Ajo Motorsportin tallipäällikkö Aki Ajo palkittiin Urheilugaalassa torstaina.

Ratamoottoripyörien MotoGP-sarjassa suomalaistiimiä pyörittävä Ajo pokkasi Taustavoima -palkinnon. Viime kaudella Ajo Motorsport ylsi upeasti tallimestaruuteen Moto2-luokassa.

– Eniten sydäntä lähellä on se nuorten taustalla oleminen. Huomaa välillä, että muu työ kärsii siitä, kun on niin suuri ilo auttaa nuoria. Se tekee tästä palkinnon saamisesta niin liikuttavan hetken, Ajo kiitteli puheessaan.

Pysti meni täysin oikeaan osoitteeseen, sillä Ajo on ollut mukana ratamoottoripyörien MM-sarjassa 2000-luvun alusta saakka ja on tänä aikana auttanut lukemattomia kuljettajia urallaan eteenpäin, ja on yksi MotoGP-sarjan arvostetuimpia tallipäälliköitä. 

Ajon omat taustat ovat jäärata-ajossa, jossa hän voitti kymmenen SM-kultaa. Sittemmin hän siirtyi ajamaan myös radalla, mutta lopetti vakavamman kilpa-ajon loukkaantumisensa myötä 1996.

Jääratatallilla alkuun

Loukkaantumisen jälkeen miehen mielenkiinto suuntautui oman tallin perustamiseen jääratapuolelle 1997, ratamoottoripyörien MM-sarjaan talli siirtyi vuodesta 2001.

Tallilla on "taskussaan" tukku ratamoottoripyöräilyn maailmanmestareita. Ensimmäinen MM-kulta on vuodelta 2008, jolloin 125-kuutioisilla ajetun luokan mestariksi ajoi ranskalainen Mike de Meglio.

Samassa luokassa mestariksi ylsi espanjalainen Marc Marguez, josta sittemmin on tullut yksi ratamoottoripyöräilyn suurista nimistä. Hän on voittanut jo viisi MotoGP:n – sarjan kuninkuusluokan – mestaruutta Hondan tehdastallissa.

Ajon tallin ja Itävaltalaisen KTM:n yhteinen taival alkoi vuonna 2012 ja on tuottanut menestystä. Jo 2012 Sandro Cortese nousi 250-kuutioisilla ajettavaksi muuttuneen Moto3-luokan mestariksi. Se oli myös ensimmäinen MotoGP-mestaruus KTM:lle.

2015 ranskalainen Johan Zarco toi Ajo Motorsportille Moto2-luokan mestaruuden ja voitti mestaruuden samassa luokassa myös 2016.

Brad Binder ylsi puolestaan mestaruuteen Moto3-luokassa.

Viime kausi toi Ajo Motorsportille tallimestaruuden Moto2-luokassa, kun portugalilainen Miguel Oliveira päätyi kakkoseksi ja Binder pronssille.