Tavoitteena on, että KymiRingin moottoriradalla järjestettäisiin vuonna 2020 ensimmäinen MotoGP-kisa. Ylen haastatteleman Lahti Regionin KymiRingiin erikoistuneen projektipäällikkö Arto Aholan mukaan Iitissä voitaisiin järjestää vaikka Jukolan viestin tai haulikkoammunnan MM-kilpailut. Vertailukohtana hän pitää Valencian moottorirataa, joka monessa mielessä olosuhteiltaan muistuttaa KymiRingiä

Lahden, Kouvolan ja Iitin edustajat kävivät aiemmin Valencian MotoGP:ssä tutustumassa paikallisiin olosuhteisiin. Ahola kertoo, että Valencian keskustasta on puolen tunnin matka MotoGP-radalle - Lahden keskustasta ajaa samassa ajassa Iittiin.

Samalla tavalla rata on myös kolmen kunnan yhteistyön tulos.

Ahola painottaa, että tapahtuma on iso, ja olisi sitä myös täällä Suomessa. Tyypillisesti Valencian MotoGP:ssä voi olla paikan päällä 150 000 katsojaa. 

– Sunnuntaina paikalla oli Valenciassa 120 000 ihmistä, vaikka oli vesisade, Ahola kuvaa.

Hänen mielestään on tärkeää, että radalla järjestetään vuosittain muutama iso tapahtuma, mutta että vuodessa on 365 päivää, joten pitää miettiä, mitä muutakin siellä voisi tehdä.

Ahola kertookin, että asiaa on jo ideoitu syksyn mittaan yritysten ja järjestöjen kanssa, ja tulossa on tammikuussa iso yhteistapahtuma, jossa mukana alueen hyödyntämisen pohdinnassa ovat myös poliitikot.

Radalla voitaisiin järjestää esimerkiksi testaustapahtumia, autonäyttelyjä, messuja ja tietenkin myös muuta urheilua.

Hän nostaakin esille esimerkiksi Jukolan viestin ja Skeet-ammunnan MM-kisat, joista viimemainitulle rata-alue olisi ainoa paikka järjestää moiset Suomessa. 

– Valenciassa järjestetään noin 15 kaksi - nelipyöräisten urheilutapahtumaa vuosittain ja taas kymmeniä ja kymmeniä muita tapahtumia, Ahola korostaa. – Valencian rata sijaitsee kunnassa, jossa on 8000 asukasta. 

Ratapaikkakunnan koko ei siis ole este hyvin sujuvalle ratatoiminnalle ja oheistapatumien kehittämiselle.

Ahola kaipaakin vahvaa jatkoa jo hyvin alkaneelle alueen kuntien väliselle yhteistyölle.

– Terve kritiikki pitää aina säilyttää ja jalat maassa, Ahola korostaa.

Silti hän uskoo, että myös F1-kisat ovat mahdolliset: – Unelmia pitää olla.

Ylen hyvän haastattelun löydät täältä. Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä