, että mopotallia vuosi sitten perustamassa ollut 18-vuotias Julius Renlund sai kutsun Linnan juhliin.

Pyhtään kunnan hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Sari Tjeder kertoo, että valtuutetut haluavat, että mopotallin toiminnan pitää jatkua, koska se on rauhoittanut ympäristöä ja koetaan tärkeäksi. Jatko hoidetaan "paremmalla sapluunalla". 

Toivanen puolestaan toteaa poliittisen tahdon olevan, että toiminta siirretään kunnan omaksi toiminnaksi.

Miten nuoret suhtautuvat?

Tulevalle kunnan mopotallille etsitään uudet tilat, joko kontti tai siirrettävä konttimoduli Toivasen mukaan. Tähän asti Hutikan mopotalli on toiminut ruskeatiilisen omakotitalon päädyssä autotallissa, ja nuoret ovat pajan sääntöjen mukaisesti pitänyt paikat kunnossa ja siivonneet omat jälkensä. Säännöt ovat nuorten omaa käsialaa.

Mopotallilla käy päivittäin kymmenestä 20:een nuorta.

Kunta suunnittelee antavansa mopotallin toiminnasta kokemusta omaaville nuorille työtä pajavastaavina. Työtä olisi jopa 5-10 nuorelle. Suuri osa tallin nykyisistä työkaluista on hankittu kunnan varoin, joten ne siirretään uuteen mopotalliin.

Toivanen toteaa, että haussa on paja, jossa voi vapaasti rassata mopoja kuten tähänkin saakka. Paja olisi auki useana päivänä viikossa ja palvelisi nuoria kuten nytkin.

Nuorisotoimi mahdollistaisi myös yksilöohjauksen tuen tarpeessa olevalle nuorelle. 

Toivanen uskoo mopopajatoiminnan siirron onnistumiseen ja toivoo nuorten tarttuvan työpaikkoihin. Hän myös uskoo uusia nuoria tulevan uusien mopokorttisukupolvien myötä.

Hutikan kuuluisa mopotalli loppumassa?

Hutikan mopotalli on riippuvainen kunnan tuesta, mutta tällä hetkellä se etsii ratkaisua, jolla se ei olisi taloudellisesti riippuvainen. Katja Lemberg kertoo, että rahoitukset eivät vielä ole siinä kunnossa, että talli pärjäisi ilman kunnan tukea.

Mikäli hyvinvointilautakunta niin päättää, niin Pyhtää ottaa mopotallin toiminnan itselleen ensi vuoden alusta. 

Kasvajat ry:llä on puolestaan vielä tämän kuun loppuun asti aikaa miettiä, voiko jatkaa tallin vuokrasopimusta vai ei. Lemberg kuitenkin toteaa, että yhdistys ei halua taistella kunnan kanssa.

– Jos nuorille pystytään heti tarjoamaan jotain parempaa, niin se on ihan loistavaa, mutta nuoret ovat tänään tiukasti viestineet minulle, että mopotallin muutto ei ole hyvä juttu, Lemberg jatkaa Ylelle antamassaan haastattelussa.

Pyhtään kunta on tukenut Hutikan mopotallin toimintaa 1500 eurolla kuukausittain. Ensi vuoden talousarvioon kunta on varannut 18 000 euroa kunnan oman mopotallitoiminnan järjestämiseen.