Sopimuksen allekirjoittivat Japanin pääministeri Shinzo Abe ja EU:n Jean-Claude Juncker ja Donald Tusk. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vähitellen 99 % maiden välillä käytävän kaupasta toteutuu tullittomasti. Sopimuksen voimaantulo voi joidenkin tuotteiden kuten autojen ja moottoripyörien osalta kestää jopa 8 vuotta.

– On Euroopan, Kiinan, Amerikan ja Venäjän yhteinen velvollisuus tuhoamisen sijaan parantaa maailmanlaajuista kaupankäyntiä. Kauppasotia ei tule aloittaa, sillä ne ovat usein historiamme aikana leimahtaneet aseellisiksi yhteenotoiksi. Voimme yhä estää konfliktit ja kaaoksen, Donald Tusk totesi maanantaina.

Kauppasopimus on näpäytys Yhdysvaltojen protektionistiselle kauppapolitiikalle ja merkki siitä, että EU haluaa vahvistaa liittolaissuhteitaan muiden vapaaseen kaupankäyntiin uskovien maiden kanssa.

Sopimuksen seurauksena muun muassa japanilaiset autot (ja moottoripyörät) pääsevät aiempaa vapaammin Euroopan markkinoille, ja Japani madaltaa kynnystä EU:n maataloustuotteiden maahantuonnille. EU tahtoo päästä mukaan Japanin maailmanlaajuisestikin katsottuna rahakkaille markkinoille, kun taas Japani toivoo kauppasopimuksesta vetoapua omalle talouskasvulleen.

EU ja Japani aikovat myös liittyä yhteiseen rintamaan vastustamaan Yhdysvaltojen alumiini- ja terästulleja.