Mansaaren TT-ajot ovat paikkakunnan suurin turistihoukutin, joka houkuttelee paikalle tuhansia ja taas tuhansia katsojia. Saarella on myös UNESCOn maailmanperintökohde-luokitus. Kisat ovat kuitenkin ykkösasia, ja samalla yksi maailman vaarallisimpia urheilutapahtumia.

Nyt myös urheilun ulkopuolinen toiminta on saanut erikoisia piirteitä, kun saaren vanhin vodkan valmistaja on kyseenalaistanut uuden tislaamokilpailijan oikeuden sponsoroida TT-kisojen kilpailijaa.

Douglasissa toimiva Seven Kingdom Distillery valmistaa Cronk Y Voddy vodka-merkkiä, jonka nimissä se on sponsoroinut TT-kisojen kilpa-ajajaa Andrew Dudgeonia. Nyt asiasta on valitettu Portman Groupille, joka valvoo Yhdistyneen Kuningaskunnan alkoholimainontaa.

Valittaja on Kella Distillers, Mansaaren vanhin toimiva tislaamo - ja yli 20 vuoden ajan ainoa sellainen. Vuonna 2016 käynnistettiin sille kilpailija yhteistyössä UNESCOn kanssa. Kellan omistaja Alan Dixon on esittänyt huolen, että Mansaaren TT-ajojen, joka on yksi maailman vaarallisimmista kilparadoista, osanottajan sponsorointi, vaikuttaa epäsuorasti siltä, että mainostava brändi kehottaa tai neuvoo väkivaltaiseen tai vaaralliseen käyttäytymiseen.

Dixon myös lisäsi, että viittaukset vodkasta kilpa-ajojen yhteydessä "rohkaisevat vaarallista käyttäytymistä". 

Dudgeon kapusi Mansaaren ajoissa neljänneksi tänä vuonna.

Portland Group totesi asiasta, että sen neuvosto ei nähnyt mitään luontaista ongelmaa siinä, että vodkamerkki sponsoroi tapahtumaa. Kuitenkin se "pani huolestuneena merkille kielen, jota käytetään yrityksen web-sivuilla".

Asianvalvoja totesi, että sivustolla promottiin kumppanuutta kuvauksin, jotka sisältävät ilmauksen "Tämä on se, mitä olemme yrittäneet kiteyttää tähän ajatusmaailmaan (spirit). Ulkoilmaa, nopeutta, vaaraa, ja puhdasta nautintoa."

Portlandin mielestä ilmaus "antaa ymmärtää, että valmistaja suosii vaarallista käyttäytymistä", ja päätti puolustaa valitusta.

Portlandin edustaja John Timothy totesi, että "vaikka valmistajat voivat sponsoroida ja luoda assosiaatioita ajotapahtumien kanssa joko ilmoittelussaan tai nettisivustoillaan, heidän täytyy olla äärimmäisen varovaisia, ettei ole epäilystäkään siitä, että tuote rohkaisee levottomaan tai vaaralliseen käytökseen".

Seven Kingdom puolestaan kertoi, ettei sillä ole minkäänlaista aikomusta suosittaa vaaralliseen käytökseen ja lupasi muuttaa nettisivustonsa sanamuotoa.

Seven Kingdom Distilleryn Ian Warborn-Jones hämmästeli kilpailijan toimintaa. – Vaikka olemme ällistyneitä siitä, että kilpailija yrittää hankkia epäreilua etua uuden liiketoiminnan häiritsemiseksi, ymmärrämme kyllä Portlandin perustelut, ja muutamme sivustomme sanamuotoa.

– Me tietenkin kammoksumme juopuneena ajoa, eikä meidän tuotteemme koskaan ole yrittänyt glorifoida tai edistää sitä millään tavalla. On häpeä, ettei tätä voitu ratkaista keskustelemalla pikemmin kuin virallisen tahon kautta, mutta se vahvistaa uskoani siitä, että tätä asiaa ei pantu vireille mistään moraalisesta huolestuneisuudesta, vaan sillä oli kaupalliset lähtökohdat.

Mansaarella on vain kolme tislaamoa: Kella, joka on toiminut Ramseyssä yli 30 vuotta, Seven Kingdoms, joka perustettiin 2016 ja Fynodree Distillery, joka aloitti toimintansa viime vuonna.

Asiasta kertoi Drinks Business.