Laki matkapuhelinten käytöstä autolla ajon aikana on tiukkenemassa Ranskassa ensi vuonna. Lain rikkojilla on riski menettää ajokorttinsa jopa puoleksi vuodeksi.

Uusien vuonna 2019 voimaan astuvien lakien myötä henkilön, jonka nähdään käyttävän matkapuhelinta ajaessaan, ja joka samalla tekee toisen rikkomuksen samalla kertaa - ylittävän sulkuviivan tai ajavan ylinopeutta - riskeeraa korttinsa menettämisen jopa puoleksi vuoksi.

Tällä hetkellä jos Ranskassa ajaa autolla ja puhuu samaan aikaan matkapuhelimeen tai käyttää kuulokkeita, voi saada 134 euron sakon ja menettää kolme pistettä ajokortistaan.

Ainoa sallittu järjestelmä on Bluetoothin kautta toimiva hand-free-järjestelmä, jota voidaan kokonaan ohjata puheella, jolloin kuljettajan ei tarvitse irrottaa katsettaan tiestä käyttääkseen puhelinta.

Pariisissa ollaan jo valmiina lain rikkojien pyydystämiseen: pääteille on asennettu kameroita nappaamaan kiinni ihmisiä, kun nämä käyttävät puhelinta ajaessaan. Valokuvasaaliiksi joutuneet autoilijat saavat virallisen varoituksen poliisilta ja rikkomuksen toistaminen saattaa johtaa ajokortin menetykseen.

Yksi kymmenestä liikenneonnettomuudesta Ranskassa johtuu autoilijoiden vaarallisesta ja epäturvallisesta matkapuhelimen käytöstä ajon aikana Ranskan tieliikenneturvallisuusviranomaiset kertovat.

Vuoden 2016 tilastot osoittavat asiasta karua kieltään. 310 ihmistä kuoli liikenneonnettomuuksissa Ranskan teillä kuljettajien tarkkaamattomuuden vuoksi - osaksi puhelimen käytöstä johtuen.