Hutikan Mopotallin kohtalo Pyhtäällä ratkesi lopulta eilen torstaina nuorten tappioksi. Pyhtään kunta purki yllättäen sopimuksen Mopotallin tukemiseksi. Pyhtään kunnan Hyvinvointilautakunta ehti tehdä jo viikko sitten torstaina päätöksen oman kuntavetoisen mopotallin perustamisesta, johon Pohjoismaiden suurin hyvinvointiyhtiö Attedo ojensi oman taloudellisen tukensa, mutta kyseinen kokous osoittautuikin laittomaksi.

Pyhtään kunnan halu purkaa äkillisesti alkuperäinen yhteistyösopimus nuorten itsensä ideoiman ja hyvin toimivan Hutikan Mopotallin kanssa tuntuu kummalliselta, koska esitettyihin syytöksiin ei ole löydetty minkäänlaista todellisuuspohjaa. Onko energiajuomien juominen tallilla käypä syy sopimuksen purkuun, voi jokainen itse arvioida mielessään.

Kuntapäättäjät nuoria karkuun

Tiistaina Pyhtään kunnantalolle vietiin noin 1000 nimeä sisältänyt adressi ja 28 nuorten itsensä tekemää vetoomusta Hutikan Mopotallin puolesta. Torstaina ennen hyvinvointilautakunnan kokousta nuoret pitivät mielenosoituksen kokouspaikan edustalla, mutta kuntapäättäjät eivät halunneet tai uskaltaneet katsoa nuoria silmiin, vaan luikkivat nähtävästi takakautta pitämään kokoustaan. Oliko tallin tulevaisuus jo valmiiksi päätetty vai miten, mutta nämäkään vahvat nuorten omat mielenilmaukset eivät olleet riittäviä pyörtämään Pyhtään hyvinvointilautakunnan päätöstä.

Nuoret laativat 28 vetoomusta Hutikan Mopotallin puolesta

Nuoret laativat 28 vetoomusta Hutikan Mopotallin puolesta

Energiajuomien juomisen lisäksi suurin kohu nousi väitetystä nuuskan välittämisestä alaikäisille. Tälle liikkeelle laitetulle huhulle ei ole löytynyt mitään todisteita eikä Kasvajat ry.n tai Hutikan mopotallin muiltakaan edustajilta ole koko aikana pyydetty minkäänlaisia selvityksiä asiasta.

– Olisimme toivoneet, että kunta olisi kertonut ja esittänyt meille etukäteen todenteita esitetyistä syytöksistä. Oltaisiin ihan eri tilanteessa ja pystytty toimimaan toisin. Meidän osaltamme kaikki materiaali on julkista ja kaikki tietävät mitä me teemme. Kaikki mitä on tehty on tehty nuorisosihteerin hyväksymänä tai jopa pyynnöstä ja hyvässä yhteistyössä, kerrotaan Hutikan mopotallilta.

Jäivätkö nuorten tekemät vetoomukset ja kerätyt nimet mopotalllin puolesta jälleen vaille huomiota?

Adresseja kunnantalolla luovuttamassa Riitta Lakso-Adamsson. Kunnantalolla adresseja vastaanottamassa ollut virkailija ei halunnut kasvojaan kuvaan. Kunnanjohtaja Olli Nuuttila kunnioitti karua tilaisuutta pysymällä omassa huoneessaan.

Jo edelliseen Hyvinvointilautakunnan pitämään kokoukseen oli toimitettu nuorten palautteita, mutta niitä ei otettu esityslistalle saati käsittelyyn, vaikka nekin oli viety kirjattuna kunnan virastolle. Nyt vietyjä adresseja ja nuorten tekemiä vetoomuksia ei ole voitu ohittaa, sen verran paljon asia on saanut julkisuutta. Näyttää kuitenkin siltä, että lautakunta teki päätöksensä samoin vanhoin argumentein kuin aiemminkin.

Mikä on nuorison oma reaktio?

Jo aikaisemmin on saatu lukea, että nuoret kokevat kunnan päätöksen, kuin heiltä olisi vedetty matto jalkojen alta. Nyt puhutaan syrjäytymisvaarassa olevista nuorista, joita on voitu auttaa hyvin pienellä panostuksella. Toisaalta mopotallin nuorilla on nyt ilmiselvästi tahtoa vaikuttaa asiaan ja sanoa oma mielipiteensä. He myös varmasti toivoivat kovasti tulleensa kuulluiksi.

Tässä on nuorille iso kasvun paikka ja mahdollisuus. On hienoa, että nuoret haluavat pitää puoliaan ja kantaa vastuuta. Miten iso myönteinen kokemus olisikaan ollut, jos nuoret olisivat kerrankin saaneet äänensä kunnolla kuuluviin. Mutta nyt, kun he laittoivat itsensä likoon, he tulivat täysin ohitetuiksi. Millainen luottamus kokemuksesta jää kuntaan, poliittisiin päättäjiin ja yleisesti ottaen elämää varten. Nuorille, jotka tuskin ovat aiemmin hirveästi puoliaan monessakaan asiassa elämässään pitäneet. Mutta tietenkin, jos heidät oikeasti nähtäisiin ja kuultaisiin, niin tässä tilanteessa ei nyt oltaisi. Mutta taisteluhenki on ainakin herätetty.

Kunta lupaa kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista.

Lakkautettuaan yhteistyösopimuksen Kasvajat ry:n kanssa Pyhtään kunta budjetoi 18 000 € uuden mopotallin perustamiseksi ja ylläpitämiseksi. Koska "poliittinen tahto on, että mopotallin toiminta siirretään kunnan omaksi toiminnaksi", perusteli nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivanen Ylelle. Kyseiselle tallille palkattaisiin muutama täysi-ikäinen pitkäaikastyötön, joka "osaa rassata mopoja".

Attendon mukaantulo kuulostaa äkkiseltään hyvältä, mutta suunniteltu "talli" on käytännössä hiekkamontun pohjalle viritelty kontti tai konttimoduuli, joka olisi auki "muutamana iltana viikossa". Varmasti työllistetyt nuoret olisivat iloisia, että saavat muutaman tunnin viikossa töitä ja Pohjoismaiden suurin terveydenhuolto- ja hoivapalveluyritys Attendo pääsee kiilottamaan kilpeään.

Mutta olisiko kukaan meistä valmis siirtymään päivittäin aukiolevasta kotoisesta tallitilasta johonkin silloin tällöin auki olevaan parakkiin?

Haluaako Pyhtään kunta ottaa kontrollin nuorten itsensä ideoimasta hankkeesta nyt, kun nuoret ovat saaneet niin paljon positiivista palautetta ja näyttäneet, että homma toimii, kuten Mopotallin puheenjohtaja Casper Raja epäili Ylelle eilen torstaina antamassaan haastattelussa. Nuoret itse eivät lämpene kunnan suunnitelmille, vaan suunnittelevat jo oman mopotallin perustamista. Miten ja minne on luonnollisesti vielä auki.

Noin tuhat nimeä kerättiin lyhyessä ajassa Hutikan Mopotallin puolesta.

Noin tuhat nimeä kerättiin lyhyessä ajassa Hutikan Mopotallin puolesta.

Haasteita riittää jo siinä, että kunta on rahoittanut ison osan mopotallilla tällä hetkellä olevista työkaluista ja aikoo luonnollisesti viedä ne nykyisestä tallista omiin tarpeisiinsa. Kysymys ei lopultakaan ole isoista rahoista, mutta nykyisen 1 500 € tuen loppuminen tietää haastetta Kasvajat ry:n ylläpitämälle Hutikan mopotallille sekä nuorten omille suunnitelmille. Toki toivoa sopii, että joku yhteisö pystyisi auttamaan Hutikan Mopotallia, että toiminta saisi jatkua nykyisessä, hyväksi havaitussa muodossaan.

Motoristit ovat jo nyt auttaneet, muun muassa keräämällä nimiä tiistaina luovutettuun adressiin ja lahjoittamalla rahaa kyseiselle tallille.

Hutikan Mopotallin toiminta jatkuu normaalisti ainakin vuoden loppuun

Hutikan Mopotallin tuominta pyritään pitämään normaalina ainakin vuoden loppuun asti. Keskiviikkona, itsenäisyyspäivänä oli tallilla erityinen ilta, sillä Hutikan Mopotalli sai erityistä positiivista mainetta ja kunniaa, kun tallilla alusta asti toiminut Julius Renlund oli kutsuttuna Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivän juhliin.

Mopotallilla vietettiin omaa Itsenäisyyspäivän vastaanottojuhlaa noin 50 nuoren voimin Julius Renlundin puolesta jännittäen.

Mopotallilla vietettiin omaa Itsenäisyyspäivän vastaanottojuhlaa noin 50 nuoren voimin Julius Renlundin puolesta jännittäen.

Mopotallilla oli noin 50 nuorta seuraamassa juhlia. Siitäkin olisi kunta saanut niin hienoa positiivista julkisuutta, mutta esimerkiksi Pyhtään kunnanjohtajan blogissa ei ole pienintäkään mainintaa, eli senkin Pyhtään kunta ja kuntapäättäjät ohittivat täysin.

Miksi toimiva konsepti piti lopettaa? Miksi päättäjät eivät uskaltaneet kohdata nuoria ennen kokoustaan? Mitä tämä viestii nuorisolle ja ennen kaikkea kenen etuja tässä oikeasti ajetaan?

Aiheesta aiemmin:

Kunnallista kiemurtelua: Hutikan ylistetty mopotalli loppuu nuorten nuuskankäytön takia?

Pyhtään kunta irtisanoi sopimuksen Hutikan mopotallista - tilalle monikansallinen hoivayhtiö Attendo

Onko moponuoriso aina uhka, vai voiko se ollakin mahdollisuus? Hutikan mopotalli kuntapäättäjien pyörityksessä