Autonomisten autojen testaaminen moottoripyörien suhteen on ollut ongelmallista, sillä kukapa oikea elävä moottoripyörä haluaisi osallistua testeihin, joiden lopputulos saattaisi olla motoristin henkeä ja turvallisuutta vaarantava. 

Kuten aiemmin olemme kertoneet, autonomisen auton on todella vaikea paikantaa moottoripyörää luotettavasti, eikä se pysty ennakoimaan niitä sokeista pisteistä.

Lue lisää vierailustamme VTT:n robottiautojen luona täällä: Kävimme VTT:ssä selvittämässä robottiautoilun haasteita: näkeekö itsekseen ajava auto moottoripyörän?

Motoristi tuntee muutenkin itsensä näkymättömäksi sekä kaupunkiliikenteessä että maanteillä. Joten ei ihme, että tietokoneohjatut autot kokevat meidät motoristit moottoripyörinemme vaikeiksi havaita sekä toimia kanssamme.

A B Dynamics on kuitenkin nyt kehittänyt älykkään ratkaisun moottoripyörien näkemisen ja kohtaamisen testaamiseen eli kuljettajattoman moottoripyörän.

Autonomisten autojen järjestelmiä voidaan kehittää todellisessa maailmassa tapahtuvien testien avulla. Yhtä tärkeitä kuin onnistumiset, on tietysti niiden ongelmien ilmitulo, jota ei voida ennustaa pelkkien skenarioiden varassa.

A B Dynamics on asentanut riittävästi laitteistoa ja RC-ohjelmistoa, että BMW C1 moottoripyörä kykenee liikkumaan ja seuraamaan testiautoja ilman kuljettajan puuttumista ajotapahtumaan. Malli oli helppo ottaa rakentelun kohteeksi, koska sen voimalinjassa ei ole kytkintä, ja siinä sattuu mukavasti olemaan katto, johon voi asentaa sensoreita.

C1 on vasta alkua A B Dynamicsin pääjärjestelmäinsinööri Tri Richard Simpsonin mielestä. Voimakkaampia koneita on tulossa, jotta testejä saadaan vietyä eteenpäin. Hän uskoo myös, että autonomisesti ajavat moottoripyörät ovat hyödyllisiä myös muissa sovelluksissa, kuten kestävyystesteissä. Asiasta kertoi Rideapart.

Autonominen moottoripyörä on siis vielä jossain kaukana siinä mielessä, että se veisi kuskin paikkamme, mutta toivotaan, että siitä ja sen kanssasisarista ja -veljistä osataan ottaa kaikki mahdollinen irti autonomisesti ajavien autojen kehittelyssä, jotta tiet ja kaupungit olisivat turvallisempia myös moottoripyöräilijöille.

Katso autonomisesta moottoripyörästä kertova video alla.